„un bărbat plin de secrete, fascinat de secrete şi care se crede un expert în descifrarea enigmelor celorlalţi. […] Crede că le cunoaşte pe femei, dar nu o înţelege pe a lui, nu ştie de ce a murit, nu ştie cum a trăit.”

Să cunoști o femeie de Amos Oz

Titlul original: La-da’at isha / To Know a Woman
Editura: Humanitas Fiction
Număr de pagini: 264
Nota: 8,5

Amos Oz este, fără îndoială, cel mai cunoscut scriitor israelian. S-a născut pe 4 mai 1939 în Ierusalim, numele său fiind Amos Klausner. La vârsta de 15 ani, în urma unor certuri cu tatăl său, Amos își schimba numele de familie în Oz – cuvânt care înseamnă „îndrăzneală” în limba ebraică. A debutat în 1965 cu volumul de povestiri Acolo unde urlă șacalii, iar în 1968 romanul Soțul meu, Michael îi aduce recunoașterea mondială.
Opera autorului fost tradusă în peste 40 de limbi, unele scrieri beneficiind și de ecranizări. Cum era de așteptat, Amos Oz a primit de-a lungul timpului numeroase premii și distincții (peste 30) pentru opera sa, printre acestea numărându-se și: Premiul Păcii al Editorilor Germani, Premiul Goethe, Premiul Principe de Asturias pentru literatură.

Să cunoști o femeie a fost un real succes încă din prima zi în care a apărut în librării, potrivit Financial Times, 10.000 de oameni au achiziționat romanul în această zi. Aparent e un roman de dragoste.
Personajul principal, Yoel Ravid este un agent Mossad (serviciile secrete israeliene) cu ceva gene românești. După ce soția sa, Ivria, moare într-un accident stupid, Yoel decide să se pensioneze și să se retragă într-un cartier cochet din suburbii împreună cu fiica sa Netta, mama sa și soacra. Aici, acesta începe să-și examineze obsesiv atât anii de carieră, cât și anii de căsnicie. Din acest motiv, Să cunoști o femeie e, mai degrabă un roman al memoriei, o poveste bazată pe glisarea dintre trecut și prezent.

Cu alte cuvinte (și spun asta în sensul literar, căci îi aparțin lui Marius Chivu), în romanul lui Amos Oz este vorba despre „un bărbat plin de secrete, fascinat de secrete şi care se crede un expert în descifrarea enigmelor celorlalţi. […] Crede că le cunoaşte pe femei, dar nu o înţelege pe a lui, nu ştie de ce a murit, nu ştie cum a trăit.”
Însă Yoel mai are de furcă și cu alte aspecte ale noii sale vieți. E extrem de preocupat de starea de sănătate a Nettei, nereușind să vadă cât s-a maturizat. Noii vecini, niște americani exagerat de prietenoși, par să îi întindă o cursă. Iar foștii săi colegi îl privesc cu îndoială când refuză o misiune pe care doar el o poate duce la capăt! Ce se întâmplă cu Yoel în cele din urmă trebuie să aflați voi!
Mulți cititori au fost dezamăgiți, probabil așteptându-se să citească un roman de dragoste sau dorind să descopere mai multe despre modul în care o femeie gândește. Altora li s-a părut puțin impersonal sau confuz. Personal, nu aș recomanda această carte oricui – e o carte destinată mai mult cititorilor experimentați, care apreciază și scrierile ceva mai elaborate sau celor ce preferă romanele psihologice. De asemenea, romanul poate fi considerat și un tablou destul de fidel al Israelului anilor ’80 – aspect ce cu siguranță îi va atrage și pe cei pasionați de alte culturi.

Dacă ar fi să ofer o notă acestei cărți, aceea ar fi 8,5 pentru că și mie mi s-a părut pe alocuri puțin cam lipsită de acțiune, dar nu pot nega că povestea are ceva ce atrage. În plus, Amos Oz dă dovada unor abilități scriitoricești extraordinare – am văzut cum pendularea asta între trecut și prezent a stricat (din punctul meu de vedere) niște cărți ce promiteau multe, însă nu și în cazul de față.

 

humanitasfiction

Cartea Să cunoști o femeie de Amos Oz este oferită spre recenzie de către Editura Humanitas. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Humanitas. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Diana

14 COMMENTS

  1. Ai prezentat cartea intr-un mod care o face sa para interesanta si care sa ma tenteze sa o citesc. Congrats! ( Nu gasesc emoticon cu pupic!!!)

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.