Nu ma tem de Silviu Urdea
Nu mă tem, de Silviu Urdea
Cartea „Nu mă tem” este un thriller- psihologic, apărut în anul 2016 la editura Libris Editorial. Romanul are 284 de pagini, un prolog, un epilog şi 22 de capitole.
Silviu Urdea s-a născut în iarna anului 1992, într-un oraşel de la poalele Tâmpei. A urmat studii de specializare în tehnica proiectărilor CAD. În anul 2011, a început cariera sportivă și a debutat în concursurile de Strongest Man din țară, urmând ca 2 ani mai târziu să fie invitat la o competiție de acest gen în SUA.
La sfârșitul anului 2012, a trăit un moment de „deja vu”, fapt care l-a determinat să înceapă să scrie un roman thriller, privind trei aspecte importante ale vieții: o dragoste pierdută, copilăria și puterea de decizie pe care o avem asupra vieții persoanelor din jurul nostru. Însă după câteva luni, această motivație începea să-și piardă sensul. Experiența s-a concretizat în romanul de debut publicat în primăvara anului 2014 la Herg Benet / Karth, „Suflet pierdut”.
Cel de-al doilea roman al său „Nu mă tem” a fost lansat pe 12 decembrie 2016 la Librăria St. O. Iosif din Braşov.
Am citit pe pagina de facebook a autorului că lucrează la o a treia carte ce se va numi „Războiul Legendelor: Deceniul Sfânt”, un epic-fantasy de mari dimensiuni a cărei acţiune se petrece cu 65 de milioane de ani în urmă.
V-aţi imaginat vreodată cum ar fi să fiţi răpiţi de o doamnă doctor nebună şi mai apoi sechestraţi într-o cameră în care există un singur bec şi multe aparate/maşini medicale despre care nu aveţi habar? Ei bine, Filip, personajul principal al romanului „Nu mă tem”, ajunge să vadă şi în realitate aceste lucruri sub atenta supraveghere a doamnei doctor Ihrin.
Filip este un tânăr legat strâns de un pat, înconjurat de o mulţime de chesti medicale şi singura lumină pe care o poate vedea e cea a singurului bec din încăperea în care se află. De asemenea, Filip nu îşi mai aduce aminte cum îl cheamă, cine e, din ce familiei vine şi mai ales ce caută acolo, pe patul acela. După numai câteva pagini în scenă intră un personaj feminin şi anume doctoriţa Ihrin, un medic care a fost dat afară de la serviciu, pentru că nu se comporta ca un om normal, ci ca un om anormal.
Imediat ce o zăreşte pe Ihrin, Filip o bombardează cu zeci de întrebări, cum ar fi: de ce îl ţine legat de pat?
Doctoriţa minune spune că el este aici, legat, deoarece ea vrea să îl vindece de ceva anume. Filip nu-şi aduce aminte să fi avut vreo boală gravă şi se tot plânge că îi este foame. De îndată ce află că îi este foame, medicul Ihrin îi înfige în ambele vene de la mâini câte o perfuzie, aceasta fiind hrana lui.
Ihrin, acest personaj ciudat şi poate puţin complicat, este o femeie care nu atrage bărbaţii, ci îi sperie şi ei fug de ea ca dracu’ de tămâie. Îi place să gătească şi ţine foarte mult la bunele maniere. Aspectul mâncării pe care o prepară trebuie să fie foarte frumos şi ingenios. Ea nu poate accepta să mănânce ceva care nu-i atrage privirea şi e aranjat urât.
Pe lângă Filip, în acea casă părăsită şi probabil bântuită, mai locuieşte şi un motan pe nume „Tăciune”. Ihrin iubeşte să-l alinte „Tăciunele”, deoarece blana lui era foarte neagră.
Din momentul în care Ihrin îi înfinge cele două perfuzii în mâna stângă, respectiv mâna dreaptă, pentru Filip începe un adevărat şi dur calvar. În fiecare zi, Filip are de îndurat electroşocuri, metode de tratament care contau în trecerea curentului electric prin tot corpul şi, respectiv prin creier. Poate vă întrebaţi de ce? Pentru că doctoriţa Ihrin vrea să facă teste pe el, experimente…
Neputând să mai suporte toate chinurile la care era supus, Filip se hotărăşte să se bage pe sub pielea doctoriţei Ihrin pentru a afla cât mai multe detalii despre el ca mai apoi să evadeze din acea cameră urâtă şi sinistră. Însă mai presus de orice, Filip vrea să scape de durerile pe care Ihrin i le provoca făcând cu corpul lui ce dorea ea.
