Recomandare de carte

Recomandare de carte

Recomandare de carteInvizibil-James Patterson, David Ellis

1. Invizibil – James Patterson, David Ellis

Emmy Dockery, analist de informaţii la FBI, nu îşi găseşte liniştea. Sora ei, Marta, a murit într-un incendiu pe care autorităţile se încăpăţânează să îl catalogheze ca fiind accidental. Emmy are însă o altă ipoteza: Marta a fost asasinată, iar cel care a ucis-o are pe conştiinţa alte câteva sute de crime. Problema este că nimeni nu crede în varianta analistei de informaţii, nici măcar fostul ei iubit, agentul special Harrison Bookman. Asta, până în clipa în care Emmy găseşte dovada pe care nimeni nu o mai poate ignoră.

 

2.Tânără în comă-Douglas Coupland

tanara-in-comaUnul dintre cele mai traduse romane ale lui Douglas Coupland, după care BBC a realizat o adaptare radiofonică de succes în 2008.
Nimeni nu ştie dacă alcoolul şi calmantele înghiţite în timpul unei petreceri, în iarna lui 1979, sunt sau nu cauza comei în care intră tânăra Karen. Însă acest eveniment tragic îşi va pune amprenta asupra următorilor douăzeci de ani din viaţa tuturor prietenilor ei, produse tipice ale suburbiei nord-americane. Richard, iubitul adolescentei, trebuie să lupte cu fluctuaţiile bursei şi ale pieţei imobiliare şi să învingă alcoolismul, având în acelaşi timp grijă de fiica lui, pe care o Karen inconştientă a adus-o pe lume în primul an de comă. Pam, supermodelul dependent de droguri, ajunge make-up artist în industria cinematografică, în vreme ce prietenul ei fabrică monştri pentru filmele de groază pe care Hollywoodul le turnează în Canada. Wendy e medic, dar n-a cunoscut niciodată iubirea, întrucât cel de care era îndrăgostită, Jared, a murit de leucemie în ultimul an de liceu. Toţi îşi trăiesc viaţa abulic, ca pe un vis anost şi interminabil, într-o lume ca un perpetuum mobile decerebrat. Când, după aproape optsprezece ani, Karen deschide ochii, un suflu de speranţă le răscoleşte rutina, conferindu-i brusc un sens nebănuit. Însă somnul cel lung al tinerei a fost bântuit de coşmaruri apocaliptice, ce se dovedesc premonitorii. Douglas Coupland a scris acest roman după o călătorie extenuantă în Europa, iar titlul i-a fost inspirat de cântecul Girlfriend in a Coma al formaţiei britanice The Smiths.

3. Sărutul lui- Julia Quinnsarutul-lui

Gareth St. Claire are o mare problemă. Tatăl lui, care îl urăște, este hotărît să aducă la sapă de lemn domeniile familiei și să-i cheltuiască toată moștenirea. Singura avere a lui Gareth este un vechi jurnal de familie, care ar putea să conțină secretele trecutului … sau cheia viitorului. Problema este că jurnalul este scris în italiană, iar el nu înțelege nici un cuvînt.
Toata lumea este de acord – nu mai există nimeni asemenea lui Hyacinth Bridgerton. E inteligentă, sinceră și deschisă … Are în ea ceva fermecator, dar și ofensator, care lui nu-i mai dă pace. Hyacinth se oferă să-i traducă lui Gareth jurnalul și cînd se cufundă amîndoi în textul misterios, descoperă că răspunsurile căutate nu se găsesc în jurnal, ci în fiecare dintre ei … și că nimic nu e la fel de simplu – sau complicat, ca un singur sărut perfect.

Mireasma nopţii-Andrea Calogero Camilleri

4. Mireasma nopţii-Andrea Calogero Camilleri

O persoană a dispărut cu câteva miliarde de lire, proprietatea localnicilor din Vigata. Urmează încă o dispariţie şi povestea se complică. Montalbano, inspectorul atât de pasionat de muncă sa, trebuie să facă lumina. Încercând să descâlcească întâmplările, declanşează o anchetă la care participa întreaga echipa, cunoscută din celelalte romane. Mergând pe urmele infractorilor, descoperă un scenariu nebănuit.
Romanul lui Andrea Camilleri, maestru al suspansului, e plin de surprize la fiecare pagină. Mireasma nopţii e încă o provocare pentru cititorii atraşi de literatură poliţistă.

5. Urzeala păcatului-Phil Rickmanurzeala-pacatului

Master House, din aproprierea graniţei cu Ţară Galilor, este o clădire medievală, din ce în ce mai măcinată de trecerea anilor. Însă acum casa şi împrejurimile sale i-au fost vândute Ducatului de Cornwall, care plănuieşte să restaureze totul.
Problemele apar atunci când Merrily Watkins, angajată de episcopul din Hereford să investigheze locul, descoperă existenţa unor legături extrem de vechi între casa şi biserica din apropiere, clădită de cavalerii templieri, ale căror spiritre încă mai bântuie Gateway Hill. De ce toate hanurile din zona poartă denumiri astrologice? Ce vrajbă de nepătruns desparte două familii din partea locului? Şi ce anume s-a petrecut aici în trecut, dacă l-a gonit până şi pe marele M.R. James, celebrul scriitor de poveşti cu fantome?
În clipa când Merrily află că ea şi fiica ei, Jane, sunt supravegheate de poliţie, aproape că renunţă la întregul caz. Însă o moarte subită încurcă din nou iţele, şi Merrily se întoarce la Garway, hotărâtă să descâlcească firele îmbibate de frică şi ură ale istoriei.

 6. Doamna apelor de Philippa doamna-apelorGregory

Doamna apelor (2011) este cel de-al treilea roman din ciclul dedicat de autoare uneia dintre cele mai întunecate şi mai frământate perioade din istoria Angliei, Războiul celor Două Roze, după Regina albă (Polirom, 2010) şi Regina roşie (Polirom, 2011).
Doamna apelor readuce la viaţă una dintre cele mai misterioase figuri feminine ale Angliei medievale, Jacquetta de Luxemburg, mama reginei Elizabeth Woodville. Urmaşa a Melusinei, frumoasă zeiţă a râurilor din mitologia vest‑europeană, Jacquetta îi moşteneşte puterile vizionare şi vrăjitoreşti, însă le foloseşte doar în momentele cruciale ale vieţii. Căsătorită cu ducele de Bedford şi înrudită astfel cu familia regală, aceasta ajunge în scurt timp una dintre primele doamne ale Curţii Lancaster. Deşi moartea soţului şi căsătoria din dragoste cu un bărbat inferior că rang şi avere îi răpesc acest statut privilegiat, în mijlocul luptelor sângeroase ce dezbină ţară, Jacquetta reuşeşte să‑şi împlinească unul dintre cele mai ambiţioase vise: acela de a‑şi vedea fiica urcând pe tronul Angliei.
Puţinii, adevăraţii creatori de ficţiune istorică dau culoare trecutului prin basorelieful personajelor şi profunzimea temelor alese. Nici Philippa Gregory nu face altfel în Doamna apelor: o excelentă dioramă a unei perioade, sprijinită de o muncă de cercetare atentă şi de o tehnică stilistică impecabilă.” (Library Journal)
Magia efemeră ce înconjoară firul istoriei contrastează minunat cu impresia puternică a manevrelor politice.” (Booklist)
O carte precum Doamna apelor, în care inteligenţa feminină câştigă în faţă unor bărbaţi celebri, are darul de a anima evenimentul istoric, fie el inventat sau relatat chiar aşa cum s-a întâmplat.” (Publishers Weekly)
„Originală, rafinată şi cât se poate de contemporană, Seria romanelor de suspans ale lui Rickman este una dintre cele mai bune care s-au scris vreodată.”

Vizionare-Lars Saabye Christensen

7.Vizionare-Lars Saabye Christensen

În Oslo-ul anilor ’90, într‑o toamnă prelungită în vară indiană, Will, un tânăr scenarist plin de idei, dar neapreciat de producători, trăieşte de patru ani împreună cu iubita lui, Cathrin, art director într‑o agenţie de publicitate. Pentru a scăpa de plictiseala care începe să‑i bântuie, Cathrin iniţiază un joc erotic primejdios: cu pretextul că vor să-şi cumpere o locuinţă, vizitează case şi apartamente, în care, ascunzându-se de ochii agenţilor imobiliari, reînvie pasiunea primilor ani. Totul pare să se rezolve, Will semnează un contract – e drept, pentru filme interzise minorilor, dar dispariţia lui Cathrin dă totul peste cap, calmul luând înfățişarea unui thriller ce te ține cu sufletul la gură.
Lars Saabye Christensen s‑a născut în 1953 în Oslo. A copilărit într‑un cartier mic‑burghez al capitalei norvegiene, a studiat istoria artelor şi a literaturii, precum şi istoria ideilor şi a debutat în 1976, cu volumul de poezii Povestea lui Gly. Atunci când romanul său Beatles (1984), acest „blues literar“, cum a fost denumit de un critic danez, a fost vândut în mai mult de 200 000 de exemplare în Norvegia şi tradus în mai multe limbi, Christensen a devenit unul dintre autorii cei mai cunoscuţi în Norvegia. Pe lângă poezie şi roman, Christensen a încercat cu succes şi alte
genuri, de la dramaturgie la scenarii de film, în timpul „liber“ fiind şi traducător. A scris scenariile unor filme de mare succes: Herman, după romanul său omonim, şi Telegrafistul, după romanul Visătorii, de Knut Hamsun. Dar cel mai mare succes literar al autorului a fost romanul Fraţi pe jumătate. Cartea a primit mai multe premii importante, între care Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic în 2001, a fost declarat de critica literară americană cel mai bun roman al începutului de secol, a vândut în Norvegia peste 300 000 de exemplare în anul apariţiei sale, iar drepturile au fost vândute în 24 de ţări. La Editura Univers au mai apărut Herman, Beatles (două ediţii) și Frați pe jumătate.

