Dedic acest articol Arcidaliei Ghenof, în acestă zi deosebită pentru ea, ziua în care fiica dânsei stabilită în Jamaica, împlineşte o vârstă  frumoasă. La mulţi ani, Mariana !

                                                        Cu drag, Iliuţa

                                                  Ştiaţi că…Jamaica

    Descoperită de Cristofor Columb în anul 1494, insula Jamaica sau “San Yago” (Saint James) cum a denumit-o renumitul navigator, te fascinează prin natura sa luxuriantă, constituind un tărâm cu peisajele de vis unice în lume. Fosta colonie spaniolă şi mai apoi britanică, Jamaica (Xaymaca) este un stat insular în Marea Caraibelor pe care populaţia autohtonă îl supranumesc Ţara Pădurii şi Apelor sau Ţara Primăverilor.Jamaica

      Limba oficială în Jamaica este engleza, dar localnicii folosesc deseori o combinaţie între engleză şi un limbaj african denumită “patois “. ”Peste 90% din populaţia ţării este alcătuită din cetăţeni de culoare, iar restul procentelor sunt împărţite între indieni, albi, chinezi etc. Din punct de vedere religios, două treimi dintre jamaicani sunt creştini, în general protestanţi, iar o treime o reprezintă cei care adera la diverse culte populare în rândurile africanilor, denumite „spiritiste”. “

     Pădurile tropicale ocupă o mare parte din teritoriu acestei fascinante insule. Vegetaţia abundentă a insulei transformă peisajele într-o paletă de culori ce te transportă parcă în altă dimensiune, o lume a cascadelor, recifelor de corali, munţilor şi pajiştilor.

      În Jamaica se cultivă în special: trestie de zahăr, nuci de cocos, cacao, cafea (cultivată în pantele joase ale Munţilor Albaştri), agrume (citrice ), manioc, porumb, ghimbir, tutun, batate, piper şi banane.

    Bucătăria jamaicană este un amestec între reţete şi condimentele folosite de indigeni şi bucătăria englezilor, spaniolilor, indienilor, africanilor şi chinezilor care au locuit pe această insulă.

                                                                  Curiozităţi Jamaica

    “Simbolul insulei Jamaica este pasărea-vraci, un colibri cu coadă bifurcată. Această pasăre nu se regăseşte în nici o altă parte a globului.”

    “Primul lucru pe care trebuie să îl ştii când vizitezi Jamaica: Înlocuieşte “yes”-ul cu jamaicanul “Ya man!”.

    Amândouă exprimă acordul, dar cu a doua varianta vei aduce garantat un zâmbet larg pe faţa localnicilor!”

    “Pentru o ţară în care zăpada nu este cunoscută decât de la televizor, participarea la una dintre probele Jocurilor Olimpice de Iarnă poate părea, cel mult, o ambiţie excentrică; şi totuşi, anul 1998, anul Olimpiadei de la Calgary, avea să aducă în prim plan una dintre cele mai surprinzătoare şi mai exotice participări din întreaga istorie a competiţiei: echipa naţională de bob a Jamaicăi.

     “În ultimele decenii, domnişoarelor din Jamaica li s-a atribuit de trei ori titlul de Miss World.”

   “Insula Jamaica are formă unui sâmbure de migdală şi este străbătută de la est spre vest de un lanţ muntos; restul teritoriului este un podiş calcaros, iar în vecinătatea marii se întind plaje acoperite de nisip cu aspect de cristale.”

   “Din anul 1665, Jamaica a devenit posesiune engleză, câştigându-şi independenţa în urmă cu numai 54 ani, în 1962. Regina Elisabeta a II-a rămâne încă Regina Jamaicăi, dar numai de dragul tradiţiei.”san yago-jamaica

   “Este ţara cu cele mai multe biserici pe milă pătrată, mai multe decât orice altă ţară din lume. Peste 1.600 biserici sunt construite în toată Jamaica, iar numărul lor este în creştere.”

