La Editura Polirom a apărut cartea Cele Zece Iubiri Ale Lui Nishino de Hiromi Kawakami.Cele zece iubiri ale lui Nishino

Un roman despre dragoste şi nestatornicia ei

Cartea lui Hiromi Kawakami cuprinde mărturisirile a zece femei şi tot atîtea povestiri din care, pornind de la frînturi de amintiri, cititorii pot recompune personalitatea fascinantă, greu de prins, magnetică a unui bărbat. Fie că este vorba despre legături adolescentine sau din amiaza vieţii, eroul dovedeşte un şarm fără greş. Intrigă donjuanismul neliniştit, nepăsarea pe care Nishino o afişează, deşi e chinuit uneori de angoase morbide, de dragostea pe care şi-o declara, fără să fie crezut. Însă rînd pe rînd, deşi întruchipează bărbatul ideal, femeile îl părăsesc, mai puternice după apropierea de el. Cele zece iubiri ale lui Nishino captează deopotrivă unde secrete ale obiectelor, ale naturii şi, în stilul bine-cunoscut al lui Hiromi Kawakami, dincolo de simplitatea naraţiunii, te face să simţi un parfum şi un freamăt care durează.

În jurul lui plutea un aer straniu. Ceva ce nu vedeai la nimeni altcineva din clasă. Oricît ai fi încercat să pătrunzi în aerul acela, nu îi dădeai de capăt, aşa mi se părea. Cu cît îl răzbăteai, cu-atît te duceai mai adînc. Dar, oricît de profund ai fi scrutat, tot nu puteai ajunge la Nishino, ascuns dincolo de valul acela de aer. Şi, cu toate astea, aerul ăla era moale, cald şi plăcut. Te trezeai pe neştiute cu iluzia că aerul ăla era Nishino însuşi.” (Hiromi Kawakami)

Pasionată de reminiscenţele pe care le păstrăm în noi, Hiromi Kawakami urmăreşte cum se oglindeşte Nishino în privirea iubitelor sale. Au fost oare iubiri împlinite, destrămate, statornice? Absenţa unor repere şi certitudini mai mult da contur femeilor pe care le-a iubit, decît le şterge. Forţa romanului vine tocmai din această apropiere de femeile iubite, niciodată victime, întotdeauna învingătoare, însufleţite zi după zi de convingerea că «mîine a început deja».” (Telerama)

logo_libris

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.