orasul-cu-salcami

8. Oraşul cu salcâmi-Mihail Sebastian

Fiica unor burghezi din provincie adepţi ai unei educaţii stricate, Adriana Dunea îşi trăieşte cu spaimă şi delicii trecerea de la adolescenţă la tinereţe, cu toate transformările fizice, psihice şi comportamentale pe care le presupune maturizarea. Povestea tinerei este cu atât mai interesantă cu cât aceste transformări sunt prezentate din perspectiva lui Gelu, tânărul care se îndrăgosteşte iremediabil de ea şi alături de care descoperă iubirea inocentă, apoi din ce în ce mai pasională şi tulburătoare. Plecată în Bucureşti, Adriana, acum o tânăra frumoasă, însă capricioasă ca un copil răsfăţat, va ajunge să califice viaţa de provincie drept plictisitoare şi fără culoare, la fel cum i se pare şi relaţia cu Gelu, în ciuda sentimentelor pe care le nutreşte pentru el.
 

9. Cercul asasinilor- Brad MeltzerCercul asasinilor- Brad Meltzer

 Un preşedinte se apără de propriul trecut cu ajutorul unei organizaţii secrete. Pentru a-l apăra, membrii acesteia lasă în urmă dâre de sânge. Şi de documente. Un arhivar descoperă, din întâmplare, sistemul de comunicare dintre conspiratori şi se lansează într-o cursă pe viaţă şi pe moarte în căutarea adevărului pe culoarele labirintice ale Arhivelor naţionale şi istoriei contemporane. El devine fără voie un actor anonim, dar crucial al scenei politice americane. Pe urmele lui se aruncă nu doar pretorienii prezidenţiali şi fosta sa iubită din adolescenţă, al cărei tată este un notoriu asasin politic, ci şi membrii altui grup, organizat încă de pe vremea lui Washington pentru a apăra preşedinţia de bolile care însoţesc mereu puterea: cruzimea, abuzurile, corupţia…  Maestru al misterelor istoriei, Brad Meltzer ne propune o cursă contra cronometru ale cărei mize sunt libertatea şi adevărul.

10. O pradă uşoară-Amanda Quicko-prada-usoara

Ajunsă la vârsta de 24 de ani, Victoria Huntington era convinsă că se pricepe să se ferească de vânătorii de zestre… însă nu îl întâlnise pe Lucas Colebrook, noul conte de Stonevale, un bărbat cu totul deosebit de cei care îi făcuseră curte până atunci. Fire impulsivă și îndrăzneață, Victoria nu poate rezista tentației de a fi alături de conte în escapade nocturne sălbatice și nebunești. Dar să-l însoțească pe Lucas în aceste aventuri se dovedește un demers mult mai periculos decât și-ar fi imaginat vreodată. Atrăgătorul conte se va folosi de toate slăbiciunile ei ca să o vrăjească, să o cucerească și să se însoare cu ea. Curând, Victoria se va trezi instalată în conacul dărăpănat al lui Lucas, și lucrurile iau o turnură neașteptată când adevăratul motiv pentru căsătoria încheiată în grabă va deveni evident. În plus, fantomele trecutului ei amenință să iasă la iveală într-un complot terifiant care îi pune în pericol viața, onoarea și pe singurul bărbat pe care ar putea să-l iubească vreodată.

Review overview
3
Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

1 COMMENT

  1. Am remarcat o carte in lista de recomandari – Urzeala păcatului de Phil Rickman. Imi place descrierea. Multumesc Iasmy!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.