Seducătorul anonim. Teoria inocenței de Florentina Pandelea – Editura Petale Scrise – recenzie
Seducătorul anonim. Teoria inocenței, de Florentina Pandelea – Editura Petale Scrise – recenzie
Seducătorul anonim
Florentina Pandelea
Editura: Petale Scrise
An apariție: 2020
Nr. de pagini: 447
Gen: Young Adult, Romance
La începutul noului an școlar, Sophie nu se așteaptă la mari schimbări. Obișnuită cu viața ei liniștită, nu știe cum să reacționeze când băiatul de care a fost cândva îndrăgostită reapare în calea ei sub imaginea profesorului tânăr și atrăgător. Alături îi este și seducătorul anonim care o amețește cu atenția lui, atrăgând-o într-o poveste parcă ruptă din filme. Dar, când trecutul îi explodează în față, copila dulce și inocentă trebuie să ia decizii de adult… Va alege varianta ușoară sau pe cea corectă?
Sunt o visătoare, o romantică incurabilă, o femeie iubitoare de cărți cu final fericit, așa că nu e de mirare că sunt o fană a editurii Petale Scrise. Multe dintre cărțile publicate la ei mi-au dat o stare de bine și mi-au redat încrederea în puterea iubirii. Atunci când am aflat vestea că romanul Florentinei Pandelea și va face apariția, cu câteva modificări și foarte bine documentată, m-am bucurat nespus de mult, tocmai pentru că știam deja că ea este genul de scriitoare care știe să descrie atât de bine toate trăirile emoționale ale personajelor sale. Cuvintele au o profunzime aparte și reușesc să-ți rămână în memorie pentru mult timp.
,,Iubirea începe cu prima bătaie a inimii şi nu se termină nici la ultima suflare. Iubirea schimbă oamenii şi scoate tot ce-i bun din ei. Iubirea e iertare, sacrificiu, dăruință, suferință şi putere.
Da, iubirea te face invincibil şi, totodată, e singurul sentiment ce demolează bariera timpului şi confirmă teoria inocenței.”
Rar avem parte de atâta profunzime și sensibilitate într-o poveste de dragoste contemporană. Am rămas plăcut surprinsă să descopăr un roman pe gustul meu în proporție de 100%. M-a cucerit maniera de scriere, modul în care autoarea ne arată cum percepe ea iubirea.
,,Iubirea începe din prima zi de viață, fără ca noi să realizăm acest fapt. Ne naştem cu acest lăstar în suflet şi el creşte, până la un puiet sau chiar mai mare, pe măsură ce înaintăm în viață, de mână cu părinții.”
Am apreciat faptul că firul narativ ne poartă atât în prezent, cât și în trecut, prin câteva flashback-uri, având astfel posibilitatea să facem cunoștință cu persoanele care i-au îndrumat pașii în viață, dar să și observam încercările ei timide de a se apropia de un băiat, de a simți primii fiori ai dragostei.
De asemenea, am adorat personajele și am apreciat caracterul lor. Până și Hunter m-a cucerit cu jocul lui actoricesc. Cât despre Sophie McKall, personajul central al cărții, m-a înduioșat cu felul ei de a fi, naivă și inocentă, dar foarte încăpățânată și sinceră. Ca și mama ei, are o înclinație spre științele exacte, ba chiar dorește să împlinească într-un fel visul acesteia, acela de a deveni profesoară de matematică.
,,Visul mamei, când era copil, a fost să devină profesor universitar de matematică. Adora matematica şi i se părea uşor de învăţat, dar la vârsta de optsprezece ani, la petrecerea aniversară, a făcut o ,,greşeală” din care, după nouă luni, a rezultat o fetiţă. O mogâldeață pe nume Sophie, cu ochi mari de ciocolată şi zâmbete mai dulci decât mierea. Bineînţeles că tânărul care a ajutat la nașterea acestei minuni a dat bir cu fugiții, pe motiv că el trebuie să îşi termine facultatea. Viitorul lui era cel mai important, aşa că totul rămânea la decizia Evei.”
În prezent, Sophie este elevă la liceu, iar Mathias, băiatul de care a fost cândva îndrăgostită, este profesorul ei de matematică, lucru care face că între cei doi să existe o anumite familiaritate. Însă, inima ei începe să palpite din momentul în care ajunge să se sărute cu Robb, iar amiciția lor se transformă în cu totul altceva. Dar, în viața ei își va face apariția și un seducător anonim care îi trimite flori și biletele, toate semnate cu P.
