Regatul furtunilor de Leigh Bardugo

Regatul furtunilor de Leigh Bardugo

Titlul original: Siege and storm
Editura: Trei
Anul apariţiei: 2014
Traducerea: Laurenţiu Dulman
Număr de pagini: 420

Trilogia GRISHA 1. Regatul Umbrelor, 2. Regatul Furtunilor, 3. Regatul Luminilor

RECENZIE CITITOR

Leigh Bardugo s-a născut la Ierusalim, a crescut în Los Angeles şi a absolvit Universitatea Yale. În prezent, locuieşte şi scrie la Hollywood.

Bardugo populează lumea fantastică pe care o creează cu fiinţe tridimensionale stranii…” BOOKLIST
Suspans, acţiune, un ritm alert: finalul te va surprinde şi te va face să aştepţi cu nerăbdare continuarea.”KIRKUS REVIEWS

Un ţinut fabulos : Ravka.
O elită magică : Grisha.
O eroina cu superputeri : Alina Starkov.

Întunecatul, conducătorul Grishei, a supravieţuit bătăliei din Falia Umbrei şi reapare cu o putere înzecită şi cu un plan diabolic. Cu ajutorul lui Sturmhond, un corsar faimos, Alina Starkov se întoarce în ţară pe care a părăsit-o, hotărâtă să lupte cu forţele ce ameninţă Ravka. Dar pe măsură ce puterea ei creşte, se vede prinsă tot mai mult în jocul de Magie interzisă al Întunecatului, ce o îndepărtează de Mal . Alina trebuie să aleagă între ţară ei, puterea pe care o are şi dragostea pentru Mal — altfel riscă să piardă totul în faţă asaltului iminent.”
Aşa ne este descrisă această carte.

Ca un review al primului volum, ne aducem aminte de doi orfani, prieteni foarte buni : Alina şi Mal.
Alina Starkov — Invocatoare a Soarelui, o Grisha foarte puternică, ce-şi descoperă destul de târziu puterile.
Mal — cea mai iscusită iscoadă, găseşte ceea ce pentru aproape oricine este ascuns privirii.
Cei doi se iubesc şi sunt dispuşi să-şi dea chiar şi viaţa, unul pentru celălalt.
Acum, să facem cunoştinţă cu Întunecatul — personajul cel mai controversat, după părerea mea. Clar negativ, deşi asta o aflăm abia la finalul primului volum…unde Alina şi Mal fug pentru a-şi salva vieţile, asta după ce Alina avea deja la gât Cerbul Morozovei-un puternic amplificator. Întunecatul vrea să pună stăpânire pe întreagă lume – sub pretextul păcii – nemaifiind războaie atâta timp cât toţi i se vor supune.
Dar se pare că, în “Regatul furtunilor” aventurile continuă… Şi nici bine nu au fugit din captivitatea Întunecatului, că Alina şi Mal sunt prinşi din nou…

Nu-mi vine să cred ce repede se desfăşoară acţiunea! De parcă autoarea vrea din tot sufletul să nu putem lasă cartea din mâna. Cel puţin în ceea ce mă priveşte, îi reuşeşte din plin!
Întunecatul este din ce în ce mai puternic, iar ceilalţi Grisha sunt fie orbiţi de el, fie prea îngroziţi pentru a o ajuta pe Alina să lupte contra lui. Şi nici Alina sau Mal nu pot face prea multe atâta timp cât sunt ţinuţi sub ameninţarea de a-i face rău celuilalt dacă Îndrăzneşte vreunul să se împotrivească.
Deci, ce se întâmplă? Întunecatul concepe alte creaturi- – nimicnic — pe lângă care volcrele din Falia Umbrei sunt nimic.
Cu atâtea noi creaturi în jur şi atâta teroare, cartea nu poate decât să devină şi mai interesantă…şi chiar aşa şi este!

Prizonieri ai Întunecatului, pe o balenieră condusă de un corsar– Sturmhond; pornesc în căutarea Biciului Marilor– un dragon de poveste, care se dovedeşte a fi real… Cu ajutorul lui Mal îl găsesc şi îl capturează.
Dar are loc o mică răsturnare de situaţie : Sturmhond şi echipajul sau îi răpesc pe Alina şi Mal chiar din mâna Întunecatului, dovedindu-se că echipajul avea mai mulţi Grisha la bord decât se credea!!!
Întrebarea este: în ce încurcătură mai sunt văraţi fără voia lor de dată această?!?
Greu de spus, dar Sturmhond îi roagă să stea de vorba cu clientul lui şi dacă nu sunt de acord cu ceea ce le oferă acesta, atunci le promite că el însuşi îi va duce unde vor dori..

