Pastă de ficat, Supă cremă de ciuperci, Cartofi franțuzești, Prăjitură cu nucă
Pastă de ficat, Supă cremă de ciuperci, Cartofi franțuzești, Prăjitură cu nucă
1.Aperitiv: pastă de ficat
-500 gr ficat de pui fiert în lapte și măcinat;
-1 piept de pui fiert în apă cu puțină sare și măcinat;
-se mixează ficatul+carnea+200 gr unt+2 -3 lingurițe muștar+condimente (sare+piper+coriandru praf+ curry)+2-3 linguri smântână;
-pasta astfel rezultată se servește pe feliuțe de pâine proaspătă sau prăjită.
2. Supă cremă de ciuperci:
-1/2 kg de ciuperci le curățăm, le spălăm, le dăm câteva clocote în apă cu sare și le scurgem bine;
-punem în oală 2 morcovi, un păstârnac,1 pătrunjel și 1-2 cartofi, curățați și tăiați bucăți mari+apă și punem oala la fiert;
-adăugăm și ciupercile scurse și sare;
-când legumele sunt fierte strecurăm zeama separat;
-legumele le dăm prin blender;
-punem compoziția într-o oală și turnăm atâta zeamă cât de groasă vrem să fie supa;
-punem la foc, potrivim de sare, piper, chimen, curry și dăm câteva clocote;
-dregem cu iaurt sau smântână frecate cu gălbenuș de ou;
-dacă vă place puteți presăra verdeață când serviți.
3. Cartofi franțuzești:
-5-6 cartofi îi curățăm și-i fierbem în apă cu sare, apoi îi scurgem și-i tăiem felii;
-3-4 ouă fierte tari, curățate și tăiate felii;
-3-4 bucăți de cârnat fiert sau prăjit și tăiat felii;
-punem puțin ulei pe fundul cratiței și așezăm straturile: un strat de cartofi+un strat de cârnați+un strat de cartofi +un strat de ouă +un strat de cartofi;
-batem 2-3 ouă crude și amestecăm cu 200 gr brânză sau cașcaval rase, punem deasupra și dăm la cuptor;
-se poate servi așa sau cu murătură.
4. Prăjitură cu nucă (Zebra):
–foile: 1/2 kg făină+150 gr untură (unt, margarină)+10 gr drojdie (un cub mic) muiată cu puțin lapte călduț+3 gălbenușuri de ou+3 linguri de zahăr+1 vârf de cuțit de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie+coajă rasă de la o lămâie=le frământăm cu puțină apă;
-împărțim aluatul în 4 părți egale și lăsăm să stea puțin până facem “crema”;
-“crema”: amestecăm 300 gr nucă măcinată+300 gr zahăr+2-3 plicuri de zahăr vaniliat;
-un gem aromat preferabil de caise;
-foile le întindem și le punem crude.
-montăm prăjitură în tava unsă și tapetată astfel: foaie+gem+”crema”+foaie+gem+”crema”+foaie+gem+”crema”+foaie;
-punem prăjitura la copt;
-o tăiem rece în tavă și presărăm cu zahăr praf.