Slam-Din dragoste pentru Layken-Colleen Hoover-Epica-recenzie

Slam-Din dragoste pentru Layken-Colleen Hoover-Epica-recenzie

Titlu original: Slammed 2012

Autor: COLLEEN HOOVER

Editura: EPICA ( reeditare 2018)

Traducere: Cristina Buzoianu

   Am citit acest roman în 2014 și recitit acum cu aceeași emoție , poate cu o minte mai matura. Mi-am adus aminte cu drag toate detaliile pe care le uitasem. Și mi-am adus aminte ce este SLAM, pentru că uitasem.

„  – E ca o competiție?

  – E mai complicat. Diferă de la club la club. De obicei , în timpul poeziei slam , se alege juriul la întâmplare, din public. Se acordă puncte fiecărei reprezentații. Concurentul care la sfârșitul serii a strâns cele mai multe puncte câștigă. Cel puțin aici așa se face.

– Și? Tu reciți slam?

– Uneori. Alteori sunt doar jurat. Sau doar privesc. „

E atât de greu să-și pui sufletul pe tavă în fața celor apropiați  și mai greu în fața unor spectatori. De acolo și profunzimea momentelor de recitare a poeziilor slam.  Cu mult mai greu e când trăiești fiecare vers.

 Uitasem ce înseamnă SLAM, am uitat anumite detalii, dar nu am uitat emoțiile poveștii.

   O poveste de dragoste dintre Layken  Cohen, o tânără de 18 ani și Will  Cooper, un tânăr profesor de 21 de ani.

 După ce și-a pierdut tatăl subit,  familia tinerei, formată din Layken, mama ei și fratele ei, Kel ( 9 ani), sunt nevoiți să se mute la mare distanță de casă. Tânăra este în ultimul an la liceu. Nu e deloc bucuroasă  de această schimbare. Întâmplarea face ca vecinul ei, Will, să aibă un frate, Caulder, care se împrietenește din primele minute cu Kel.

   Povestea celor doi tineri  pornește cu o atracție reciprocă. O oază de liniște în viața tinerei, un impuls spre speranța acomodării în noua ei viață.

  E nevoie doar de o singură întâlnire pentru  ca atracția să se transforme în sentimente mai puternice. Spun doar o întâlnire pentru că, în prima zi de școală, cei doi descoperă că Will îi este profesor fetei.

   Încep să se gândească la soluții imposibile, asta pentru că Will este tutorele fratelui său, după decesul părinților lor, care au murit sub ochii băiețelului într-un accident de mașină.

Oricât de mult își doresc să rămână împreună, nu există soluții.

   Problemele care apar îi apropie, îi unește sentimentele similare pe care le trăiesc, tragediile care i-au făcut să se maturizeze mult prea repede, amândoi fiind nevoiți să-și crească fratele mai mic.

   Mama tinerei este bolnavă de cancer, această veste o dărâmă, ca mai apoi să-i dea putere pentru a-și organiza viața. Layken are un sigur țel, să petreacă timp cu mama ei, acest lucru ajutând-o să stea departe de Will. Doar atât cât se poate, nevoiți să se vadă la ore sau acasă, cei doi frați mai mici devenind de nedespărțit.

Acest roman nu este o clasică poveste de dragoste. Este un roman unic. Așa cum sunt fiecare din romanele autoarei.

   Povestea dramatică  a unei familii, sau mai bine zis a celor două familii. Pe de-o parte familia fetei, peste care  durerea sfâșietoare a căzut în ultimul timp, iar pe de altă parte familia lui Will, durerea umplută de golul lipsei părinților.

   Atât de multe asemănări în viața celor doi. Drame, responsabilități, dragoste și chiar o formație favorită, The Avett Brothers.

Poate viața să se transforme în  poezie și poezia să se transforme în viață?

 Cineva i-a întrebat despre versurile lor, dacă le-a fost greu să le retrăiască de fiecare dată când le interpretau. Răspunsul lor a fost că, deși, în principiu, au depășit acele momente, adică au lăsat în urmă persoana sau evenimentul care i-a inspirat atunci, asta nu înseamnă că unii dintre ascultători nu se află în aceeași ipostază. Ei, și ? Și ce dacă astăzi nu mai simți durerea pe care o simțeai acum un an?  Ar fi exact ceea ce simte persoana din primul rând. Sentimentele actuale și omul din inima căruia vor ajunge cuvintele tale peste cinci ani sunt motivele pentru care scrii poezie. „

    Așa cum spuneam pe lângă povestea de dragoste, acest roman este despre viață, așa cum e ea. Cu bune și rele. Cu drame și momente de fericire. Despre acceptare, supraviețuire, lupte interioare, alegeri și despre moarte.

Măcar de-ar fi fost pregătiți, dacă ar fi acceptat inevitabilul, dacă și-ar fi făcut planuri, ….  Dacă ar fi înțeles că nu era numai viața lor în joc. „

 „ Moartea. Singurul lucru inevitabil din viață.”

  Nu vă gândiți că acest roman este unul în care culoarea predominantă e gri sau negru. Nu este un roman întunecat, indiferent de  câte lacrimi provoacă, ci este un roman în care speranța și echilibrul renasc și creează noi viziuni despre viață și relațiile cu cei dragi.

    O relație nouă nu poate înlocui una veche. Nevoia de dragoste este înăuntrul nostru. Dragostea primită de la părinți, frați, iubiți în anumite momente este  necesară și fiecare e balsam pentru suflet.

   Așa se simte dragostea descrisă de autoare și simțită de cititor. Slam- Din dragoste pentru Layken este un roman pătrunzător, care scoate la iveală emoții pe care le-ai ascuns în adâncul tău și-ți răvășesc gândurile într-un mod surprinzător, chiar și la recitire. Asta face o carte bună, te face să rezonezi cu personajele, să le simți fricile, durerile, bucuriile la fiecare pagină citită.

Când îți moare cineva apropiat , amintirile sunt dureroase. Numai după ce ajungi în al cincilea stadiu al durerii încep să nu te mai doară așa de rău, doar atunci aducerile aminte devin pozitive. Când încetezi să te gândești la moartea persoanei și îți amintești toate lucrurile minunate care au legătură cu viața ei. „

 Recomand acest roman așa cum recomand toate cărțile autoarei traduse în România

– Slam – Din dragoste pentru Layken

Ugly love- Despre fața urâtă a iubirii
– Confess
Hopeless
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

Slam-Din dragoste pentru Layken-Colleen Hoover-Epica-recenzie

 

 

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

11 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.