Nesuferita doamnă Bébé de Agnès Desarthe

Nesuferita doamnă Bébé, de Agnès Desarthe – Editura Paralela 45 – recenzie

Nesuferita doamnă Bébé

Agnès Desarthe

Ilustrator: Louis Thomas

Traducător- Octavian Soviany

Editura Paralela 45

Număr pagini: 74

Nesuferita doamnă Bébé de Agnès Desarthe carte pentru copii.

  Născută la Paris în 1966, Agnès Desarthe a debutat cu lucrări pentru copii şi adolescenţi și ulterior literatură pentru adulţi. Este autoare a peste treizeci de cărți pentru copii în care sunt abordate cu umor și tandrețe marile probleme ale vieții. Iubește romanele lui Lois Lowry, Anne Finne, Virginia Woolf. Trăiește în Nomandia, alături de soț și de copii.
Louis Thomas este un artist specializat în animație. Lucrează la Paris, asistat de pisica lui, Pipo, într-un atelier situat între Pantheon și Jardin deu Luxemburg. Șarmul picant al desenelor lui a decorat foarte multe cărți pentru copii.
   Această carte, cu coperte cartonate, cu desene foarte drăguțe, cu o poveste pe care ar trebui ca toți părinții să o citească copiilor care urmează să înceapă școala. O fetiță năstrușnică, care e în continuă mișcare, care vorbește non-stop, care face karate și care nu se teme de nimic. Firea ei descurcăreață știe că se va descurca și cu ,,tiranica doamna Bebe”. Cel mai mult îmi place morala acestei cărți – chiar dacă nu suporți pe cineva, iar acel cineva se comportă foarte sever cu tine, încearcă să îl înțelegi și să îl ajuți dacă se poate. Un strop de bunăvoință poate schimba o persoană.
,

,Mă cheamă Nădejdea. În rusește înseamnă ,,speranță”, nu înseamnă nimic, și asta mi se potrivește de minune. Nana, ca în ,,na-na-naaa”. Pe sora mea mai mare o cheamă Lucile, care înseamnă ,,lumina” în nu știu ce altă limba, și i se potrivește și ei. Nimeni nu-i spune Lulu, fiindcă este foarte cuminte, foarte înaltă și are gene lungi.
Sora mea este liniștită, eu nu. Sora mea face dans clasic. Eu fac karate. Sora mea trece în clasa a patra, eu intru în clasa pregătitoare.”
Nana are obiceiul de a analiza și comenta fiecare față  a oamenilor în mod haios. Este nonconformistă și spontană, de aceea sora sa mai mare își face griji pentru ea. Prin vară, Lucile a încercat să o avertizeze pe Nana, în legătură cu tiranica doamnă Bébé. Acesteia îi place să i se dea ascultare, altfel ești trimis la colț, ea îl numește,,ȚEPUȘă”, și să stai acolo până îți vei cere iertare.
Începerea anului școlar va fi ceva foarte special pentru Nana. Nu va ține cont de avertismentele surorii mai mari, ea vrea să își întâlnească noii și vechii ei colegi de clasă și de la grupa de grădiniță. Chiar dacă face cunoștință și cu tiranica doamnă Bebe, chiar dacă va fi mustrată și trimisă la colț de nenumărate ori, Nana este veselă și optimistă.Totuși, Nana, deși își va face prieteni noi și se adaptează bine la școală, ea ar vrea în secret ca doamna Bébé să nu mai apară la școală.
,,Deci doamna Bébé lipsea. Lipsea pe o durată nedeterminată. Asta înseamnă, așa cum mi-a explicat Lucile, că nu știa nimeni cât timp va fi plecată.
Doamna Bébé n-a reapărut nici după-amiază.”Poate a murit” mi-am zis eu. Și toată seară am fredonat în gând: ,,Doamna Bébé a murit, a murit, a murit. Doamna Bébé a murit și toată lumea e fericită.”

   Când nici după o săptămâna nu va reapare doamna Bébé și nu se va ști când se va întoarce, Nana se va simți foarte supărată. Da, e rea doamna Bébé, are multe reguli pe care Nana le-a încălcat, a fost pedepsită, dar nu a vrut ca bucuria ei să o îmbolnăvească sau mai rău pe supraveghetoarea sa. Acum e distractiv la școală, mănâncă ce vrea din meniul de la cantină, se va deghizează cum vrea, se va distra, dar…lipsește doamna Bébé. Starea ei liniștită și lipsa poftei de mâncare îi va speria pe părinți și o va duce la medic. Aici își va da seama ce are de făcut. Oare dorința ei s-a îndeplinit? Ea nu a vrut cu adevărat să se întâmple ceva cu doamna Bébé. Decizia ei de a o vizita pe supraveghetoare acasă are că scop liniștirea conștiinței, numai că Nana, însoțită de mama ei, după prima vizită va veni de două ori pe săptămână timp de o lună la bolnava doamnă Bébé.
   Chiar dacă este primită răutăcios, Nana nu se va da bătută și își va aduce câteva cărți și îi va citi ursuzei și bolnăvioarei doamnă Bébé care este la pat. Cea mai mare bucurie a Nanei a fost atunci când doamna Bébé a zâmbit, era pentru prima oară când o vedea așa și era lucrul cel mai plăcut din lume.
   După o lună aceeași doamnă Bébé, cu cocul ei blond cam strâmb, cu ochii ei mici și răi, cu buzele rujate exagerat, cu unghiile lăcuite în roșu, cu bluzele de dantelă neagră încheiată până la gât a revenit la școală.
   Ce ziceți voi? A rămas la fel de exigentă și rea în ochii copiilor sau cineva i-a schimbat modul de gândire și de supraveghere la școală?
  O carte pe care o recomand tuturor părinților cu copii care se pregătesc pentru a merge la școală și nu numai.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Paralela 45

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți pentru copii

11 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.