Perfecți de Cecelia Ahern-Demonul are chip de înger
Perfecți de Cecelia Ahern-Demonul are chip de înger
Continuarea romanului Defecți
Editura All, 2018
Titlu original: Perfect (2017)
Traducere de Adina și Gabriel Rațiu
Număr pagini: 427
… iată-mă stând în fața voastră, eu, cea mai înfierată, cea mai Defectă persoană de pe fața pământului.
De cele mai multe ori, adolescenții sunt vulnerabili, sensibili, cu toate că vor să pară exact invers. Se adaptează greu sau ușor, iar societatea poartă un rol important în acest proces al maturizării. Dacă nu reușesc, nu înseamnă că sunt defecți… .
Am terminat Perfecți azi dimineață, pe la 4; am citit cartea fără pauză, ascultând vântul și ploaia. Ce carte frumoasă pentru adolescenți! Și spune lucrul acesta o persoană adultă. Are tot ce-i trebuie (nu persoana, ci cartea): suspans, amor, secrete, răsturnări de situație și un final de zile mari. Aproape nici nu a mai contat că am așteptat Perfecții un an de zile. Totuși, am simțit uneori o adiere clișeică a genului YA.
Rezumatul volumului anterior, Defecți: Celestine trăiește într-o societate guvernată de ideea de perfecțiune, ce respinge persoanele considerate imorale. După ce este însemnată ca defectă pentru că a acordat ajutor unui bătrân defect, faptă interzisă de Ghildă, viața Celestinei se va schimba radical și va pierde aproape tot. Pentru a-și proteja familia, eroina alege să fugă.
Buruiana nu e altceva decât o plantă care vrea să crească acolo unde oamenii vor altceva, obișnuia bunicul să spună; așa se simte Celestine: persoana ingrata, puternică, rezistentă, o supraviețuitoare.
Dacă în primul volum, Celestine (din perspectiva căreia este relatată povestea) aproape că își acceptă soarta, în volumul al doilea, avem de-a face cu o luptătoare, un fel de Katniss Everdeen de care se tem cei aflați la putere. Căci, ea deține două dovezi care pot demonstra că însuși sistemul considerat perfect este bazat pe minciună: filmarea înfierării și cicatricile de pe corp. Secretul Celestinei poate face ca Ghilda să se prăbușească.
Acțiunea începe la puțin timp de la fuga Celestinei, când eroina se ascunde la ferma bunicului său, bucurându-se de clipe tihnite, cu toate că raziile fluierarilor sunt din ce în ce mai dese. În timpul unei verificări, fuge și este salvată de Carrick.
,,Am timp cât să-mi strâng în grabă câteva lucruri din casă, puținele haine pe care bunicul a reușit să mi le aducă după o vizită recentă la părinții mei, cea mai lungă zi din viața mea, aceea în care m-a lăsat singură la fermă. N-am multe, doar un rucsac mic, dar e suficient. Mă gândesc la hainele din garderoba mea de acasă, fiecare însemna atât de mult pentru mine, era o parte din mine, o reflexie a personalității mele. Acum, că am rămas fără asta, îmi dau seama că doar ceea ce zic și fac poate să reflecte cine sunt cu adevărat.”
Planurile pe care le fac cei doi sunt mereu zădărnicite, iar răsturnările de situație se țin lanț. Punctul culminant? Aș îndrăzni să spun că sunt vreo trei, toate cu armate de fluierari, dintre care sunetul cel mai strident e al lui Mary May, la fel de înverșunată și înăcrită precum domnișoara Trunchbull, personajul din Matilda, de Roald Dalh.
,,Cruzimea acestei femei mă îngrozește. Și-a denunțat întreaga familie Ghildei pentru practici imorale în cadrul afacerii de familie, ca să se răzbune după ce sora ei i-a furat iubitul. Nu a lipsit de la nicio percheziție a fermei, dar, de data asta, se pare că a revenit însoțită de o armată.”
