Paradis

Paradis – Julia Quinn – Editura Miron – recenzie

Paradis

Julia Quinn

Just like heaven

Traducere: Cornelia Cernetchi

Editura Miron

Număr pagini: 367

Historical romance

Smythe-Smith Quartet: 1. Paradis-Just Like Heaven (2011), 2. A Night Like This (2012), 3. The Sum of All Kisses (2013), 4. The Secrets of Sir Richard Kenworthy (2015)

   Impresii cartea Paradis – Julia Quinn> Când vreau ceva romantic, super haios și relaxant, cu cărțile de la Editura Miron nu dau greș niciodată.

   De-a lungul anilor am descoperit autoare care mi-au mers pur și simplu la inimă. Când s-a anunţat o nouă autoare – Julia Quinn, am fost sceptică, iar prima sa carte nu mi-a făcut o părere prea bună. De atunci și până acum am îndrăgit această autoare. Felul ei spumos de a prezenta o poveste mă binedispune, iar acum vreau să vă împărtăşesc câteva impresii despre ultima carte tradusă la noi – Paradis. Interesant titlu! Doar citind cartea va veți da seama de ce.

   Julia Quinn (Julie Cotler Pottinger) s-a născut în anul 1970 în New York City. Genurile romance şi historical romance i-au adus notorietate şi cărţile sale au captat atenţia cititorilor traducându-se în douăzeci şi nouă de limbi.

,,Honoria Smythe-Smith și Marcus Holroyd, lordul Chatteris, sînt prieteni de cînd acesta a fost coleg de școală cu Daniel, fratele ei. Copil singur la părinți, Marcus a fost fericit să fie primit în copilărie cu căldură de familia Smythe Smith, de la care a învățat ce înseamnă să îți dorești o familie.

  Honoria, mezina familiei, la douăzeci și unu de ani, îşi caută cu disperare un soț. Pregătește o adevărată capcană pentru ultimul burlac din familia Bridgerton, dar destinul  îi aduce un pretendent la care nu s-a gîndit niciodată.”

   V-a fost dor de cvartetul Smythe Smith? V-a fost dor de subterfugiile tinerelor domnișoare de a scăpa de concertul anual pe care îl dau? De data aceasta Honoria este hotărâtă cu orice preț să se căsătorească. (Tinerele căsătorite scapă de corvoada cântatului)
   Daniel, fratele Honoriei, era prieten din copilărie cu Marcus. Acesta din urmă nu avea o viață fericită în sânul familiei, iar când avea ocazia, petrecea toate vacanțele școlare la familia Smythe Smith. Honoria era un bulgare de energie care îi urmărea peste tot. Fiind mai mică, cei doi băieți nu puteau rezista lacrimilor, astfel că, întotdeauna se isca câte un dezastru cu Honoria prin preajmă.
    Când Daniel a fugit în Italia, datorită unui duel prostesc, când viața  îi este amenințată de către tatăl băiatului cu care s-a duelat, singurul care are grijă de Honoria să nu intre în belele este Marcus. Chiar dacă i-a promis lui Daniel că va avea grijă de tânăra domnișoară, parcă zelul său de a-i îndepărta toți pretendenții la mâna ei este puțin prea exagerat.
   Suntem la vârsta de douăzeci și unu de ani a Honoriei, nedumerită de ce bărbați o plac, dar nu au curajul să se apropie.
   La fel și Marcus, care merge la baluri doar pentru a o supraveghea pe Honoria, este o figură încruntată în majoritatea timpului pentru tinerele debutante. Este perfect eligibil, ce se întâmplă?

,,Marcus Holroyd este exact genul de bărbat potrivit pentru căsătorie.
Nu că nu ar fi fost chipeș, fiindcă nu prea era, mai exact. Avea părul negru, la fel ca și ochii, dar Honoriei i se părea că fața lui are o anumită asprime. Avea sprîncenele prea stufoase și prea drepte, iar ochii erau cam prea adânciți în orbite.
Chiar și așa, ceva din înfățișarea lui îi atrăgea privirea. Avea ceva distant, un oarecare dispreț, de parcă detesta absurditățile.
Fetele erau înnebunite după el, deși cele mai multe erau ele însele absurditatea personificată.,,

   Cum concertul anual se apropie cu repeziciune, Honoria este din ce în ce mai speriată. Repetițiile devin mai dese, iar tânăra încearcă diferite strategii pentru a reuși să atragă pretendenții la mâna sa. Concurența e acerbă, indiferent că sunt verișoare, prietene sau simple cunoștințe.
   Când se iveşte ocazia de a-l prinde în plasă pe tânărul Bridgerton, Honoria va pune la cale un plan, doar că, cel care va cădea în capcană este Marcus- și la propriu și la figurat.
   Cum Marcus se plimbă prin pădurea de pe domeniul său, iar proprietățile erau învecinate, inevitabil va ajunge să o spioneze pe Honoria. Oare ce face singură în pădure? Se întâlnește cu cineva?

