Pastă de ficat, Ciorbă de mazăre, Orez prăjit cu ou și legume, Clătite cu brânză
Pastă de ficat, Ciorbă de mazăre, Orez prăjit cu ou și legume, Clătite cu brânză
1.Aperitiv: pastă de ficat
-5-6 bucăți de ficat de pui îl punem la fiert în apă sau lapte (atenție se face repede) fără sare, apoi îl scurgem și-l zdrobim bine cu furculița;
-fierbem 3-4 ouă tari și le dăm pe răzătoarea mică;
-într-un castron mixăm ficatul cu 100 gr unt și 1 linguriță de muștar, piper, sare după gust;
-adăugăm și ouăle și mixăm să fie ca o pastă;
-servim pe feliuțe de pâine prăjită ornate cu felii subțiri de roșii sau castravete.
2. Ciorbă de mazăre:
-1 morcov +1 pătrunjel+1 păstârnac =le dăm pe răzătoarea fină;
– punem în oală o ceapă tăiată mărunt, legumele și le călim puțin în ulei apoi adăugăm mazărea și apă și punem la fiert;
-când mazărea e moale potrivim de sare, piper, verdeață și mai lăsăm câteva clocote;
-se poate servi așa sau dreasă cu smântână.
3. Orez prăjit cu ou și legume (Iliuţa):
-300 g orez fiert se lasă la răcit pentru minim 6 ore;
-într-o tigaie cu pereți înalți sotam pentru 5 minute legumele pe care dorim să le folosim, le așezăm ulterior într-un bol;
-punem un cubuleț de unt în tigaie, batem 3 ouă întregi cu sare și piper, după care le vom adăuga peste untul ușor încins, amestecăm bine;
-după un minut punem orezul răcit și bine scurs pe care îl lăsăm pentru 3 minute să se gătească la foc potrivit;
-adăugăm și legumele și mai lăsăm la sotat totul pentru încă 2 minute;
-la final condimentăm după gust, adăugăm cubulețe de telemea și verdeață. Eu folosesc mărar verde.
Un deliciu!
4. Clătite cu brânză (Vero)
-500 gr făină+3 ouă+un vârf linguriță sare+4 linguri zahăr+un vârf linguriță de bicarbonat stins cu puțină lămâie+1 esență de vanilie+coajă de lămâie+100 ml lapte=se amestecă;
-se adaugă apă minerală în funcție de cât de groasă vreți compoziția;
-se coc clătitele;
-1 kg brânză de vaci se mixează bine cu zahăr +2 ouă întregi+2 zahăr vaniliat;
-ungem bine tavă cu margarină și împrăștiem zahăr tos pe pereți și pe fundul tăvii;
-umplem clătitele cu compoziția de brânză și le clădim în tavă;
-deasupra turnăm smântână și imprastiem puțin zahăr;
– punem tava în cuptor până sunt coapte;
-se pot mânca și calde și reci după preferință.