Top 10 cărți citite în vara lui 2015

Pentru mine vara lui 2015 a fost plină de cărți bune și foarte bune. Noutăți editoriale. Titluri mai vechi cărora în sfârșit le-a venit rândul. De aceea m-am gândit să împărtășesc cu voi 10 titluri care mi-au plăcut extraordinar de mult și pe care vi le recomand cu toată inima. Lăsând vorbăria la o parte, uitați topul:

1. Sticletele de Donna Tartt (Ed. Litera, 2015)Sticletele de Donna Tartt

„Theo Decker, un adolescent de treisprezece ani din New York, supraviețuiește ca prin minune unei explozii care îi omoară mama într-un muzeu de artă și intră fără voia lui în posesia unui mic tablou fascinant, preferatul mamei sale. Ani de zile mai târziu, după o copilărie aventuroasă, Theo lucrează într-un magazin de antichități, iar tabloul ascuns cu grijă ani de zile devine pe neașteptate poarta de acces către lumea subterană a traficului cu opere de artă.O poveste plină de suspans, meșteșugită meticulos, asemenea unui tablou flamand, despre iubire și artă, despre pierdere și obsesie, despre supraviețuire și modelarea propriului destin, toate supuse întorsăturilor imprevizibile și nemiloase ale sorții.”
Recenzia mea aici

2. Călătoarea de Diana Gabaldon (Ed. Nemira, 2015)Calatoarea de Diana Gabaldon

 

„Anul 1945. Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război și pleacă cu soțul într-o a doua lună de miere. Dar o stâncă magică descoperită într-un loc misterios o transformă într-o călătoare în timp, care se trezește brusc într-o Scoție măcinată de luptă, în Anul Domnului… 1743.
Azvârlită într-un alt secol de forțe pe care nu le înțelege, protagonista trebuie să înfrunte conspirații și primejdii care îi amenință viața… și îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate in cale pe tânărul războinic James Frazer și Claire trebuie să aleagă între fidelitate și dorință, între doi bărbați, între două vieți.”
Recenzia mea aici:

Colega noastră Tyna a scris și ea despre această minunată carte.

3. Istanbul de Orhan Pamuk (Ed. Polirom, 2011)Istanbul-de Orhan Pamuk

„Istanbul (2003) împletește într-o manieră originală două povești la fel de sinuoase și de cuceritoare: cea a primei jumătăți din viața scriitorului și cea a orașului în care s-a născut și pe care îl cunoaște mai bine ca nimeni altul. În vastele apartamente ale familiei Pamuk, înțesate de urmele unei bunăstări în declin, se fac simțite aceeași încleștare între vechi și nou, aceeași melancolie și aceeași criză identitară ca și pe străzile Istanbulului, odinioară capitala puternicului Imperiu Otoman, unde vestigiile unei glorii de mult apuse cedează încet-încet locul imenselor cladiri de locuințe și centre comerciale. Istanbul realizează un dublu portret, al autorului în tinerete și al orașului văzut prin prisma amintirilor sale de o uimitoare claritate, dar și a mărturiilor scriitorilor și artiștilor care i-au marcat începuturile evoluției spirituale.”
Mai multe despre această carte puteți afla accesând aceste link-

