Moștenirea secretă a lui Pan Vol. 1 de Sandra Regnier – Editura DPH – recenzie
Moștenirea secretă a lui Pan Vol. 1, de Sandra Regnier – Editura DPH – recenzie
Moștenirea secretă a lui Pan Vol. 1
Sandra Regnier
Titlu: Das geheime Vermächtnis des Pan
Editura: DPH/ Didactica Publishing House
An apariție: 2020
Nr. de pagini: 352
Gen: Young Adult, Romance, Fantasy
O profeție care schimbă totul, pe care doi adolescenți o pot împlini doar împreună.
Un roman despre tineri, diferit de orice altceva a mai fost scris până acum.
Cei doi Aleși nici că puteau fi mai diferiți. Ea, o adolescentă cu părul dezordonat, cu aparat dentar, fără pic de gust în materie de haine, muncește seara într-un bar din oraș. El, proaspătul coleg, cel mai atrăgător tip din Londra, dichisit, afișând întotdeauna ținute impecabile, zâmbet perfect și un aer plin de mister, este adorat de toată suflarea feminină.
El exercită asupra ei o atracție inexplicabilă, pe care ea încearcă s-o nege mereu.
Să fie de la mirosul lui îmbătător de pădure, de vânt și de aer proaspăt?
Să fie de la privirea care îi străpunge mereu creierul citindu-i, într-un mod inexplicabil, gândurile?
Să fie coincidențele care îi aduc de fiecare dată împreună?
Să fie fantezie? Să fie real?
Fiind o fană a editurii DPH, încerc să fiu la zi cu noutățile care apar la ei, așadar nu aveam cum să ratez romanul de față. Descrierea de pe coperta a patra mi-a stârnit curiozitatea destul de mult și m-a făcut să cred că voi prinde doi iepuri dintr-un foc – îmbinarea realului cu supranaturalul, o adolescentină poveste de dragoste, totul pigmentat cu dialoguri pline de umor.
Eram absolut convinsă că voi descoperi o poveste magică, însă am constatat că latura fantasy nu a prea existat. E drept că au fost strecutate câteva viziuni și salturi în timp, iar unele personaje mistice, elfi și nimfe, și-au făcut simțită prezența, dar mare parte din poveste s-a concentrate pe viața de zi cu zi a protagonistei, Felicity Morgan (City/Orașul) – cursurile la care ia parte, întâlnirile cu prietenii, nenumăratele momente în care ea își exprimă complexele de inferioritate, dar și temerile în legătură cu Lee, noul elev al liceului, întrebările pe care și le tot pune în legătură cu faptul că cel mai chipeș băiat pe care l-a văzut vreodată își pierde timpul cu ea. De fapt, toată povestea are iz de young adult și romance, iar latura fantastică va fi, probabil, mai bine dezvoltată în următoarele volume ale trilogiei. Bine, nu pot spune că acest aspect m-a nemulțumit, ba dimpotrivă. Fiind o romantică incurabilă, am apreciat faptul că am dat peste câteva momente delicioase, scene de gelozie și discuții aprinse, ușor ironice.
,,- Ah, eşti geloasă? A părut amuzat.
Am inspirat adânc și l-am privit în ochi.
– Da, precis. De fapt, am vrut să sar pe tine pe coridor, însă am prea multe inhibiții. Aspectul tău incredibil m-a intimidat. Altfel, să știi că nu sunt chiar atât de timidă și sărut pe oricine îmi iese în cale. I-am zâmbit şi eu la fel de larg. Ştiam că aparatul meu dentar are exact efectul invers.”
Cu toate că povestea este spusă din perspectiva protagonistei, Felicity Morgan (18 ani), prologul este narat de către misteriosul Leander FitzMor/ Lee care provine din Regatul Elfilor.
,,Viitorul depindea de această fată. Viitorul unei întregi națiuni. Trebuia să o protejez. Mai mult, propriul meu viitor era strâns legat de al ei. Trebuia să mă căsătoresc cu ea! De aceea, voiam să o cunosc, și m-am înscris la Colegiul Horton din Westminster, în Londra.”
Prezența lui Lee în liceu are un motiv clar, acela de a-și cunoaște și proteja Aleasa, nimeni alta decât însuși City, dar primul contact cu ea a fost un fel de comedie al erorilor din cauza confuziei pe care el o face. Practic, directoarea îi prezintă câteva fete, printre care și o anumită Felicity, iar Lee este încercat de un sentiment de anticipație entuziasmată, fiind convins că frumoasa brunetă din fața lui era chiar cea pe care o căuta, viitoarea lui soție.
,,Am privit-o pe Felicity adânc în ochi, iar privirea nu și-a greșit ținta. S-a înroșit, într-un fel delicios. Minunat. Asta făcea totul mult mai simplu. Aş fi putut avea ghinionul ca Felicity să fie una dintre acele fete care se mișcă foarte lent. Aşa, ca tuta de mai încolo: păr ciufulit, tricou ciudat. A strănutat și s-a împiedicat de propria geantă de școală; ce neîndemânatică! I-a strălucit și aparatul dentar!
Nu mi-am putut stăpâni un rânjet. Biata fată era un exemplu viu de ștrumf modern. Cu siguranță avea să devină, mai târziu, activistă pentru feminism. Sau profesoară. Sau să fie casieră într-un magazin. Am simțit o mână caldă pe braț. Felicity mi-a surâs, cu o privire ucigătoare bine cunoscută. Știa cum să atragă bărbații. Era frumoasă, părea dezghețată și curajoasă. Nu era de mirare, fiind Aleasa.”
Însă, adevărata Aleasă nu este superba Felicity Stratton, ci dolofana, nepopulara și stângacea Felicity Morgan, fata dezlânată și împiedicată pe care o privise mai devreme cu amuzament, dispreț și cu o urmă de milă.
,,Acum chiar că mă simțeam rău. Făcusem o eroare imensă.
Sărutasem fata greşită și o legasem de mine.
Nu Aleasa mă privea cu ochi de căprioară săgetată. Ci cea care se afla în fața mea și care arăta total diferit de femeia visurilor mele, la care sperasem.”
La rândul ei, City își face propria părere despre Lee – un Casanova care flirtează cu toate fetele. Ba chiar l-a surprins sărutând-o pe Felicity la nici două minute după ce a făcut cunoștință cu ea. Tipul era extrem de periculos.
Cu toate că urmează aceleași cursuri, ea sper să nu-l întâlnească prea des, având în vedere că Felicity îl prinsese deja în gheare. Din păcate pentru ea, Lee preferă să se așeze în aceeași bancă cu ea, lucru care o nemulțumește pentru că un băiat care arată ca un fotomodel și care atrage toate privirile asupra lui, îi evidenția ei aspectul jalnic.
,,Abia acum am remarcat că, atâta vreme cât se afla în imediata mea apropiere, eram tensionată la maximum. Incă nu îmi dădeam seama de ce un tip, care arăta ca un model dintr-o reclamă la parfum, îşi petrecea tot timpul cu mine. Nici măcar frații mei nu petrecuseră atât de mult timp cu mine!”
Ea este doar City. La fel de colțuroasă și de murdară precum oraşul Londra. La fel de cenușie, de murdară, de haotică dimineața și de singură și părăsită noaptea. La fel ca și cârciuma maică-sii – locul în care ea își petrece mare parte din noapte, încercând să dea o mână de ajutor. Și totuși, frumusețea asta de băiat se amestecase în viața ei. Un străin ciudat care face lucruri stranii: îi citește gândurile și îi ia durerile.
Povestea devine din ce în ce mai interesantă din momentul în care protagonista începe să aibă tot felul de viziuni, experiențe care nu durează decât câteva secunde. Apoi au loc o serie de lucruri stranii – un tablou cu elfi și nimfe care prinde viață, salturi în timp în perioada Evului Mediu, întâlniri cu personaje mistice. Și totul are legătură cu moștenirea lăsată de primul rege elf, Pan. Dar despre ce anume este vorba, vă las pe voi să aflați!
,,Moștenirea secretă a lui Pan” este o carte care merită citită, fiind suficient de captivantă și plină de mister, romantism și fantezie, încât să fie o lectură atractivă.
Carte disponibilă pe site-ul Cartepedia.
Recenzii cărți
Așa cum ai descris-o, pare o poveste cu elemente surprinzătoare. Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta, Alina. Mereu mă faci curiosă!
Multumesc mult, Rodica!
Tare faina recenzia ta, Alina! M-ai tentat
Multumesc, vero!
Tentanta si frumoasa recenzie Alina!
Multumesc, Arci!
M-ai facut curioasă în privința acestei cărți! Super frumoasa recenzia ta! Felicitari
Multumesc, Nicol!
Felicitări, Alina! Îmi place mult recenzia ta. Ai reușit sa mă ispitești cu cartea aceasta.
Mulțumesc, Geo! Merită să o citești.