    “Jamaica deţine recordul mondial al numărului de gemeni şi tripleţi, care se menţine aproape constant an de an. Nu s-a putut da încă o explicaţie satisfăcătoare pentru acest fenomen.”

   “Cei mai rapizi alergători de pe planetă, atât bărbaţi cât şi femei, se regăsesc în Jamaica. Dar atenţie, aici este vorba de media alergătorului şi nu neapărat performerii înregistraţi la întrecerile sportive.”

   “În 1845, Jamaica era prima ţară din zona celor două Americi unde se construise o cale ferată. Chiar înainte celei realizate ulterior în SUA!”

    “În secolul XVII, britanicii au atacat insula, cucerind-o de la spanioli, pentru a extinde plantaţiile de trestie de zahăr. Timp de două secole, Jamaica a fost al doilea mare furnizor de zahăr din lume, după Santo Domingo. În 1688, Jamaica devenea prima colonie britanică ce avea un serviciu poştal permanent.”

      “Jamaica are 120 de râuri.”

     “În prima parte a secolului trecut, numele insulei făcuse ocolul globului datorită brandului de prestigiu al unei băuturi foarte căutate: romul Jamaica.

    După război, interesul pentru rom a scăzut. Pe de o parte, a intervenit concurenţa Cubei, iar pe de altă parte Jamaica şi-a descoperit în subsolurile sale un adevărat tezaur de materie prima: bauxită.”

    “Cel mai vizitat muzeu din Kingston – capitală Jamaicăi, este casă unde a locuit Bob Marley.13250568_580700655426495_1329177192_n

     “Deşi Jamaica este o destinaţie ce poate fi abordată pe tot parcursul anului, trebuie ţinut cont de cele două perioade umede: mai şi octombrie – noiembrie, cât şi de perioada iunie – noiembrie când insula este adesea afectată de furtuni tropicale. Perioada turistică de vârf durează din decembrie şi până în aprilie şi este interesantă nu doar pentru vremea excelenţă ci pentru o serie de manifestări cum ar fi Festivalul Junkanoo din perioada Sărbătorilor de iarnă şi Carnavalul din săptămâna următoare Paştelui iar la începutul anului sunt renumite şi spectaculoasele regate cu diferite tipuri de ambarcaţiuni.”

    “Originar din Jamaica, fructul ackee are formă unei pere şi se culege doar atunci când este copt foarte bine. Uleiurile din fructul de ackee sunt bogate în acizi graşi, însă consumul fructului crud poate fi periculos dacă nu ştii care este partea comestibilă. Astfel, atunci când este desfăcut, fructul are 3 seminţe mari şi negre, înconjurate de o pulpă galbenă, cremoasă şi cu aspect de burete. Această pulpă este singura parte care se poate mânca, restul plantei fiind otrăvitoare. Mult timp, conservele de ackee au fost interzise în Statele Unite ale Americii tocmai din acest motiv.”

    “Mâncarea naţională este gătită amestecând savorile fructului ackee cu peste sărat, însă fructele de mare sunt şi ele o importantă parte a meniului Jamaican. Se spune că romul este un motiv suficient că să mergi în Jamaica, dar se recomandă şi curry-ul de capră şi găluştele prăjite.

   “Romul este băutură naţională din Jamaica. Aici, romul este amestecat cu aproape orice altă băutură nealcoolică. Cele mai populare sunt combinaţiile de rom cu sirop de banane şi cocos.”

     “Odată cu lăsarea întunericului, Jamaica prinde viaţă. Muzică Reggae este la ea acasă şi te îmbie la dans şi voie bună de la fiecare colţ de stradă. Jamaica trăieşte prin şi pentru muzică, aşa că să nu fii surprins să ai parte de concerte live, petreceri pe plajă, petreceri tematice, seri de dans nebun şi o atmosfera generală de veselie care nu te poate lasă indiferent.”