uri: recenzie, articol

4. Castelul de sticlă de Jeannette Walls (Ed. Art, 2015)Castelul de sticlă de Jeannette Walls

„Castelul de sticlă este povestea adevărată și tulburătoare a unei familii nonconformiste pentru care aventura, spiritul liber și traiul neîngrădit de reguli inutile sunt mai presus decât confortul unui cămin tipic. Soții Walls își cresc cei patru copii învățându-i să nu se teamă de nimic, să gândească liber, să fie independenți, dar toate acestea vin cu prețul unei vieți de nomazi, al absenței unei case decente și, de multe ori, al lipsei mâncării și hainelor.
Rex Walls, tatăl, un tip carismatic, de o extraordinară inteligență, îi învață pe copii istorie, fizică, vânează demoni împreună cu ei pentru a-i face să-și depășească temerile, le dăruiește stelele de pe cer de ziua lor, dar, dincolo de toate, nu reușește să le asigure un trai decent. Peste ani, fiica cea mijlocie, Jeannette, își povestește copilăria într-o carte unică, de un umor extraordinar, dar și de o profunzime emoționantă.
Ceea ce face această carte atât de specială, devenită bestseller în numeroase țări, nu este doar curajul lui Jeannette Walls de a scrie lucrurile pe care un om obișnuit le-ar ascunde poate, din jeu-sunt-malalaenă, ci faptul că face asta cu tandrețe și dragoste față de familia sa, încercând mai degrabă să-și înțeleagă părinții decât să-i judece.”

Recenzia o găsiți aici:

5. Eu sînt Malala de Malala Yousafzai (Ed. Art, 2015)

„Malala Yousafzai avea doar zece ani când talibanii au pus stăpânire pe regiunea Swat. Aceştia spuneau că muzica este un păcat, femeilor le interziceau să meargă singure pe stradă şi fetelor să meargă la şcoală. Deși a crescut într-o zonă a Pakistanului stăpânită de înfricoşătoarea umbră a terorismului, Malala a învăţat de mică să aibă curajul să vorbească în numele convingerilor sale. Iar convingerea ei cea mai puternică a fost dreptul la educaţie. În 9 octombrie 2012, cauza pentru care lupta a fost cât pe-aci să-i aducă moartea. Nimeni nu se aştepta să scape cu viaţă. Dar Malala a supravieţuit, iar astăzi e simbolul protestului paşnic şi cel mai tânăr câştigător al Premiului Nobel pentru Pace.”
Recenzia o găsiți tot pe blogul meuUsa

6. Ușa de Magda Szabo (Ed. Allfa, 2015)

„O tânără scriitoare care nu se mai descurcă cu treburile casnice angajează o menajeră, la recomandarea unui prieten. Și astfel începe povestea unei relații ciudate și complicate între două femei cât se poate de diferite. Încet, încet, ca într-un puzzle, fiecare întredeschide ușa spre viața ei, iar frânturile de trecut și întâmplările prezentului declanșează un joc dramatic al apropierilor și al depărtărilor și creionează o prietenie neobișnuită, plină de tandrețe și neînțelegeri, care culminează cu o tragedie.” Recenzia va apărea în curând și aici pe site

7. Four. O antologie Divergent de Veronica Roth (Ed. Leda, 2015)Four

„Cu doi ani înainte ca Tris Prior să facă alegerea care avea să-i schimbe viaţa, fiul de şaisprezece ani al liderului Abnegaţiei a trecut prin acelaşi lucru. Transferul lui Tobias către Neînfricare reprezintă şansa de a o lua de la capăt. Aici, el nu va fi strigat pe numele dat de părinţi. Aici, el nu va permite ca teama să îl transforme într-un copil înspăimântat.
Proaspăt botezat „Four”, el află în timpul iniţierii că va izbândi în Neînfricare. însă iniţierea este doar începutul, iar Four trebuie să-şi revendice locul în ierarhia Neînfricaţilor. Deciziile lui îi vor afecta pe viitorii novici şi vor scoate la iveală secrete care ar putea să-i pună în primejdie propriul viitor – şi viitorul întregului sistem de facţiuni.
Doi ani mai târziu, Four este pregătit să acţioneze, dar cursul lucrurilor este încă neclar.
Totuşi, prima novice care sare în plasă ar putea schimba totul. Alături de ea, calea de a salva lumea ar putea deveni limpede. Alături de ea, el ar putea fi din nou Tobias.
Veronica Roth completează seria DIVERGENT cu un volum adiacent palpitant, relatat din perspectiva îndrăgitului şi celebrului personaj Tobias. Cele patru povestiri incluse în această ediţie – TRANSFERATUL, NOVICELE, FIUL şi TRĂDĂTORUL –, alături de trei scene inedite, oferă cititorilor o privire electrizantă asupra trecutului şi sentimentelor lui Tobias, pregătind totodată terenul către saga trilogiei DIVERGENT.”
Recenzia se găsește pe blogul meu personalIncredibilul pelerinaj al lui Harold Fry de Rachel Joyce

