Recomandari saptamanale

Recomandari saptamanale

Recomandări săptămânale

Jurnalul Annei Frank de Anna Frank

Pentru prima oară în româneşte versiunea definitivă a Jurnalului, tradusă după originalul neerlandezjurnalul-annei-frank-12-iunie-1942---1-august-1944
Povestea tragică a Annei Frank e bine cunoscută. Împreună cu familia ei şi alţi cunoscuţi evrei, Anne a stat ascunsă timp de doi ani (6 iulie 1942–4 august 1944), de teama deportării în lagăr, în aşa-numita Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani când a intrat în Anexă. A ţinut aici un jurnal (început anterior, în 12 iunie 1942), devenind la un moment dat conştientă că el va reprezenta un document important după ce războiul se va sfârşi. În 4 august 1944, aşadar nu mult după debarcarea Aliaţilor în Normandia, când finalul recluziunii părea foarte aproape, Anne şi ceilalţi şapte locatari ai Anexei sunt arestaţi şi mai târziu deportaţi cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu excepţia lui Otto Frank, toți vor muri. Anne şi sora ei se sting de tifos la Bergen-Belsen în februarie sau martie 1945. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei va publica şi va face cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale.
Anne Frank este un nume familiar chiar și pentru cei care nu au citit Jurnalul. Îl poartă străzi, școli de pe toate meridianele. Îl poartă mult vizitatul muzeu din Amsterdam și fundația care l-a organizat în imobilul unde se afla Anexa secretă.
Anne Frank și jurnalul ei figurează pe mai toate listele de excelență ale veacului XX privitoare la personalități și la cărți – Cei mai importanți oameni ai secolului, Cele mai bune cărți publicate în secolul XX, Operele literare definitorii pentru același secol, ca să numim doar câteva din multele topuri stabilite de specialiști, de ziariști ori chiar de marele public.
Din 1947, când s-a publicat pentru prima oară în Țările de Jos, Jurnalul Annei Frank a fost tradus în peste 65 de limbi. S-a vândut în întreaga lume în peste 30 de milioane de exemplare.
La celebritatea Jurnalului au contribuit neîndoielnic adaptările sale teatrale și cinematografice, faptul că a devenit materie de studiu în multe școli din lume, că a fost obiectul unor analize subtile, dar și ținta unor vehemente atacuri.
„Era o tânără scriitoare minunată. Era cineva la cei treisprezece ani ai ei. Parcă ai vedea, la viteză mărită, un film cu un făt care capătă brusc chip şi începe să stăpânească lucrurile… dintr-odată, descoperă reflecţia, brusc, face portrete, schiţe de personaje, şi iată lungi întâmplări complicate, povestite atât de frumos, încât par să aibă în spate zeci de ciorne. Şi fără intenţia otrăvită de-a fi interesantă sau profundă. Este ea însăşi… Ardoarea, spiritul care o animă mereu activ, punând mereu lucrurile în mişcare… E ca o surioară pasională a lui Kafka, este fetiţa lui pierdută.“ (Philip ROTH, The Ghost Writer)Iubeste-ma_coperta.cdr

Iubeşte-mă de Arlette Geneve
citește recenzia

Iubeşte-mă deschide o nouă trilogie a celebrei scriitoare spaniole Arlette Geneve. De această dată, eroii sunt bărbaţii din familia Beresford, fraţii englezi ai Aurorei de Velasco.
Volumul de faţă se concentrează asupra fratelui mai mare – Christopher Veresford, reprezentantul Coroanei britanice. El este un bărbat rece şi morocănos, care nu crede în dragoste până când o întâlneşte pe frumoasa Agata Martin. Încă din prima clipă, cei doi se iubesc şi se urăsc în acelaşi timp, dar împrejurările îi vor forţa să colaboreze. Cât de mult le va complica viața această dragoste?

Unicul supravieţuitor de Dean Koontzunicul-supravietuitor

Un accident de avion, două sute de morţi şi nici un supravieţuitor. Printre victime, soţia şi cele două fiice ale ziaristului Joe Carpenter. Peste un an, Joe află că există totuşi un supravieţuitor, o femeie, doctor în ştiinţe, care duce cu ea un „obiect“ misterios furat dintr-un laborator guvernamental. Pornit să afle supravieţuitorul şi cauzele catastrofei, Joe va descoperi un adevăr cutremurător, capabil să schimbe lumea şi să redefinească destinul umanităţii.