    “Jamaicanii se mândresc într-atât cu ţara lor, încât sunt dispuşi să ţi-o arate pe toată, detaliu cu detaliu, dacă ai timp. În Jamaica poţi liniştit să faci un tur al fabricilor de cafea, să vizitezi distileriile de rom, pădurea tropicală, Muzeul Memorial Bob Marley, rezervaţiile botanice, peşterile şi, nu în ultimul rând, vestigiile istorice şi culturale.”

   “Jamaicanii are stilul lor propriu de a se îmbrăca, accesoriza şi purta. Aşa că dacă vrei să te simţi ca un localnic, fă-ţi cumpărăturile din pieţele, tarabele, micile magazine şi chiar galeriile comerciale.”

   “Peste 200 de specii de orhidee sălbatice cresc în insula Jamaica. 73 dintre speciile sunt unice în Jamaica. Există 1.000 de specii de arbori şi 500 de specii de ferigi.”

    “Pentru mulţi, faptul că marijuana sau “ganja, cum mai este denumită în Jamaica, se poate cultivă legal doar de la începutul anului 2015, poate fi greu de crezut. Chiar şi faptul că doar 9.63% din populaţie o consumă este de necrezut, având în vedere că insula caraibiană este de mult timp asociată cu consumul de marijuana.”

   “Ştiaţi că James Bond s-a născut pe meleaguri exotice? Mai exact, în Jamaica? Ei bine, dacă nu, aflaţi acum că îndrăgitul spion a prins viaţă din condeiul lui Ian Fleming, autorul care a construit hotelul Goldeneye, în satul Oracabessa Bay, de pe coasta nordică a Jamaicăi.”

    O vacanţă în Jamaica nu poate fi completă fără o plimbare pe una din plajele sale, ascultând muzică reggae – ritm ce s-a născut în această insula şi care reprezintă un stil de muzică, dar şi un stil de viaţă pentru iubitorii genului.

                                                Dedic acest articol Arcidaliei Ghenof şi Marianei! 

                                                                           Cu drag,

                                                                             Iliuţa Raduţi

Surse : portalul Big Picture ; sejurexotic,ro; eximtur.ro, google; ortodoxia.ro

 

22 COMMENTS

 1. multumesc mult iliuta pentru surpriza!frumos articol! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 2. azi in jamaica este ziua muncii,ca 1 mai la noi(deci fiica mea are parte de sarbatoare nationala 🙂 si toata lumea e libera.
  iar la fructul de akee se foloseste numai partea alb-galbuie cum a specificat iliuta,iar eu va spun ca gatit are acelasi gust ca si ciupercile:si creste in pom dar e leguma
  iar printre retetele din meniurile mele gasiti si cateva chestii jamaicane

  • e o tara superba,si numai cald;eu am fost in perioada noiembrie-februarie acum 4 ani,acolo am fost la plaja(28-30 grade)aici era zapada pana la genunchi.

 3. E foarte interesant articolul! Daca as putea mi-as face bagajele si as pleca si maine.

 4. SUPERB ARTICOL!FELICITARI ILIUTA PENTRU ACEASTA SURPRIZA FACUTA COLEGEI NOASTRE ARCI locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 5. uauuuuuuuu superrrrrrr Felicitari,tare interesant……si Tenerife e numita Tara Primaverilor !!!!!

 6. PST,sunt curioasa,mai sunt sclavi pe insula?era ceea mai mare explotatoare de sclavi,JAMAICA!

  • Eu zic sa mergem impreuna, la fata locului, sa aflam cum sta treaba! Vizitam cateva orase, trecem pe la Mariana…facem plaje… Ce zici ?

 7. Frumos articolul :). Mi-ar place sa merg in vacanta acolo. Ma multumesc cu visul 🙂 . Ei, pana la urma a visa nu costa nimic 🙂 locco_smiley_4

 8. Frumos articol Iliuta. Felicitari. La multi aniiiiiiii Mariana. ARCI SA ÎȚI TRĂIASCĂ FRUMOASA FIICA

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.