O promisiune despre care nu ştiu ce să zic…atâta timp cât vine de la un corsar lipsit de onoare… Dar, cel mai interesant, este că obţine solzii de pe capul Biciului Marilor după că, cu ajutorul lui Mal îl omoară, aceşti solzi formând cel de-al doilea amplificator !
Nemaipomenită situaţie, deoarece se ştia că un Grisha nu poate avea mai mult de un amplificator …

În ” Vieţile sfinţilor” pe care Alina o primise în dar de la Aparat- preotul sfătuitor al regelui din Ravka, Alina descoperă poză Sf. Ilya, unde apar în fundal Cerbul lui Morozova, Biciul Marilor- Rusalye şi Pasărea de Foc; toate trei creaturi magice despre care se crede că au existat doar în poveşti şi legende, dar cum două dintre ele s-au dovedit a fi reale, oare ce şanse există că şi a treia să fie la fel??
Mal este convins de Alina să o găsească — el fiind singură ei speranţa, dacă e să spunem adevărul.
Dar această carte are şi părţile ei amuzante… La întrebarea Alinei adresată lui Sturmhond, să afle de unde este, acesta răspunde liniştit :
–Mama era o stridie, a spus el, făcând cu ochiul. Iar eu sunt perla!”

Cum să nu-l placi? Şi cum să ai încredere în el?
O întrebare profetică, se pare…
Uluitorul nostru corsar se dovedeşte a fi nimeni altul decât cel de-al doilea fiu al regelui din Ravka: prinţul Nikolai, mare duce de Udova….
Se decide întoarcerea la Os Altă- capitală Ravkai sipregatirea unei mari bătălii cu Întunecatul.
Cum va fi primită Alina? Mal o va însoţi în această călătorie?
Ei bine, citind cartea vom află răspunsurile ..

Toată lumea o crede o sfânta. Regele îi iartă pe ea şi pe Mal, iar Alina devine şeful Armatei a Două- Grisha printr-un act nesăbuit- crapă Domul Aurit din Micul Palat- şi atunci, ceilalţi Grisha îşi dau seama de puterea ei, asta în condiţiile în care, puţini ştiau că posedă două amplificatoare puternice precum Cerbul Morozovei şi Biciul Marilor.

Începe să schimbe regulile, nu acceptă ierarhia între Grisha. Pentru a obţine susţinere, constat că politică şi relaţiile în Ravka merg pe aceleaşi premise că şi la noi în epoca modernă…ceea ce spune mult despre evoluţie!
Alina pune lucrurile în mişcare, deşi ascunde de Mal faptul că are vedenii – Întunecatul apare în faţă ei, şi se poate observă uşor uşor, o anumită răceală, ba chiar distanţare între cei doi. Dar, pregătirile de război continuă, deşi cele două armate din Ravka au anumite disensiuni, dar cu trecerea timpului lucrurile se schimbă şi încep să colaboreze, animaţi de dorinţa de a scapă Ravka de puterea distrugătoare a acestui personaj malefic.

Se primesc informaţii contradictorii despre locul unde este Întunecatul …ceea ce este bulversant, dar iscoadele nu se lasă. Între timp Alina şi Mal se ceartă, se despart deoarece el e ferm convins că ea nu-l iubeşte, chiar în momentul în care o sărută ea rămâne încordată şi fără să răspundă… De ce? Chiar atunci îl vede pe Întunecatul în spatele lui Mal… Tragi-comică situaţia celor doi. El nu ascultă, ea nu vorbeşte!!!
Reuşesc să comunice cei doi, sau cuplul lor se destramă înainte chiar să fi început?
Are loc bătălia cu Întunecatul ?
Găseşte Mal Pasărea de Foc? Obţine Alina şi al treilea amplificator ?

La toate aceste întrebări vom află un răspuns doar citind ”Regatul furtunilor”, o carte complexă, cu multe informaţii şi o acţiune alertă, căreia îi acord nota 10 cu siguranţă!

Recenzie cititor: autor Geo

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.