Mystic River – Dennis Lehane – recenzie
Mystic River – Dennis Lehane – recenzie
Titlu original: Mystic River
Autor: Dennis Lehane
Categorie: Noir
Traducător: Roxana Brînceanu
Anul apariției: 2023
Număr de pagini: 507
“Dennis Lehane s-a născut și a crescut în cartierul Dorchester din Boston, statul Massachusetts. Ambii părinți au emigrat în State din Irlanda. Primul său roman, A Drink Before the War, publicat în 1994, a câștigat Premiul Shamus pentru debut. De atunci, Lehane a mai scris treisprezece romane, traduse în peste 30 de limbi, care au devenit bestsellere internaționale. Patru dintre cărțile sale au fost transpuse în film – Mystic River (regizat de Clint Eastwood), Shutter Island (regizat de Martin Scorsese), Gone, Baby, Gone și Live by Night (ambele regizate de Ben Affleck). Lehane a colaborat cu HBO la serialele Redacția și Imperiul din Atlantic City, dar și cu Netflix, la Bloodline, și cu Apple TV+, la Black Bird.”
“În copilărie, Sean Devine, Jimmy Marcus și Dave Boyle erau prieteni. Dar apoi o mașină ciudată a oprit pe strada lor. Unul dintre ei a urcat, ceilalți doi nu. După aceea s-a petrecut ceva cumplit, un lucru care a pus capăt prieteniei lor și i-a schimbat definitiv. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, Sean a devenit anchetator, Jimmy a fost la închisoare și acum deține un magazin de la colț de stradă, iar Dave încearcă să-și țină căsnicia laolaltă și să-și alunge demonii care îl împing să comită fapte cumplite. Când în parcul copilăriei lor are loc o crimă, Sean primește cazul. Investigația îl aruncă în conflict cu Jimmy, care nu s-a lepădat întru totul de vechile porniri, dar și cu Dave, care în noaptea crimei s-a întors acasă plin de sânge.”
“O dramă sfâșietoare despre efectele unei crime asupra unei comunități muncitorești închegate din Boston.”(Publishers Weekly)
De fapt povestea pornește în 1975 când băieții Sean, Jimmy, și Dave erau mici. Tații lui Sean și Jimmy lucrau la aceeași fabrică, deși ca poziție socială erau puțin diferiți. Sean locuia cu părinții în Point, partea cartierului unde rezidenții erau proprietari de case, iar Jimmy și Dave în Flats, unde părinții lor erau chiriași, la fel ca toți vecinii și prietenii lor. Duminică tații beau bere împreună iar băieții se jucau, cu toate că Sean nu era prea încântat că Dave se ținea tot timpul după ei. Zile de joacă petrecute împreună, de isprăvi uneori copilărești, uneori grave, până la ridicarea de pe stradă a lui Dave de doi tipi pe care i-au crezut polițiști.
Dar se dovedesc a fi fost doi pedofili căutați. Deși toți credeau că băiatul va fi ucis, după patru zile Dave reușește să fugă și se întoarce acasă. Și totuși nu mai este “același Dave”, pentru a rezista acolo fusese nevoit oarecum “să se dedubleze”, să creadă că totul i se întâmplă altcuiva, experiența cruntă l-a schimbat total și-l va urmări toată viața. Iar reacția mamei lui, a celorlalți părinți, a copiilor din cartier și de la școală este crudă. În realitate nimeni nu știe cum să se comporte cu el, iar tabuurile care-i împiedicau pe adulți să abordeze subiectul deschis, fie cu el fie cu propriii copii, nu fac decât rău. Așa că, fără nici o vină, Dave devine “un paria” pentru toată lumea. La un an după eveniment fabrica se închide și viața tuturor se schimbă radical.
Și acum, peste 25 de ani, îi întâlnim pe băieți fiecare cu viața, calea și familia lui.
Sean devine polițist și mai ales un detectiv foarte bun, cu multe cazuri rezolvate. Din păcate, orele multe petrecute la lucru și prioritatea acordată cazurilor, îi puseseră la încercare familia. Soția lui, Lauren, se separase de el luînd-o și pe Nora, fiica lor, cu ea. Dave speră într-o împăcare pentru că încă se iubeau.
