Meniul zilei nr. 17
Meniul zilei nr. 17
1.Aperitiv
-de dată asta vă scriu reţeta unor “gogoşele” pe care jamaicanii le numesc “festival”, dacă se fac sărate se pot mânca la micul dejun cu salate sau peşte, iar dacă se fac dulci se pot mânca cu unt şi gem sau miere (seamănă la gust cu minciunelele)
-2 căni de făină albă+1cană făină de mălai+1 praf de copt+1 lingură margarină+după gust şi preferinţe puţină sare sau zahăr
-se frământă ingredientele cu puţină apă să fie un aluat potrivit
-se întinde o foaie de 1,5-2 cm şi se taie cu forme, sau pur şi simplu rupeţi bucăţi de aluat şi le modelaţi ca pe nişte chiftele
-se coc în tigaie cu mai mult ulei (ca la gogoşi)
2. Ciorbă de fasole verde
-se dă pe răzătoare fină 1-2 morcovi, punem 1 ceapă mică tăiată mărunt, şi le călim cu puţin ulei, punem apă şi condimente şi punem la fiert,
-când apa fierbe punem fasolea verde; când este pe jumătate fiartă adăugăm amestecul de frunze (acelaşi ca la celelalte ciorbe)
-putem servi cu smântână sau iaurt
3. Drob de soia cu ciuperci
-1 pacheţel de 100 de grame de soia măruntă îl punem în apă fierbinte cu sare şi vegeta, lăsăm să se umfle apoi îl fierbem puţin şi-l scurgem de apă
-dăm prin maşină de măcinat carne soia, 2 cutii de ciuperci (scurse de apă), şi 2 felii de pâine (muiate şi stoarse
-punem amestecul într-un castron, adăugăm 1 legătură de ceapă verde (sau1-2 cepe) tăiată mărunt, o legătură de pătrunjel şi una de mărar tăiate mărunt
-adăugăm 3-4 ouă fierte ţări şi tăiate bucăţele, condimente(dacă vă place puteţi pune şi usturoi) 1-2 linguri de făină, 2-3 ouă crude bătute şi 2-3 linguri de pesmet, să fie un amestec omogen
-ungem tava cu ulei, tapetăm cu pesmet, punem amestecul, deasupra ungem cu ulei şi presăram pesmet şi băgăm la cuptor(dacă vă plac dovleceii puteţi pune şi 1-2 dovlecei daţi pe răzătoarea fină şi storşi de apă)
-când e copt drobul îl lăsăm puţin să se răcească apoi îl scoatem din tavă (se poate pune şi în tavi de chec)
– se poate servi cu cartofi sau orez
4. Prăjitură cu nucă (japoneză)
-150 gr margarină (Rama cub) sau unt
-150 gr zahăr
-150 gr nuca măcinată (din care se păstrează 20 gr pentru ornat)
-130 gr făină
-4 albuşuri de ou
– un praf de copt
-se freacă margarina cu zahărul se adaugă treptat făină, nuca măcinată, albuşurile bătute spumă şi praful de copt
-se pune amestecul într-o tavă (unsă şi tapetată cu făină) la copt.
-cele 4 gălbenuşuri se freacă cu 150 gr zahăr şi 1 zahăr vaniliat; când foaia este coaptă pe jumătate se scoate tava se întinde compoziţia cu gălbenuşuri deasupra uniform şi se pune tava înapoi în cuptor la foc mic până se întăreşte
-crema:
-150 gr unt+150 gr zahăr+2 linguri cacao+2 linguri rom sau 1 linguriţă esenţă de rom se mixează să fie o compoziţie omogenă
– după ce s-a răcit prăjitura întindem crema şi presăram nuca măcinată pe care am păstrat-o
-dacă doriţi puteţi răzui şi ciocolată amăruie
POFTĂ BUNĂ!
Neatza frumos Arci .delicios. multumim
multumim Arci pentru festin!
Evident că pe mine mă tentează prăjitura 😀 Dar sunt la dietă… 🙁
Arci mereu apreciez retetele tale. Sunt simple si rapide, exact asa cum vad eu statul prin bucatarie.
Mulțumim pentru ajutor! Ciorba de fasole cred ca o voi prepara și eu mâine. Până atunci, astăzi avem pui cu smântână și pizza.
Multumesc, Arci ! Retetele tale de saptamana trecuta le-am facut si sunt delicioase ! Le voi incerca si pe acestea ! Imi place denumirea de festival pentru aperitiv ! 🙂
Maine o pun pe bunica sa-mi faca prajitura cu nuca. De fapt, as putea sa o incerc chiar si eu, pare simplu de facut.
Multumim Arci! Ne ispitesti dis de dimineata. :))
Ma inspiti cu prajitura asta cu nuca . Ii voi spune matusi sa mi-o faca .. bravo
multumesc fetelor!puteti incerca linistite prajitura e usor de facut;iliuta asta e denumirea data de jamaicani,ca sa vezi ce „smecheri”sint la ei gasesti praful de cumparat doar mai pui putina apa si gata;mili retetele mele sint rapide pentru ca recunosc sincer nu-mi place sa pierd timpul in bucatarie,prefer sa citesc.
Prajitura ma tenteaza! Mersi!
Drob de soia? Foarte original! Cred ca voi incerca reteta. Multumesc!