Pierdută în așteptare de Gytha Lodge – Editura Libris Editorial – recenzie
Pierdută în așteptare, de Gytha Lodge – Editura Libris Editorial – recenzie
Pierdută în așteptare
Gytha Lodge
Editura: Libris Editorial
Traducere: Oana Pascu
An apariție: 2020
Nr. pagini: 432
Gen: mister, thriller, crimă
Pierdută în așteptare de Gytha Lodge mystery&thriller.
Top of Form
Bottom of Form
Top of Form
Bottom of Form
Top of Form
Bottom of Form
Șase prieteni. Un criminal. În cine să ai încredere?
Într-o noapte caldă de iulie, în 1983, șase prieteni merg cu cortul în pădure. Inteligenți și înzestrați, ei sunt sortiți unor lucruri mărețe. Aurora Jackson este mai mult decât încântată că își poate urma sora mai mare. Ce nu știe ea este că nu se va mai întoarce niciodată acasă. Treizeci de ani mai târziu, s-a descoperit un cadavru. Detectivul Sheens este chemat la fața locului, știind deja ce îl așteaptă: cadavrul Aurorei Jackson. Dar asta nu e tot, cei șase și-au păstrat prezumția de nevinovăție până când cadavrul este găsit într-o ascunzătoare doar de ei știută. S-ar părea că dintotdeauna criminalul a fost aproape, foarte aproape.
Mi-am dorit să citesc această carte încă de când am văzut-o în online pentru prima dată, iar recenziile pozitive, nu au făcut decât să toarne gaz pe foc, curiozitatea mea ajungând la un nivel superior. Firește că am avut puțin inima îndoită, având în vedere că nu mai auzisem de autoarea Gytha Lodge, dar am zis că merită să mă risc. Și bine am făcut, pentru că am descoperit o poveste mult mai amplă decât am bănuit la început. M-a surprins plăcut stilul de scriere, complexitatea personajelor, atmosfera tensionată, faptul că s-a pus accept și pe viața personală a detectivilor, descoperind astfel care le sunt temerile, frustrările, dar și problemele lor amoroase. Singura problemă am avut-o cu alternanța capitolelor, în care autoarea relatează evenimentele din trecut și prezent, trecerea bruscă nu a făcut altceva decât să mă obosească sau să mă bulverseze. Totuși, puțin cate puțin, am reușit să trec peste acest hop pentru că povestea devenea din ce în ce mai interesantă.
Pierdută în așteptare, primul roman al seriei DCI Jonah Sheens, este un thriller destul de bun, având în vedere că este vorba de un debut literar. Autoarea a știut pe ce butoane să apese, în așa fel încât să capteze atenția cititorului încă de la primele capitole. Avem de-a face cu o anchetă cu mai multe ramificații, un caz dificil care ne trimite în urmă cu treizeci de ani, totul învârtindu-se în jurul unor lucruri spinoase precum droguri, alcool, sex și copii de cincisprezece ani.
Inspector Sef Jonah Sheens a fost nevoit să-și amâne zilele de concediu pentru a investiga, împreună cu ofițer Hanson, o posibilă omucidere.
Fetița unui medic de familie descoperise din întâmplare niște rămășițe umane într-o groapă de sub un copac. Era vorba de un cadavru vechi. Analizele preliminare indica faptul că este vorba despre o persoană de sex feminin, aflată la pubertate, într-o stare avansată de descompunere. Interesant este faptul că inspectorul știa în ce direcție se îndreaptă. Era locul unde, cu treizeci de ani în urmă, șapte copii se culcaseră, însă numai șase se treziseră de dimineață. Știa că are legătură cu dispariția Aurorei Jackson, ba mai mult, era convins că rămășițele erau ale ei.
,,- Deși încă nu s-a făcut identificarea oficială, zise Jonah, am găsit niște rămășițe umane în apropierea locului de campare de unde a dispărut Aurora. Vârsta și sexul se potrivesc și rămășițele par a fi vechi de treizeci de ani.”
Cadavrul fetei a fost găsit îngropat sub un copac, lângă râu, nu departe de locul de campare. Împreună cu ea erau ascunse niște pachete care conțineau dextroamfetamină și probele indica faptul că au existat mai multe pachete. Dacă a fost îngropată împreună cu toate aceste pachețele de droguri, este foarte posibil că cele două lucruri să aibă o legătură. Există posibilitatea ca Aurora să fi luat o supradoză sau să fi descoperit ceea ce n-ar fi trebuit să descopere. Deci este posibil ca ceilalți copii să o fi omorât sau să fi ascuns moartea ei.