Jimmy ajunsese la 17 ani un șef de bandă cunoscut și temut, se căsătorise, avusese o fetiță, apoi fusese închis și executase toată pedeapsa, pentru că nu acceptase să trădeze pe cineva. Era încă închis când soția lui murise, și la ieșire îl așteptase doar o fetiță de cinci ani, pe care a trebuit să învețe s-o cunoască și s-o crească. Hotărât să-și schimbe viața se recăsătorește cu Annabeth Savage, va mai avea două fetițe, și va deveni patronul respectabil al unui mic magazin de cartier.
Avea și propria “gardă” formată din cei șase Savage, frații soției lui. Annabeth l-a ajutat și să-și crească fiica. Acum Katie, fiica lui, devenise o tânără frumoasă de 19 ani, se despărțise de fostul prieten, un interlop, dar nici cel de acum Brendan Harris nu era pe placul tatălui. De fapt îi amintea prea mult de tatăl său Ray, care cândva făcuse parte din banda lui Jimmy și despre care aflase că fusese cel care-i trădase. Îl pedepsise, dar asta nu ștersese resentimentele. Dar Jimmy nu știa că cei doi tineri, Katie și Brendan, luaseră hotărârea să fugă de acolo, să-și întemeieze propria familie.
Dave Boyle rămăsese același tip timid și introvertit, părea că trecuse peste povestea din copilărie, se căsătorise cu Celeste, verișoara lui Annabeth și aveau un fiu Michael. Era un soț și un tată foarte bun, cu toate că uneori trecutul îl bântuia. Nu știa nimeni că în el erau de fapt două persoane, Băiatul și Dave, pentru că el se chinuia, și până acum reușise, să înnăbușe pornirile neavenite.
Dar soarta hotărăște să-i aducă pe cei trei prieteni, cum se spune “la aceeași masă”, din păcate în niște circumstanțe crude. După o seară petrecută cu prietenele la bar, ca o ultimă noapte a fetelor, Katie este ucisă cu sălbăticie. Poliția îi găsește mașina cu urme de sânge în ea și, în final, în parcul Pen, lângă ruinele unui cinematograf în aer liber, corpul cu multe lovituri, plin de sânge și fața distrusă.
Împușcată și bătută cu bestialiatate!!! Cine putea face așa ceva???
Polițiștii Whitey Powers și Sean încep cercetările, interogatoriile, verifică probele, raportul medicului legist. Urmăresc pașii fetelor din ultimele zile, discută cu prietenii și familia lui Katie. Whitey este convins că Dave are un amestec, pentru că în aceeași seară venise acasă plin de sânge și lovit la mână. Într-un final acesta le spune adevărul, bătuse un pedofil în parcarea barului, poliția îl crede, dar Celeste are îndoieli și Jimmy e convins că el i-a ucis fiica, și vrea dreptate. Până la urmă polițiștii găsesc vinovații, dar pentru unii dintre protagoniști e prea târziu, iar alții rămân cu vina și remușcările.
Ce s-a întâmplat cu pedofilul? Ce se întâmplă cu Dave? Cine a ucis-o pe Katie și de ce? Ce face Jimmy? Dar familia lui? Ce se întâmplă cu Sean? Se împacă cu Lauren?
Multe întrebări, răspunsuri, cercetări, momente întunecate, amintiri, dorințe reprimate, dragoste și ură, dorință de putere, și chiar multă sălbăticie. Și mai ales un memento al faptului că tăcerile, tabuurile, secretele, nu fac bine nimănui, și se răzbună chiar și peste ani.
Dacă adulții ar fi gestionat mai bine răpirea lui Dave, dacă copiii nu l-ar fi ostracizat, dacă pur și simplu nu ar fi urcat în acea mașină, dacă viața și lumea celor din zonă ar fi fost alta, poate nu s-ar fi întâmplat asemenea grozăvii.
Dacă… poate… cine știe…
Cum spune New York Times Book: “Un tur de forță… îți pârjolește inima… dacă vrei să afli cu adevărat când moare inocența trebuie doar să-i privești în ochi pe cei trei foști prieteni.”
Iar James Lee Burke afirmă: “Îl consider cel mai bun roman crime scris în limba engleză”.
Așa a crezut și Clint Eastwood când a ecranizat cartea cu Sean Penn și Kevin Bacon în rolurile principale.
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Mystic River
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica: