Seria Poldark - Winston Graham - destine și iubiri

Seria Poldark – Winston Graham – destine și iubiri

   Seria Poldark – Winston Graham – o capodoperă a literaturii în care familia, războiul, destinul și iubirea se îmbină pas cu pas răscolind sentimente. Povestea are puterea de a stârni curiozitatea și se va citi cu sufletul la gură. O saga ce se va întinde pe mai mule generații, acțiunea desfășurându-se în Cornwall între anii 1783-1820

 

Vol. 1, 2, 3 și 4 din seria Poldark au apărut în Colecția Cărți Romantice, celelalte în colecţia Iubiri de poveste.

1. Ross Poldark –  Winston Graham- Ross Poldark – Începuturi

Ross Poldark - Ross Poldark - Începuturi  - Seria Poldark - Winston Graham

   Istovit după un război crunt în America, Ross Poldark revine în țară, la moșia și la familia lui. Dar reîntoarcerea pe care o așteptase cu nerăbdare este acum umbrită de amărăciune, pentru că în lipsa lui au avut loc schimbări tragice și importante. Tatăl lui a murit, moșia a ajuns într-o stare deplorabilă, iar Elizabeth, fata pe care o iubea și cu care spera să se căsătorească, este acum logodită cu vărul lui. Ross nu are altă șansă decât să înceapă o viață nouă…

   Mânat de compasiunea pe care o simte față de minerii și de țăranii săraci din ținut, Ross intervine într-o încăierare la un bâlci. Cu acesta ocazie salvează o fetișcană pe jumătate moartă de foame din mâinile agresorilor – și, după cum află ulterior, și de bătăile tatălui ei – și o ia acasă, gest ce îi va schimba întregul curs al vieții…

2. Poldark. Demelza – Poldark. Demelza – Winston Graham / Seria Poldark

Poldark. Demelza - Poldark. Demelza - Seria Poldark - Winston Graham - destine

   În cel de-al doilea roman al superbei serii Poldark, Demelza Carne, fiica unui miner sărman pe care Ross Poldark a salvat-o dintr-o încăierare de la un bâlci, este acum soția fericită a acestuia. Transformându-se într-o tânără fermecătoare, amuzantă și încântătoare, Demelza reușește să câștige afecțiunea lui Ross, făcându-l să uite de pierderea mult iubitei lui Elizabeth. Dar evenimentele din acești ani tulburi le pun la mare încercare căsnicia și dragostea. În timp ce Ross se lansează într-o luptă acerbă pentru drepturile comunității minerilor, eforturile Demelzei de a se adapta la modul de viață al micii nobilimi – dar și al soțului ei – o pun în situații tot mai ciudate și mai stânjenitoare. Când tragedia lovește pe neașteptate și rivalitatea dintre Ross și puternicul George Warleggan devine tot mai profundă, va reuși Demelza să găsească puterea să lupte împotriva unor forțe care o depășesc ca să apere șansele la fericire pentru ea și soțul ei?

3. Jeremy Poldark – Poldark. Jeremy Poldark – Seria Poldark  – Winston Graham

Jeremy Poldark - Poldark. Jeremy Poldark

   Cornwall, 1790. Ross Poldark trece prin cele mai întunecate și mai dificile momente din viață lui. Încă zguduit de moartea tragică a fiicei sale, căpitanul Poldark are de înfruntat și acuzația că a instigat și a participat la prădarea a două corăbii; prin urmare, după o săptămâna petrecută la închisoare, este adus în față juraților pentru a fi judecat. Situația pare fără ieșire, căci dușmanii familiei Poldark, printre care se numără și influentul bancher George Warleggan – a cărui rivalitate cu Ross capătă noi proporții –, nu sunt deloc puțini, iar dorința lor cea mare este să-l vadă condamnat, ba chiar atârnând în ștreang.

   Ross pare resemnat cu propria soartă… însă nu și Demelza. Deși căsnicia lor traversează o perioadă dificilă, Demelza – care poartă în pântece copilul nedorit al lui Ross Poldark, de existența căruia acesta din urmă nici nu are habar – își va susține cu devotament soțul și va încerca din răsputeri să-și salveze familia.

4. Poldark. Warleggan –  Winston Graham –  Seria Poldark. Warleggan

Poldark. Warleggan - Poldark. Warleggan

   1792. După decizia neinspirată de a renunța la o mînă care se dovedește prosperă, Ross Poldark își riscă toate economiile într-o speculație foarte periculoasă. Din nefericire, noua afacere nu se ridică la înălțimea așteptărilor, iar asta îl face să se afunde tot mai mult în datorii. George Warleggan, rivalul dintotdeauna al lui Ross Poldark, profită de situație și cumpără polița în schimbul căreia Ross garantase cu moșia Nampara. Când află însă și de decizia lui Elizabeth de a se recăsători cu George Warleggan,

   Ross se simte trădat și, turbat de furie, recurge la un gest care îi pune în pericol relația cu Demelza și zdruncină din temelii încrederea acesteia în el. Temându-se că l-a pierdut pe Ross pentru totdeauna și dorindu-și răzbunare, Demelza se aruncă nebunește în brațele căpitanului Mcneil, căutând o aventură de o noapte care însă eșuează lamentabil. În mijlocul acestui haos financiar și sentimental, familia Poldark se pare că se confruntă cu dezastrul pe toate planurile…

5. Black Moon –  Luna neagră – Winston Graham / Seria Poldark

Black Moon -  Luna neagră 

   În timp ce Ross Poldark și Demelza s-au împăcat și și-au găsit liniștea în micul cerc familial, iar problemele lor financiare păr să-și fi aflat în sfârșit rezolvarea,evenimentele din jur vin să le tulbure din nou pacea. Bunul prieten al lui Ross, Dwight Enys, este capturat de francezi după ce corabia lui se scufundă, ceea ce îl determină pe Ross să organizeze o misiune de salvare care îi pune în pericol viață.

   Dar Ross nu ar fi Ross dacă nu ar acționă cu nesăbuință. În plus, sosirea celor doi frați ai Demelzei, Sam și Drake, în căutare de muncă, atrage după șine tot felul de necazuri. Drake se îndrăgostește de Morwenna Chynoweth, verișoară lui Elizabeth – fostă mare iubire a lui Ross și soția dușmanului sau de moarte –, ceea ce face că rivalitatea dintre cei doi dușmani să-și găsească o nouă țintă și conflictul să atingă noi culmi. Încă o data, viitorul celor două familii pare plin de nesiguranța.

  Plină de intrigi și secrete, pe fundalul romantic al ținutului Cornwall, cel de-al cincilea roman al seriei Poldark îi atrage pe cititori în vârtejul vieților acestor două familii memorabile.

6. The Four Swans – Cele patru lebede –  Winston Graham / Seria Poldark

The Four Swans - Cele patru lebede

   Ross Poldark, acum un prosper proprietar de mină, a scăpat în sfârșit de problemele financiare cu care se confrunta până nu demult și este îndemnat de oamenii de seamă ai comitatului să intre în politică.

   Romanul surprinde, în paralel, frânturi din viaţa a patru femei: Demelza, Elizabeth, Caroline și Morwenna. La trei ani de la căsătorie, după ce viaţa ei părea să intre în sfârșit pe un făgaș firesc, Elizabeth se vede nevoită să facă faţă bănuielilor sumbre și schimbărilor bruște de dispoziţie ale soţului ei. Ea și Ross se întâlnesc întâmplător într-o seară, la trei ani de la evenimentele nefericite care i-au făcut să se îndepărteze unul de celălalt, această întâlnire stârnindu-le sentimente contradictorii. Caroline, în sfârșit căsătorită cu Dwight după o perioadă îndelungată de așteptare și suferinţă, se vede prinsă în rutina unei căsnicii monotone și se simte neglijată de soţul ei, care este în continuare dedicat trup și suflet profesiei sale.