Jonah a fost foarte puțin implicat în ancheta originală. Pe atunci nu era decât un proaspăt ofițer, dar voia să se implice, pentru că fusese în aceeași școală cu fata, chiar daca nu a cunoscut-o cu adevărat. Acum, la reluarea cazului, se simțea ciudat să facă însemnări pe baza informațiilor deținute de poliție, când el știa deja toate acele lucruri. Cunoștea și persoanele despre care scria, dar nu le cunoștea suficient de bine pentru a putea rezolva cazul.
,,Aruncă o privire spre fotografie. Privind frumusețea dezolantă a Aurorei, îşi aminti de un sentiment neplăcut. Ea îi amintea de o anumită noapte și de o serie de acțiuni confuze pe care încercase să le uite timp de treizeci de ani.”
Rezumatul întâmplărilor petrecute în urmă cu treizeci de ani era simplu, dar straniu. Şapte adolescenți – Topaz, Aurora, Connor, Brett, Coralie, Benners și Jojo – plecaseră cu cortul imediat după încheierea semestrului şcolar. Trei dintre ei aveau cincisprezece ani, doi aveau șaisprezece ani, unul avea optsprezece ani, iar Aurora avea doar paisprezece ani. Niciunul dintre ei nu se culcase înainte de miezul nopții, iar Aurora mersese prima la culcare. Îşi dusese salteaua de dormit puțin mai departe de locul de campare pentru a nu fi deranjată de ceilalți, care băuseră și vorbeau și râdeau tare. Se afla în afara zonei iluminate de foc, drept pentru care ei nu o puteau vedea. Ceilalți adolescenți merseseră la culcare pe rând, ceva mai târziu. Aveau impresia că o văzuseră pe Aurora în sacul ei de dormit, dar niciunul dintre ei nu era sigur. Nu auziseră nimic care să indice că ar fi avut loc un act de violență. Dis-de-dimineață, Connor a găsit sacul de dormit al Aurorei gol și a bănuit că se dusese să caute un loc liniştit unde să-şi facă nevoile. Dar după o vreme, a început să se îngrijoreze și a analizat sacul de dormit, care era rece. Cu toții au încercat să o caute pe Aurora, dar nu au dat de ea.
,,Asemenea multor cazuri de fete frumoase și tinere care sunt răpite, și acest caz se transformase într-o mobilizare de mari dimensiuni și devenise subiectul multor speculații. Ore întregi de emisiuni televizate și o mulțime de ziare îi fuseseră dedicate Aurorei. Dar apoi, treptat, povestea devenise veche și neinteresantă. Trecuseră treizeci de ani, timp în care Aurora nu fusese găsită.”
Dispariția Aurorei Jackson i-a forțat să se marurizeze puțin, iar de atunci grupul s-a izolat complet. Nu mai țineau petreceri și nu mai făceau conversație cu nimeni altcineva din şcoală. Dacă până atunci se bucuraseră de atenția primită, din acel moment începură s-o evite. Jonah îşi amintea că, după evenimentul cu Aurora, nu-i mai văzuse stând decât la distanță de restul, cu capetele aplecate, purtând conversații secrete și având un limbaj corporal ostil.
În plus, cea mai bună prietenă a Aurorei a mărturisit faptul că Aurora era îndrăgostită de Andrew Mackenzie, profesorul ei de engleză, cel care obişnuia să facă ore suplimentare cu ea. De asemenea, ea susține că Aurora a decis să meargă să campeze, pentru a-l impresiona și era aproape sigură că i-a spus și lui și tuturor colegilor din clasă despre excursie. Totuși, Mackenzie fusese omis în mod voit din ancheta originală. Oare de ce? Detectivii vor să știe dacă a avut relații neadecvate cu elevele sale. Dacă avea o problemă legată de fetele tinere. El să fie vinovatul sau unul dintre membrii grupului ei? Moartea Aurorei a avut legătură cu stocul de droguri? Citiți cartea și veți afla toate răspunsurile!
Carte disponibilă pe site-ul Cartepedia.ro
recenzii cărți thriller
Pierdută în așteptare de Gytha Lodge – Editura Libris Editorial – recenzie
O carte pe care mi-ar placea s-o citesc.Felicitari Alina!
Cred ca ar fi pe gustul tau,Arci!
Multumim pentru impresii, Alina!
Cu mare drag, Iasmy!
M-ai făcut foarte curioasă, Alina!
Felicitări pentru recenzie!