Meniul zilei: Salata de varza, ciorba de ciuperci, budinca sarata de paste, prajitura cu mac
Meniul zilei nr. 21
1. Aperitiv: Salată de varză
-o varză (dulce) o dăm pe răzătoare, presărăm 1 lingură de sare şi 1-2 linguri de zahăr, frământăm bine şi lăsăm amestecul să stea
-1-2 morcovi daţi pe răzătoarea fină, opţional se poate şi un ardei căpia crud, tăiat mărunt
-2-3 ouă fierte tari şi tăiate bucăţele
-într-un castron punem varză (stoarsă bine de zeamă), morcovii, ardeiul şi amestecăm bine
-adăugăm bucăţele de ou, piper, puţin oţet (sau zeamă de lămâie), puţin ulei, mărar proaspăt tăiat mărunt şi amestecăm
-e mai gustoasă dacă o facem măcar cu o oră înainte de mâncare ca să se întrepătrundă aromele
-dacă vă place puteţi pune şi puţin cimbru, sau înlocuiţi mărarul cu pătrunjel
2. Ciorbă de ciuperci
-ciupercile dacă sunt proaspete le curăţăm, le opărim în apă cu puţină sare, le tăiem feliuţe, dacă le luăm gata tăiate în conservă le scugem de apă
-dăm pe răzătoare 1-2 morcovi îi călim cu puţin ulei, punem apă, ciupercile şi le punem la fiert
-adăugăm foi de dafin, 1-2 căţei de usturoi tăiaţi ff mărunt, piper, sare după gust
-când ciupercile sînt fierte dregem ciorbă cu un amestec făcut din 2-3 gălbenuşe de ou şi smântână
3. Budincă sărată de paste
Fierbem un pachet de paşte, le scurgem de apă şi le punem într-un castron
-într-o tigaie tăiem bucăţele costiţă afumată (kaizer sau bacon) şi o prăjim puţin să fie crocantă, apoi o punem peste paşte
-în uleiul rămas în tigaie punem un pacheţel mic de amestec Mexican şi o cutie mică de ciuperci, le lăsăm să se călească apoi punem câte un pic de apă, până se înmoaie legumele
-dăm pe răzătoate 200 gr brânză telemea şi separate 200 gr caşcaval
În castron peste paşte şi costiţă punem amestecul de legume, brînză telemea şi amestecăm (dacă este nevoie mai punem puţină sare şi piper)
-punem amestecul într-o cratiţă sau tavă (emailată)
-deasupra turnăm un amestec făcut din 2 ouă bătute cu o lingură de smântînă şi caşcavalul, şi băgăm totul la cuptor
4. Prăjitură cu mac
-300 gr de făină se freacă cu 150 de gr de margarină (sau 75 gr untură) drojdie cît o nucă (muiată cu puţin lapte) un ou întreg şi 2 linguri de smântînă se frământă bine şi se împarte în trei(pentru 3 foi)
-300 gr mac măcinat, 300 gr zahăr se pun într-o crăticioară, se adaugă lapte sau apă cât să fie puţin peste ele şi se fierbe amestecul până se îngroaşă puţin. Se adaugă zahăr vaniliat, stafide, coajă de lămîie
-1 borcan de gem (preferabil caise)
-se tapetează tavă (A4-unsă şi tapetată cu făină) şi se pune o foaie (crudă) ungem un start de gem, punem jumătate din crema de mac întinsă uniform + punem a doua foaie, ungem cu gem şi a doua jumătate de cremă + şi deasupra punem a 3 foaie
-se pune prăjitură la copt, când este gata putem să facem o glazură de ciocolată, sau doar zahăr praf cum vă place.
POFTĂ BUNĂ
Dacă doriţi un anume fel de mâncare sau aveţi vreo idee nu ezitaţi, puteţi scrie în mesaj.
foarte tentante felurile de mancare,multumesc Arci!
Yummy!
Ciorbă de ciuperci nu am făcut niciodată, am făcut doar supă cremă de ciuperci, dar voi încerca și ciorba. Merci, Arci! Știu unde să mă uit când sunt în pana de idei culinare!
numai delicii culinare , multumim Arci
Nu ma pot abtine, trebuie sa incerc toate retetele! Nu stiu care imi place mai mult, salata de varza cu ou, budinca sarata de paste sau prajitura cu mac! Voi savura toate aceste retete noi pentru mine ! Multumesc, Arci ! Esti minunata ! Ciorba de ciuperci este preferata sotului, voi incerca si reteta ta ! locco_smiley_37
Multumesc, Arci ! Imi plac foarte mult toate retetele tale ! Sunt ingenioase, gustoase si le voi savura curand ! Cand nu stiu ce sa mai gatesc, meniurile tale ma ajuta intotdeauna ! locco_smiley_37
multumesc !problema mea e ca nu stiu ce retete v-ar mai interesa,asa ca mai dati-mi o idee.
atfel patesc ca atunci cind erau copii acasa si intrebam ce sa fac de mincare si invariabil auzeam :ce vrei tu!
va suna cunoscut?patiti si voi la fel?e foarte frustrant
Eu vreau paste si prajitura! 🙂