Miraj de Somaiya Daud

Miraj, de Somaiya Daud – Editura Nemira – recenzie

Miraj

SOMAIYA DAUD

Editura: Nemira, 2019

Număr Pagini: 333

   Miraj de Somaiya Daud basm modern.

Despre autoare

   Somaiya Daud s-a născut într-un oraș din vestul Statelor Unite ale Americii. Și-a petrecut copilăria și adolescența mutându-se dintr-o parte în alta. Dragostea ei pentru cărți a condus-o către studiul literaturii engleze, cu specializarea în cea medievală și cea premodernă. În timp ce era la masterat, a fost librar la Politics and Prose, secțiunea de cărți pentru copii. Din 2014 lucrează la un doctorat în literatură engleză. Pregătește o disertație despre lumea victoriană, pietre, apartenența de rasă și mediu. Miraj este romanul său de debut.

  Doar ce am terminat romanul de citit și m-am apucat să scriu despre ea până nu se risipește magia. Adică înainte să încep altă carte de la Nemira.

   Îmi e greu să încadrez Miraj într-un singur gen, de aceea sunt convinsă că o să vă ispitesc spunându-vă că este un basm romantic și fantastic în cadru Science Fiction-ului. V-am făcut curioși, nu?

   Acțiunea se petrece într-o galaxie cu mai multe luni. O lume stăpânită de un imperiu crud, Imperiul Vathek. Pe una dintre lunile cucerite o familie simplă de fermieri par fericiți, asta până în noaptea de majorat a mezinei familiei când, după ceremonia de tatuare a daaanului, fata este răpită de droizii din Cadiz, una din lunile Andaliei și dusă în Ziyaana, Andala. Un alt sistem stelar din galaxia lor.

  Vathi proveneau de pe planeta Vaxor. Își otrăviseră propria atmosferă apoi trebuia să se mute pe una dintre luni. În Andala cel mai vechi trib era kushaila, ei conduceau planeta înainte ca Imperiul Vathek să pună stâpânire pe ei.

„ Aș fi fost o ignorantă dacă n-aș fi recunoscut pavilioanele și mozaicul specifice locului în care eram: Ziyaana, palatul imperial al Andalei. Timp de secole fusese reședința casei noastre regale, a regilor și reginelor andalane. A fost ultimul loc ce a căzut sub ocupație. A cum palatul îi găzduia pe regele vathek și noua sa curte.”

   Amani a fost răpită pentru asemănarea aproape identică cu a prințesei Maram, moștenitoarea imperiului Vathek. O prințesă crudă, de gheață, pe care toată lumea o ura. Prințesa era vathi după tată și kushaila după mamă. Ea credea că lumea o ura că nu era de sânge pur, dar de fapt o ura pentru atitudinea ei crudă, asemănătoare tatălui ei. Amani trebuia să-i țină locul prințesei la anumite evenimente unde ar putea fi în pericol de moarte. Cum evoluează o țărăncuță în a o imita perfect pe prințesă, de a păcăli pe toată lumea, inclusiv pe tatăl ei, Mathis, sau pe logodnicul ei Idris? E posibil?

   Aventura care urmează, una nu de bună voie, o transformă pe Amani dintr-o visătoare, iubitoare de poezie, într-o rebelă, plină de înțelepciune. În secret, fata dusă la palatul regal, devine treptat prințesa. Înțelege că trebuie să se supună dacă mai vrea să-și vadă familia în viață. Într-o lume plină de violență curajul este primejdios. Are Amani curajul să acționeze cu înțelepciune și cumpătare în haine regale?

   Spuneam că pentru mine acest roman e un basm modern și trebuie să argumentez. Povestea pare desprinsă din basmele copilăriei. Regi, regine, prințese, secrete, moșteniri, păsări fantastice și dragoste. Acestea împletite cu elemente SF. Nave, planete, droizi, sisteme performante de comunicare. O împletire atât de naturală a acestei comuniuni aparent imposibile.

M-am simțit altă persoană când l-am sărutat din nou, ca și cum bucuria și dorința se împletiseră și mă transformaseră. Îl voiam, nu doar pe Idris, voiam totul. Tot ce promiteau acele cuvinte, tot ce voia să îmi dea. O viață în afara locului în care eram captivi. Nu știam cum, dar nu conta în momentul acela. Ne promiseserăm unul altuia şi nimeni nu putea distruge acel jurământ.

– Mă iubești? A întrebat el, afundându-mă în perne.

– Da, am șoptit, ca un ecou al promisiunii sale de la început. Da.”

   Ce se întâmplă când dublura e mai bună decât originalul, iar Idris e singurul care nu poate fi păcălit?  Cum se naște o poveste impresionantă de iubire și cum poate supraviețui într-o lume captivă și imprevizibilă.

   Miraj e un roman de debut impresionat, plin de romantism și cruzime. O combinație interesantă din care se naște o poveste complexă și condimentată, perfectă pentru o lectură pe care nu o poți uita. Personajele sunt magice, descrierile amănunțite, iar lumea creată de autoare este demnă de filmele de OSCAR.

   Stilul de scriere este captivant și alert, plin de informații utile pentru a înțelege lumea pe care  autoarea a construit-o și pentru ca imaginea personajelor și a locurilor să ți se întipărească bine pe retină, chiar și după ce ai dat ultima pagină.

   Am ales să nu povestesc prea multe pentru a nu strica plăcerea lecturii, de aceea spun doar că finalul pare incomplet. Cred că autoarea a lăsat loc de o continuare a poveștii sau cel puțin sper că alegerea ei de a încheia povestea să fie datorată unei continuări.

Dacă mi-a plăcut? Da. Recomand ,,Miraj” într-atât încât parcă îmi vine să o recitesc.

Miraj e plin de personaje care parcă au existat cu mult înainte de poveste, într-o lume pe cât de frumoasă, pe atât de crudă. Daud are un talent rar și acesta este un debut isteț, romantic și incitant.” – Veronica Roth

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi SF

Recenzii cărţi fantasy

Miraj de Somaiya Daud recenzie.

 

 

20 COMMENTS

  1. Vero, ma omori cu zile. Acum, dupa ce ti-am parcurs recenzia, vreau si mai abitir acest roman.
    Stii ceva? Imi plac foarte mult cartile care combina mai multe genuri. Putin din fiecare, cat sa nu ma plictisesc. Oricum, am inceput sa apreciez si povestile SF. Pai ce? Numai tie sa-ti placa?! 😀
    Felicitari pentru recenzie! <3

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.