Dacă îşi va duce planul la sfârşit vă las pe voi să aflaţi. Oare va scăpa de sub mână nemiloasei Ihrin sau va muri într-un final din cauza durerilor?
Subiectul abordat mi s-a părut straniu, bizar: un om care este răpit şi mai apoi torturat. Din acest motiv nu cred că această carte este dedicată tuturor cititorilor, ci cred că a fost concepută pentru un anumit segment/sector de cititori. Dacă nu îţi place genul acesta de thriller ,,greu” poţi fi debusolat şi nu înţelegi cartea. Ai nevoie de o anumită putere de percepţie să poţi să pătrunzi cu adevarat în universul creat de Silviu Urdea. Un univers sinistru, întunecat, dar de o forţă care te atrage în interiorul său şi ai senzaţia că nu mai poţi scăpa aşa uşor dacă îl înţelegi.
Da, dacă nu îşi place genul, te loveşti de duritatea acţiunii şi atunci ai o anumită respingere, dar dacă eşti pasionat poţi fi acaparat în subconştientul universal exprimat de autor.
Este genul de carte pe care numai dacă vrei tu o poţi citi, adică să fii conştient de la început în ce te bagi, să ai puterea de-a te lăsa amanetat în imprevizibil şi tenebre.
Comparaţia cu Stephen King mi s-a părut interesantă, dar, eu mă abţin să fac o astfel de comparaţie, în acest moment fiind sub influenţa tenebroasă a subiectului abordat de autor şi nu pot să judec la rece, plus că am rezerve şi în privinţa unor replici ce mi s-au părut folosite pentru umplerea spaţiului, cel puţin asta a fost percepţia mea.
Un subiect greu de digerat, dacă nu eşti pregătit să ieşi din zona ta de confort. Este genul de carte asupra căreia ai două opţiuni, fără cale de mijloc: ori nu îţi place, ori eşti prins în mreje şi o nu poţi lăsa din mână. Citiţi şi veţi afla.
Exemplar oferit de autorul Silviu Urdea.
Chiar mă gândeam la cartea asta, iar recenzia ta Robert..m-a convins. M-ai pregătit cumva pentru o altfel de lectură. Mulțumesc!
Ma bucur, Laura! Lecturi placute si zile linistite! 🙂
Din pacate nu este genul meu . Multumesc Robertt de recomandare 🙂 . Voi spune insa pas la aceasta carte 😉
Cu drag!
Felicitări Robert
Ai reușit Să conturezi esențialul. Imi trage cu ochiul cartea de ceva vreme!
Merci, Vero!
Nu cred că aş rezista mult cu ea, dacă este chiar cum o descrii. 😀 Mai citesc eu thriller, dar am variate fobii care mă împiedică să citesc unele cărţi! Mulţumesc pentru recomandare! 🙂
Cu placere!
Cu placere!
De cand a publicat prima carte m-am tot gandit, sa o citesc, sa nu o citesc. Chiar daca subiectul n-ar fi in totalitate unul comod, recunosc, as vrea sa stiu ce este in spatele acestui titlu: Nu ma tem. Toti avem frici, dar de noi depinde sa le depasim.
Sunt de acord cu tine, Mili! 🙂
Un subiect interesant, ocazia perfectă pentru a ieși din zona noastră de confort 🙂 La urma urmei, asta înseamnă plăcerea lecturii 😀
Corect! 🙂
Felicitari pentru recenzie! Intrebare: se afla pana la urma motivatia doctoritei? De ce-l sechestreaza p-ala? :)) Zi-mi doar daca se afla, nu da spoiler!
Multumesc, ti-am raspuns in privat :))))
Inca de dinainte sa fie lansata cartea, m-a facut curioasa. Nu am reusit sa o achizitionez momentan, pentru ca am inca oarecare retineri. Recenzia ta ma intriga, nu pot sa spun ca acum sunt convinsa ca vreau sa citesc aceasta carte, dar chiar m-ai facut mai curioasa.
🙂
M-ai facut curioasa Robert!Pare putin cam horror pentru mine,dar o trec totusi pe lista.Felicitari Robert!Felicitari Silviu Urdea! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Multumesc, Arci!