Reîntoarcerea în Reich. Misiunea secretă a unui refugiat evreu împotriva Germaniei naziste de Eric Lichtblau

Reîntoarcerea în Reich. Misiunea secretă a unui refugiat evreu împotriva Germaniei naziste, de Eric Lichtblau – recenzie

Titlu: Reîntoarcerea în Reich

Autor: Eric Lichtblau

Editura: Meteor Press

Anul: 2020

Număr pagini: 352 + 8 pagini foto

  Nu e ușor să citești cărți despre atrocitățile comise în timpul conducerii lui Hitler. Există o multitudine de povești cutremurătoare, de mărturii care te fac să te gândești la oamenii acelor timpuri și la suferințele prin care au trecut din cauza unui om ajuns, prin circumstanțe nefaste, în rolul de dictator cu putere asupra celorlalți. Din multitudinea de cărți care prezintă traumele copiilor, ale femeilor și a bărbaților de atunci, iată că există și cărți despre învingători, acești eroi care au demonstrat că puterea de a merge mai departe și de a depăși obstacolele, oricât de anevoioase ar fi acestea, este determinantă pentru supraviețuire. Mai mult decât atât, în circumstanțele generate de Hitler, nu există mai mare victorie pentru cei prigoniți, decât supraviețuirea.

  Cartea despre care o să vă scriu astăzi, deși păstrează contextul istoric, este diferită ca perspectivă, axându-se pe aspectul supraviețuirii, pe regăsirea forței interioare, pe stabilirea instantă a obiectivelor în vederea susținerii vieții și a depășirii unor momente extreme.

  Născut în anul 1965, Eric Lichtblau este un jurnalist American care scrie pentru The New York Times, Los Angeles Times, Time magazine, The New Yorker și CNN. Pentru munca sa, a primit de două ori Premiul Pulitzer. Este autorul bestseller-urilor Naziștii de lângă noi și Bush’s Law.

  Spre deosebire de alte scrieri despre Nazism, unde poveștile devin mărturisiri pline de durere, unde destinele se frâng și oamenii renunță la a mai lupta, fiind copleșiți de amploarea circumstanțelor, povestea lui Fred Mayer este despre luptă și supraviețuire, despre nebunia de a face lucruri incredibile pentru situația dată. Evreu de origine germană, Fred Mayer fuge din Germania nazistă, însă nu-i stă în fire să stea ascuns, așadar se întoarce și luptă, atrăgând cu sine și alți temerari, într-o misiune secretă, o adevărată nebunie, demarată de OSS (Office of Strategic Services) în spatele liniilor inamice.

  Fără îndoială, pentru unele acțiuni, este nevoie de oameni care să nu știe ce înseamnă frica și să pună propriile credințe în locul temerilor, să știe să joace totul pe o carte. În condițiile în care tot ceea ce putea pierde era chiar propria viață – iar naziștii n-ar fi ezitat să îl extermine dacă l-ar fi descoperit – Fred Mayer face niște alegeri nebunești: trece prin cordoanele naziste, se amestecă printre naziști pretinzând că este un neamț care crede cu desăvârșire în Hitler, unul care nu suportă evreii și nu și-ar dori nimic altceva decât să vadă această rasă dispărută de pe fața pământului. Deasemenea, pretinde că susține acțiunile initiate de Hitler la nivel mondial. Să nu uităm că scopul lui Hitler era acela de construire a unei nații pure, o nație care să corespundă unor standarde concepute de către mintea sa dezechilibrată. Ei bine, în aceste condiții, în care întreaga omenire avea de suferit din cauza unui om dereglat psihic, a demara acțiuni de spionaj era o adevărată nebunie. Se pare că acest cuvânt caracterizează toate demersurile lui Fred – un om trimis parcă de Dumnezeu pentru a stăvili ororile răului.