   După o poveste de iubire încheiată brusc și dureros, Morwenna Chynoweth este forţată de familie să se mărite cu Ossie Whitworth, paroh înstărit și ambiţios, alături de care viaţa ei va deveni în scurt timp un calvar. Simţind din nou norii negri ai ameninţării lui Elizabeth plutind asupra căsniciei ei, Demelza se lasă prinsă în mrejele unui tânăr ofiţer care nu se sfiește să își mărturisească deschis sentimentele faţă de ea. Vor reuși Demelza și Ross să depășească acest nou punct de răscruce din viaţa lor?

7. The Angry Tide  – Valul furios – Winston Graham

The Angry Tide  - Valul furios 

   Căpitanul Ross Poldark, devenit membru al Camerei Comunelor, descoperă că între micile dispute caracteristice vieții rurale din Cornwall și mașinațiunile politice din capi­tala țării există o deosebire uriașă. Adaptarea este dificilă, mai ales că activitatea parlamentară îl ține departe de soția lui, Demelza. Relația lor este deja încordată, căci peste ei planează umbra lui Hugh Armitage, tânărul ofițer cu care Demelza a avut la un moment dat o aventură pasională.

   George Warleggan, rivalul lui Ross, nu se împacă deloc cu gândul că și-­a pierdut locul de deputat în favoarea acestuia. Însă acum își dorește rangul de cavaler, pe care îl consideră o încununare a ascensiunii sale și un cadou binemeritat pentru soția lui, Elizabeth, față de care nutrește o iubire profundă, împletită cu o gelozie bolnăvicioasă.
   Verișoara lui Elizabeth, Morwenna, și­-a văzut curmat vi­sul de a-­și croi un viitor cu Drake Carne, fratele Demelzei, căci o căsătorie aranjată a aruncat­-o în brațele vicarului Osborne Whitworth. Acum, suferind de o depresie cumplită, nu întrezărește nici o ieșire.

8. The Stranger from the Sea – Străinul de pe mare –  Winston Graham

The Stranger from the Sea - Străinul de pe mare

   Familia lui Ross Poldark așteaptă întoarcerea acestuia din misiunea pe care a avut-o pe lângă armata lui Wellington din Portugalia. În schimb, viața lor bine rânduită este dată peste cap de apariția lui Stephen Carrington, care își pune amprenta asupra tuturor, îndeosebi asupra lui Clowance și Jeremy, copiii lui Ross și ai Demelzei. Pentru ei, Stephen reprezintă cheia către o nouă lume – una presărată cu iubire și cu pericole. Tânărul Jeremy Poldark a devenit fascinat de motoare și este în mod deosebit interesat de motoarele cu aburi, însă tatăl lui nu-i împărtășește entuziasmul.

   Dar Jeremy nu se lasă bătut și își continuă studiile începute în secret, visând la o lume în care locul cailor să fie luat de mașinării puse în mișcare de motoare cu aburi. Pentru el, lucrurile se schimbă în ziua în care îl salvează din mare pe Stephen, cu care ajunge să se împrietenească, dar despre care află ulterior că nu a fost întru totul cinstit cu el. Apariția lui Stephen reușește să răvășească și viața lui Clowance, care, deși se îndrăgostește de străinul de pe mare, intuiește că acesta are încă multe secrete ascunse și încearcă să îl țină la o distanță sigură.

   Stephen, care tot apare și dispare din viața familiei Poldark, rămâne un permanent mister. Va confirma el vechiul proverb din Cornwall despre străinul salvat din mare care se va dovedi a fi un dușman?

SERII CĂRŢI

Verifică disponibilitatea cărţilor  din Seria Poldark – Winston Graham în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Sursă foto: bbc.co.uk

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.