,,Marcus nu avea intenția să stea ascuns, dar cînd a dat de Honoria săpînd în pământ, nu s-a putut abține.Trebuia să se retragă și să privească.
Săpase un mușuroi de cârtiță.
La un moment dat el auzi pe cineva venind. Auzi și ea, fiindcă sări ca arsă și merse repede spre groapa de cîrtiță, își înfipse piciorul în pământul reavan, apoi se lasă pe vine și practic lua contact cu solul, istalându-se relaxată într-o poziție convingătoare, cu un picior în groapa relativ adâncă, lăsînd să se înțeleagă că ar fi căzut în ea accidental.
Așteptă un moment, atentă la orice sunet, apoi, pentru oricine ar fi fost în apropierea ei, în pădure-atît a reușit Marcus să vadă-scoase un țipat strident și convingător.”

   Cum nimeni nu vine în ajutorul domniței aflate ,,la ananghie”, Marcus nu rezistă și o va tachina maxim. Cei doi vor porni o discuție în contradictoriu, din care Marcus își dă seama că ceva s-a schimbat. De când o percepe altfel pe sora prietenului său cel mai bun? O fi de vină respirația ei sau curbura obrazului ei, poate ochii ei sau pielea ei? Ce va urma le va schimba modul de gândire al fiecăruia. Datorită furiei Honoria se întoarce brusc, Marcus o va prinde, iar cei doi sfârșesc pe jos cu un sărut pecetluindu-le gurile.

,,Apoi se întoarse, dar mult prea brusc, așa că își pierdu echilibru. Scoase un țipat ascuțit, străduindu-se să nu cadă, iar Marcus făcu gestul care l-ar fi făcut orice gentleman. Se repezi spre ea să o prindă de braț.
Doar că el călcă din greșeală în afurisita de groapă de cîrtiță.
Urmă un țipat-al lui, de data aceasta-după care amândoi s-au prăbușit la pământ, Honoria pe spate, iar Marcus deasupra ei.
Stânjenit, Marcus se rezemă pe coate, ca să-și susțînă greutatea și o privi. Dar când o privi, o văzu și pe ea gîfîind. Era cu gura întredeschisă, avea o privire zăpăcită și atunci făcu și el ce ar fi făcut orice bărbat, din instinct.
Își apropie ușor capul de ea și o sărută.”

   Honoria va încerca să îl ajute să ajungă acasă, dar fiind mult mai greu pentru ea, va decide să ceară ajutor familiei care o găzduiește. Cu o ploaie torențială şi cu ceva timp petrecut afară, Marcus se va îmbolnăvi destul de grav. Pe lângă toate acestea când valetul îi va tăia cizma de pe piciorul vătămat îl va răni și cu cuțitul. De la o rană nedepistată Marcus riscă să își piardă piciorul, posibil viața.
Anunțată de către menajera familiei, Honoria împreună cu mama sa vor ajuta la îngrijirea lui Marcus.

Oare va reuși să îi salveze viața? Ce se va întâmpla între Honoria și Marcus? O va ierta el pentru toată durerea pricinuită? Vor reuși sentimentele să își facă loc?

   Dacă doriți să aflați deznodământul acestei cărți va invit să o citiți. Așa veți afla și ce se întâmplă cu Daniel, fratele Honoriei!
   Dialoguri amuzante și inteligente, un traseu surprinzător al unei iubiri născută din prietenie, o poveste de dragoste fermecătoare, acestea sunt ingredientele delicioase pe care cititorul le va savura încântat, până la ultima pagină. – New York Times

Cartea Paradis – Julia Quinn poate fi comandată de pe site-ul Editura Miron

Recenzii cărţi Editura Miron

Verifică disponibilitatea cărţii Paradis-Julia Quinn în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

,,

 

16 COMMENTS

  1. Minunata recenzie, Nicol! Eu nu am citit nicio carte de la aceasta autoare, desi cred ca am una acasa. Citind recenzia ta, parca mi s-a facut dor de o carte romantica.

  2. Felicitari pentru recenzie! Asa e, nici nu stii cum ajung sa-ti intre in suflet unii autori.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.