Recomandare de carte
1. O femeie la fereastă-Pierre Dieu La Rochelle
Romanul O femeie la fereastră a fost ecranizat în 1976, cu Romy Schneider, Philippe Noiret şi Victor Lanoux în rolurile principale.
Povestea de dragoste între o aristocrată, marchiza Santorini, şi un comunist, Michel Boutros, O femeie la fereastră este deopotrivă mărturia aspiraţiei autorului de a se sacrifică pentru o cauza în care crede.
În 1936, aflată în Grecia, unde soţul ei este diplomat, Margot Santorini trăieşte o viaţă searbădă pînă cînd, într-o seară, de la fereastră camerei sale de hotel, vede un bărbat urmărit de poliţie şi decide să-i ofere o ascunzătoare. Fugarul se dovedeşte a fi Michel Boutros, un militant ostil regimului. Curajul, idealismul şi umanitatea tînărului o seduc imediat pe Margot.
„Mi-am imaginat o femeie tînără, frumoasă, bogată, marchiza Santorini. Printr-o întîmplare, ea îl scapă din mîinile poliţiei din Atena, unde soţul ei e diplomat, pe un tînăr comunist, Michel Boutros. Margot Santorini se îndrăgosteşte de Boutros. Dar ce poate ea iubi la acest om, care-i spulberă toate prejudecăţile? Faptul că e un băiat frumos? Şi asta, dar explicaţia este insuficientă, de vreme ce Margot e o femeie dificilă. Ea crede că întrezăreşte în el un personaj de mare viitor, sortit unui destin important şi alături de care va trăi o aventură intensă. În ceea ce-l priveşte, Boutros o iubeşte pe Margot, dar îi intuieşte intenţiile. Mai exact, înţelege că Margot iubeşte în el burghezul care era înainte să devină comunist. E îngrozit.
Aici e punctul esenţial al cărţii mele: va acceptă oare Boutros, inspirat de anticul oracol din Delfi, pe care se duce să-l consulte împreună cu Margot, faptul că femeia, animată întotdeauna de realism, nu poate iubi un bărbat decît pentru forţă şi prestigiul lui?” (Pierre Drieu la Rochelle)
„Pierre Drieu la Rochelle este un scriitor minunat, un stilist de prima mărime.” (Andre Malraux)
2. Jocul adevărului-Sveva Casati Modignani
„Sveva Casati Modignani – nonconformistă şi incurabil de romantică.“ Corriere della Sera
„Amestecând personaje din înalta societate cu cele din viaţa de zi cu zi, inventând noi şi noi aventuri şi relaţii pasionale, emfatizand în stilul propriu romance-ului capacitatea de a depăşi obstacolele vieţii, Casati Modignani are meritul de a aborda în romanele sale teme de actualitate, oferind o frescă socială vie a Italiei (şi mai ales a oraşului sau natal, Milano) ce traversează trecutul şi prezentul.“ Corriere della Sera
„Cum somnul nu dădea semne să vină prea curând, Roberta continuă să se lase purtată pe aripile fanteziei, surprinzându-se într-un târziu zâmbind de una singură şi gândindu-se la răposata mătuşa Cristina, care-i lăsase parcă moştenire visurile ei romantice.“ […] „Măcinată de îndoieli asupra propriei feminităţi, am ajuns să nu mai dorm noaptea, întrebându-mă dacă nu cumva sunt un monstru cu porniri perverse.“ (Sveva Casati Modignani, Jocul adevărului)
3.Blaze-Stephen King
Blaze este ultimul şi cel mai bun dintre romanele Bachman, „jumătatea întunecată” a lui Stephen King, publicat pentru prima oară.
Blaze este povestea lui Clayton Blaisdell Jr, un gigant slab de minte, de doi metri şi cincisprezece centrimetri şi o sută douăzeci şi două de kilograme. Este o poveste despre crime şi suferinţe.
Scăpat de teroarea de tatălui sau şi a instituţiei care îl luase „în grijă”, Blaze îl cunoaşte pe George, un versat delincvent. Împreună vor pune la cale marea lovitură: răpirea pruncului moştenitor al unei averi fabuloase.
Dar înainte să treacă la fapte, George este omorât. Rămas singur, dar „vizitat” când şi când de fostul sau partener, Blaze trebuie să înfăptuiască lovitura Secolului. Prins în ghearele unei teribile furtuni de zăpadă, cu un copil de câteva luni ca ostatic şi cu întreagă poliţie pe urmele lui, planul minuţios se transformă într-o cursa disperată prin iadul alb al pădurilor din Maine.
4. Simfonie în alb-Adriana Lisboa
Pentru prima dată într-o traducere românească, Editura Univers aduce cititorilor săi un nou nume de succes al literaturii braziliene contemporane. Simfonie în alb, volumul apreciat de critici şi de cititori la nivel internaţional este tradus în româneşte de Laura Bădescu şi publicat la Unviers în colecţia Romanul secolului XXI.
Când o fosta cântăreaţa de jazz scrie o Simfonie în alb, rezultatul nu poate fi decât o improvizaţie literară foarte bine dirijată. În simfonia scrisă de Adriana Lisboa se amestecă dramele celor două surori protagoniste, clipe de fericire şi voluptate, secrete neîmpărtăşite, adevăruri refuzate, părinţi, soţi, amanţi şi copii, modulate toate de un suspans bine dozat şi de lirismul specific literaturii sud-americane.
5. O vară mişto-Wolgang Herrndorf
Maik Klinkenberg este un puşti aparent anost, care tocmai a terminat clasa a opta la un liceu din Berlin. Provine dintr-o familie bogată şi şcoală i se pare un chin perpetuu, deşi nu e un elev slab la învăţătură. Viaţă lui banală se schimbă atunci când apare Chiciasov – poreclit Chiştoc –, un imigrant rus fascinant prin apariţie şi prin atitudine. Cei doi pornesc într-o călătorie cu Lada furată de Chiştoc şi se trezesc prinşi într-un şir de aventuri care le vor lasă nenumărate amintiri frumoase.
Cu un discurs simplu şi mişcător, Wolfgang Herrndorf creează un tablou magnific al sufletului de copil eliberat în lumea noastră grăbită şi nebună.”
„Tschick este o carte explozivă pentru puştii de 14 ani şi pentru toţi cei de 40 de ani care îşi amintesc cum e să ai ani” Kultur Spiegel
„Aceasta este o carte care se va citi şi peste 50 de ani.” Frankfurter Zeitung
6.N-am mai visat de mult să zbor-Taichi Yamada
Povestea de dragoste dintre Mutsuko şi Taura nu e deloc una obişnuită. În vreme ce iubita sa întinereşte inexplicabil, Taura se confruntă cu spaima de a o pierde definitiv. Incluzând elemente fantastice şi întreţinând o anumită ambiguitate până la final, romanul încărcat de sensibilitate şi senzualitate al lui Taichi Yamada este de fapt o parabolă despre obsesia întineririi şi consecinţele acesteia, despre teama de moarte şi încercarea de a o eluda prin iubire. O replică strălucită, în registru erotic, la Strania poveste a lui Benjamin Button a lui Scott F. Fitzgerald.