  Dacă întreaga omenire este într-o stare perpetuă de frică, Fred nu știe ce înseamnă să te temi. Reconstruită după atacul de le Pearl Harbor, agenția OSS sau „brigade spionilor” era condusă de William Donovan un avocat de origine irlandeză care făcuse acte de eroism în Primul Razboi Mondial. Deși nu toată lumea îi împărtășea ideile și nu toți rezonau cu caracterul său, Donovan a avut un rol esențial în stoparea răului, dar rolul său s-a concretizat doar datorită susținerii și cooperării. Unii oameni politici, datorită fricii sau intereselor, nu susțineau ideile lui Donovan, acesta fiind considerat un excentric cu idei nerealiste. Totuși, planurile sale, împreună cu implicarea concretă a lui Fred, dar și a altor oameni care au știut să riște, au fost acțiuni determinante pentru stoparea ororilor. Fără îndoială, aceste acțiuni, deși considerate atunci acte de nebunie, au fost punctele cheie care au condus la terminarea regimului nazist și, astfel, la salvarea multor vieți.

  Cu toate că Fred putea juca foarte bine rolul de nazist acolo unde misiunea sa impunea acest lucru, acțiunile sale aveau ca unic scop eliberarea națiunii sale de povara aceasta cruntă a nazismului, răzbunarea victimelor.

  Cum Fred Mayer a fost prins de către Gestapo, torturile la care acesta a fost supus și modul în care nu a renunțat niciodată la crezul său, cum a scăpat din situații limită, toate acestea le veți afla citind carteaReîntoarcerea în Reich”.

  Desigur, așa cum am scris mai sus, cartea păstrează decorul istoric, dar aduce o perspectivă diferită, descrie versiunea unui om care a refuzat să se lase pradă disperării și fricii, alegând să lupte. Fred este unul din oamenii cheie, pe care… probabil că divinitatea îi alege pentru a echilibra, pentru a anihila puterea răului și a demonstra că perseverența și curajul, chiar dacă par nebunii în a anumite circumstanțe, pot fi decisive pentru cursul unei națiuni.

Iată ce scriu opiniile unor publicații despre această carte:

  „Reîntoarcerea în Reich este un admirabil reportaj istoric. Niciun cuvânt irosit, nicio pagină nu trebuie ratată în această minunată relatare a uneia dintre cele mai îndrăznețe și de succes misiuni secrete din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrisă cu măiestrie de un scriitor fantastic de talentat.”Alex Kershaw, New York Times

  „Captivanta carte a lui Eric Lichtblau are toate atributele unui adevărat roman de spionaj […] Relatarea acțiunilor celor doi refugiați evrei din Europa lui Hitler luptând împotriva ororilor comise de Germania nazistă nu este numai o poveste a experiențelor lor uimitoare, ci și o lecție atât de necesară azi.” Margaret Henoch, fost șef de stație CIA

  „Reîntoarcerea în Reich este remarcabila poveste a lui Fred Mayer, un evreu german care a fugit din Germania nazistă și care s-a întors în teritoriile ocupate pentru a conduce o misiune secretă în spatele liniilor inamice. Recrutat de OSS, precursoarea CIA, Freddy a fost parașutat în Alpii austrieci împreună cu refugiatul olandez Hans Wynberg și dezertorul nazist Franz Weber. Înfruntând pericolul permanent, cei trei au reușit să obțină și să transmită informații vitale pentru Aliați, contribuind semnificativ la efortul de război, cu doar trei luni înaintea victoriei. Mai mult, deși a fost capturat de Gestapo și torturat cu bestialitate, Freddy a reușit în mod surprinzător să-l convingă pe liderul nazist al regiunii să se predea forțelor aliate care înaintau decisiv. O poveste impresionantă și captivantă despre eroism, determinare și spirit de sacrificiu.”

   Recomand cartea celor care vor să afle și despre altfel de luptă, în același context tragic, o poveste despre nerenunțare și despre refuzarea abandonării în frică.

Carte disponibilă pe Meteor Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.