Personajul principal al romanului are capacitatea de a ne surprinde de la prima până la ultima pagină. Nu este genul de personaj înzestrat numai cu calități, are defecte pe care le conștientizează și care îl fac realist, iar deciziile pe care le ia nu sunt mereu cele mai bune. Celestine North evoluează; inițial, este o adolescentă frumoasă, deșteaptă și bogată, cu un viitor promițător, apoi, din cauza empatiei, pierde toate privilegiile. Devine o luptătoare, eroina în care cred defecții, speranța lor într-o lume a egalității. Tot ea îi învață pe defecți că uniți reprezintă o forță și că a fi curajoși nu înseamnă neapărat că nu trebuie să le fie frică. Cu cât tact reușește ea să-i facă pe fluierari vulnerabili! Să vedeți reacția judecătorului Craven! Și Art, săracul, devenit fluierar… .
,,Camerele de televiziune surprind întreaga scenă, Fluierarii schimbă priviri nedumerite, așteptând să se întâmple ceva. Erau pregătiți să înăbușe o eventuală revoltă. Dar nu le-am dat ocazia. Îi studiez cu atenție, vreau să le răpesc și ultima frântură de autoritate, mă simt atât de puternică, mai puternică decât am fost vreodată. Nu știu de unde îmi vine ideea – pur și simplu îmi vine –, dar încep să fluier. […]”
Un Fluierar coboară scutul, își scoate casca și o aruncă pe jos.
Carrick, un personaj episodic misterios din primul volum, va reprezenta echilibrul eroinei, confirmarea că nu totul este pierdut, că iubirea nu ține cont de Ghildă.
Societatea are nevoie de exemple, așa cum tinerii au nevoie de eroi care să-i reprezinte. Se spune că ceea ce nu te omoară te face mai puternic. Nimic mai adevărat în cazul de față. Celestine a refuzat să-și asume statutul impus de societate. Până la urmă, ce înseamnă perfecțiunea? A te crede perfect te face să fii defect. Și drăcia asta minunată formată din ani e perfect defectă, nu-i așa?
Oh, aș vrea să existe în fiecare câte o Celestine North…
Cartea Perfecți de Cecelia Ahern poate fi comandată de pe site-ul Editura All
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărţi Cecelia Ahern
Recenzii Cărţi
Felicitări pentru recenzie! Seria mi-a plăcut foarte mult şi cred că o voi reciti în viitorul apropiat. Aşteptarea celui de al doilea volum a fost mare, mi-aş fi dorit să apară mai repede fiindcă uitasem unele lucruri din primul 🙂
Și eu mă gândeam că va trebui să reiau primul volum, dar autoarea a avut grijă să îi „amintească” elemente importante în cel de al doilea.
Am citit primul volum si mi-a placut. Trebuie sa citesc si continuarea.
Lectură plăcută!
Imi place Cecilia Ahern.Recunosc ca acestea doua nu s-au tentat,nu prea citesc genul.
Mi-a placut recenzia Andreea!Felicitari!
Mulțumesc, Arci! E o serie destul de ușurică
Nu toate cărțile de Ahern mi-au plăcut, dar cu acest gen a reușit sa ma surprindă plăcut. Romanul Perfecti mi se pare și mai captivant decât Defecți.
Sincer, mie mai mult mi-a plăcut Defecți. Conținea elementul de noutate
Trebuie si eu sa citesc aceasta serie! Am primul volum, dar nu am apucat inca sa ma ating de el.
Așteptăm opinii! 🙂
Aș citi și eu această serie, mai ales că am auzit atâtea laude la adresa autoarei Cecelia Ahern 🙂
Te felicit pentru recenzie, Andreea!
Mulțumesc! E o carte perfectă pentru vacanță
Cecilia Ahern are câteva titluri care m-au captivat (nu toate, însă).
Felicitări pentru recenzie, Andreea!
Vreau si eu cartea. Imi place autoarea.
Felicitări pentru recenzie, Andreea!