Colega noastră Mili a scris și ea despre această carte:

8. Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry de Rachel Joyce (Ed. Litera, 2015)

„Tulburat de scrisoarea de rămas-bun primită de la Queenie Hennessy, o fostă colegă de serviciu pe care nu o mai văzuse de douăzeci de ani, Harold Fry, un pensionar dintr-un mic oraș din sudul Angliei, iese să pună la poștă câteva rânduri de răspuns. Dintr-un impuls irezistibil și necugetat, pornește însă pe jos către spitalul unde este internată Quennie, convins că aceasta va avea puterea să rămână în viață până la sosirea lui. Fără ghete de drumeție, hartă sau telefon, Harold Fry își începe neobișnuitul pelerinaj preț de opt sute de kilometri, cu credința că prietena lui va continua să trăiască atâta timp cât el continuă să meargă. Timp de optzeci și șapte de zile, traversează Anglia de la nord la sud, purtându-și crucea ratării și a Analfabeta care stia sa socoteasca-de Jonas Jonassongreșelilor din trecut, în speranța izbăvirii. Ca orice „pelerin“ al căutării de sine, Harold Fry de la începutul romanului nu este același Harold Fry de la sfârșitul lui.”
Recenzia poate fi citită pe blogul meu

9. Analfabeta care știa să socotească de Jonas Jonasson (Ed. Trei, 2015)

„Analfabeta care ştia să socotească e povestea unei fete care a încercat să-şi schimbe viitorul, sfârşind prin a produce tulburări majore la nivel mondial.
Nombeko Mayeki fuge de cel mai nemilos serviciu secret internaţional – împreună cu trei surori chinezoaice, doi fraţi gemeni care sunt, oficial, aceeaşi persoană, şi un fermier bătrân.
Iar soarta regelui Suedei – şi a lumii – stă pe umerii ei.”
Recenzia poate fi citită pe blogul meu. În curând şi pe site.

L-am servit pe regele Angliei de Bohumil Hrabal10. L-am servit pe regele Angliei de Bohumil Hrabal (Ed. Art, 2013)

„L-am servit pe regele Angliei, probabil cel mai cunoscut roman al lui Hrabal, ilustrează impecabil descoperirea sa fundamentală – omul este un animal care râde -, dar şi macropoetica umorului său, pe care scriitorul ceh a identificat-o în avertismentul unei curăţătorii: „Anumite pete nu pot fi îndepărtate decât prin distrugerea materialului însuşi.”
De asemenea recenzia poate fi citită pe blogul meu

Acum e rândul vostru: faceți un top al celor mai bune cărți citite de voi vara aceasta Câte din titlurile mele se regăsesc în topurile voastre?

8 COMMENTS

  1. Interesante lecturi! Din aceasta lista nu am citit decat Calatoarea, dar am retinut si celelalte titluri.

  2. Au, inima! N-am citit nici macar una din cartile astea. Intentionez sa citesc „Calatoarea” cat mai curand. Daca ar fi sa pun o carte citita in 2015 pe primul loc, aceea ar fi „Colectionarul de istorie” de E. Kostova. Mi-a super-placut cartea!

  3. Spre rusinea mea din toata lista am citit decat Calatoarea si Four! Par interesante… dim categoria „de citit”!

  4. Interesante carti,sincer nu am citit nici o carte din acestea!Cred ca gustul meu difera in materie de cartii!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.