,,Bun venit în noul an şcolar! Am aşteptat destul momentul ăsta şi cred că venit timpul să descoperi iubirea. E rândul tău să fii sedusă, iubito!
Cu dragoste,
Al tău P!”
Acest misterios P. începe să-și facă simțită prezența tot mai mult, să-i planteze fetei sămânța neîncrederii, spunandu-i că prietenii îi ascund anumite secrete. Iar faptul că P. știe atât de multe lucruri despre ea demonstrează că o urmărește prin intermediul dispozitivelor de filmat și a microfoanelor instalate în camera ei. În acest caz, ce anume urmărește el? Oare vrea să o manipuleze? De ce preferă să rămână anonim?
Viața Sophiei devine și mai complicată din momentul în care ajunge să facă cunoștință cu Hugh Craig, actualul iubit al mamei ei, dar și cu Hunter, partenerul lui de afaceri. Cei doi bărbați prezintă un adevărat contrast atât prin modul în care gândesc, cât și prin felul în care se comportă în prezența fetei. Hunter este cât se poate de arogant și înfumurat, dar asta nu o împiedică să se simtă tot mai atrasă de el.
,,Mă alungă prin vorbe menite să rănească, după care mă apropie în moduri unice, făcându-mă să îmi pierd ultima fărâmă de rațiune, lăsându-mă pradă dorințelor rușinoase pe care le știam pline de viață în gândurile mele.”
Însă lucrurile o iau razna imediat după ce Sophie descoperă că Hugh are o legătură directă cu trecutul ei, că are un loc special în viața mamei ei. Oare de ce a preferat să ascundă adevărul de ea? De ce Hunter este atât de shimbator în prezența ei? Cine este P., seducătorul anonim? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!
,,Zâmbetul devine bun prieten în clipele în care Paul îmi acordă atenție. Nu știu ce are el, nu înțeleg cum de e posibil acest lucru, dar îmi place. Mă face să mă simt specială, așa cum nu a făcut-o nimeni, niciodată. Cum pot să răspund așa, la doi oameni atât de diferiți? În preajma lui Hunter, totul la mine o ia razna, gravitația sfidează orice regulă, lăsându-mă pradă sentimentelor agonizante că nu e ceea ce îmi doresc, ce aș vrea să fie. Atunci când vorbesc cu Paul, normalul devine ireal de liniștit, încât vreau să îmbrățișez realitatea ca pe o dulce prietenă, știind că el îmi va fi alături, indiferent de situație. Hunter e dorința iadului ce zace în sufletul meu, iar Paul e lumină pură ce mă ghidează spre paradisul lumilor. Unul e regele care vrea să cucerească lumi, iar celălalt e cavalerul care își apară blânda regină. De-ar fi unul și același, ar ieși o nebunie. Dacă sunt diferiți, voi fi eu în stare să delimitez sentimentele pentru fiecare în parte, sau o să merg pe premisa că-i bună varianta rea?”
,,Inima e o cheie, iar mintea este yala unde se pot încătușa, se pot lega fedeleș toate emoțiile și sentimentele, aruncându-le într-un hambar ponosit de vreme. Doar așa poți uita de oameni, amintiri și trăiri pe care nu le poți înfrunta.”
,,Teoria inocenței. Seducatorul anonim” este o poveste plină de sensibilitate și profunzime, despre descoperirea propriei identități, lupta între nevoia de a fi iubit și respectul față de propriile valori.
Carte disponibilă pe Editura Petale Scrise
Autori români
Suna foarte bine, o voi adauga si eu pe lista.
Ma bucur ca te-ai decis sa ii acorzi o sansa.
Felicitări pentru recenzie, Alina! Felicitări si Florentinei!
O poveste deosebita care m-a facut sa visez la anii adolescenței!
Multumesc, Alina! Asa este, cartea te transpune in acea vreme…
Felicitări pentru recenzie, Alina! Zilele astea ajunge și la mine frumusețea asta!
Multumesc, Geo! Ma bucur ca ajunge si la tine!
Frumoasa recenzie Alina!Felicitari!
Felicitari autoarei!
Multumesc mult, Arci!
Multumim pentru impresii, Alina! Vreau sa o citesc si eu!
Vreau si eu sa o citesc! Felicitări, Alina!
Mi-as dori sa citesc o astfel de poveste. Alina, iar m-ai pus pe jar.
Alina, mi-a plăcut cum ai descris cartea din perspectiva ta, de romantică. Aș citi-o, cu siguranță!
Mulțumesc pt tentație. 🙂 Frumoasa recenzia, și m-ai convins sa vreau sa o citesc.