Sos Sweet chili, Supă cremă de legume, Pui la cuptor în crustă crocantă, Tort de mere
Sos Sweet chili, Supă cremă de legume, Pui la cuptor în crustă crocantă, Tort de mere
1.Aperitiv: Sos Sweet chili(Iliuţa):
-10 ardei iuți fără semințe se mixează cu 5 căței de usturoi, 200 ml apă și 50 ml oțet de mere;
-lichidul rezultat îl punem la fiert pentru 3 minute adăugăm 10 g amidon de porumb și lăsăm să fiarbă până obținem o pastă omogenă;
-lăsăm să se răcească pentru 10-15 minute și adăugăm 50 ml miere de albine.
2. Supă cremă de legume:
-punem la fiert legumele tăiate bucăți mari; 2 morcovi+1 pătrunjel+1 păstârnac+1 gulie+1 țelină mică+2-3 cartofi;
-când legumele sunt fierte le scoatem le lăsăm puțin să se răcească apoi le mixăm în blender;
-punem masa de legume în oală adăugăm din apa în care au fiert cât e necesar să fie de densă supa și punem la fiert;
-adăugăm sare, piper după gust, boia(opțional) și amestecul de verdeață care ne place și mai lăsăm să dea câteva clocote;
-se poate servi simplu sau dreasă cu smântână sau iaurt.
3. Pui la cuptor în crustă crocantă (Iliuţa):
-un pui întreg îl spălăm bine, îl crestăm din loc în loc și îl condimentăm cu sare, piper, boia de ardei iute, cimbru și tarhon;
-marinata pentru crustă o obținem din două ouă, 400 ml smântână de gătit, 7-8 căței de usturoi, 3 linguri; ulei de măsline, sare după gust și 3 linguri de făină de grâu fără gluten;
– amestecăm bine totul, acoperim puiul cu amestecul obținut și îl lăsăm pentru 30 minute la frigider;
-după acest interval de timp trecem puiul prin fulgi de porumb fără zahăr;
-într-o tavă pentru cuptor tapetată cu hârtie de copt, punem puiul și îl dăm la cuptor pentru 80- 90 minute la 180 grade Celsius;
-rezultatul un pui suculent în interior având o crustă crocantă și delicioasă.
4.Tort de mere
-eu folosesc tăvi de chec, vedeţi câte mere întregi merg în tavă, eu pun 3 mere mărişoare;
-se curaţă merele, se scot seminţele, în locul lor punem o linguriţă de gem (caise sau vişine) simplu sau amestecat cu puţină nucă măcinată;
– se unge bine tava (şi pereţii) cu margarină rama sau unt (din belşug) şi se presară zahăr peste tot;
-aşezăm merele şi punem tava la cuptor (până se moaie merele puţin şi se caramelizează zahărul);
-între timp batem un pişcot din _5 ouă+5 linguri de zahăr+5 linguri făină+1 vârf de cuţit de praf de copt;
– scoatem tava din cuptor lăsăm puţin să se răcească, punem amestecul pentru pişcot şi băgăm la cuptor;
– când prăjitura e coaptă scoatem tava şi lăsăm puţin să se răcească, apoi o scoatem;
-se poate acoperi cu frişcă bătută, cremă de cremşnit, zahăr praf;
– eu mai obişnuiesc să fac un sos din – zahăr ars + puţin unt, cu care să ornez tortul;
– dar la ai mei le place aşa simplu deci… după preferinţe.