Ispita de Christina Dodd
citește recenzia

Enid MacLean şi familia ei treceau prin momente dificile atunci când ea s-a căsătorit cu Stephen MacLean. În 1843, în salonul lui Lady Halifax de la Londra era rugată să le povestească amănuntele din ziua nunţii ei. Erau curioase dacă purtase o rochie albă că regina Victoria, însă conform spuselor lui Enid, pe atunci albul nu era la modă, iar ea s-a căsătorit într-o rochie din muselină albastră, diafanăIspita (pe care o mai purtaseră două femei înaintea ei), cu fustă lungă, mănuşi negre din dantelă (luate cu împrumut de la soţia vicarului), o pălărie cu voal negru, confecţionată din catifea albastră şi primită de la Stephen, iar în picioare purta o pereche de ghete negre. Stephen făcuse parte dintr-o familie de nobili, asta până când un var reuşise să-i fure pământul, aşa că el ajunsese să se plimbe prin Anglia şi să-i ajute pe cei sărmani şi pe bătrâni. Într-o zi Stephen alesese să urce pe calul său şi să-şi părăsească soţia. În timp ce le povestea femeilor care o ascultau cu sufletul la gură, Enid le-a mărturisit că ar da orice, doar să-l mai vadă o singură dată. Chiar în acel moment, Lady Halifax i-a spus că un anume domn Kinman a venit acolo să-i îndeplinească această dorinţa.
Domnul Kinman îl găsise pe Stephen şi se află într-o stare delicată, motiv pentru care ea se vede nevoită să dea ochii cu cel mai străin om din viaţă ei – Stephen MacLean. Gazda ei era domnul Throckmorton, prieten şi coleg al soţului ei, un om înstărit, unul dintre cei mai loiali supuşi ai Majestăţii Sale. El avea să o informeze că Stephen fusese rănit într-o explozie din Crimeea, declanşată de un agent rus. Enid era şocată de cele aflate, însă ştia că soţul ei nu îşi dorea ca ea să aibă grijă de el, sau mai bine zis, nu-şi dorea nici măcar să o mai vadă vreodată. Throckmorton ştia acest lucru, dar mai ştia că Stephen nu mai avea mult de trăit. Accidentul a avut loc cu patru săptămâni în urmă şi suferise o fractură la picior, iar faţa şi pieptul îi fuseseră sfâşiate de aşchii din sticlă. Enid acceptă să-şi vadă soţul şi să-i vorbească şi primul lucru pe care-l face când ajunge la căsuţa unde era ţinut este să o dea afară pe asistenţa incompetentă şi să se ocupe imediat de îngrijirea rănilor lui Stephen. Însă ceea ce va urma, pare desprins din vise şi o să schimbe complet viaţă celor doi.

Cel care mă aşteaptă de Parinoush Sanee

Roman interzis de două ori, Cel care mă aşteaptă a devenit cea mai vîndută carte a tuturor timpurilor în Iran (peste 20 de ediţii).cel-care-ma-asteapta

Povestea romanului Cel care mă aşteaptă este una emblematică pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debutează în anul 1979, cu puţin timp înainte de revoluţia iraniană, şi se concentrează asupra vieţii unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraş dezbinat de conflicte politice şi religioase, aflat într-o permanentă stare de instabilitate şi nesiguranţă. La vîrsta adolescenţei, protagonista romanului, Masumeh, se îndrăgostește de un tînăr, în drumul ei spre şcoală. Deşi relaţia lor este inocenţa – cei doi abia dacă îndrăznesc să schimbe cîteva priviri –, iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forţă. Din fericire, se nimereşte să aibă un soţ care îi permite să-şi continue studiile şi care, spre deosebire de bărbaţii din propria ei familie, nu încearcă să-i controleze viaţă pas cu pas. Treptat, Masumeh descoperă că soţul ei are cu totul alte preocupări decît familia şi ca idealurile şi obiectivele sale politice îi pun viaţa în pericol, forţînd-o să trăiască într-o continuă stare de îngrijorare şi nelinişte.

„Parinoush Saniee da glas tuturor destinelor feminine înlănţuite de tradiţie, tuturor femeilor care lupta chiar cu preţul vieţii pentru ce li se cuvine.” (Cultură)

„Un roman bun şi sincer, un portret curajos şi franc căruia nici o instanţa nu-i poate interzice apariţia. De la început pînă la ultima pagină, Cel care mă aşteaptă este povestea tuturor femeilor din Iran ce lupta pentru drepturile lor.” (Bukhara Magazine)

Viitorul nostru de Jay Asher
citește recenzia

Un roman pentru tinerii de azi, despre viaţa lor de mâine
Este anul 1996, şi nici jumătate din elevii de liceu din America nu au folosit vreodată internetul. Viaţa în cyberspace este la începuturi, iar reţelele de socializare nu există nici măcar în proiect.Viitorul nostru - Jay Asher
Şi totuşi…
Emma tocmai a primit primul ei computer şi un misterios CD-ROM de la America Online.
Josh este vecinul ei şi prietenul ei cel mai bun, chiar dacă din  noiembrie trecut lucrurile au fost puţin cam dificile între ei. Cei doi se conectează şi se loghează…şi ajung automat pe Facebook… dar Facebook-ul nu a fost inventat încă!!!
Josh şi Emma îşi privesc fascinaţi profilurile din viitor, peste cincisprezece ani. Soţii, prietenii, carierele, casele, destinele lor ─ totul este aici. Dar nu e ceea ce aşteptau ei; şi de fiecare dată când îşi deschid pagina, viitorul lor se modifică. Şi în timp ce se luptă cu suişurile şi coborâşurile vieţii lor viitoare, sunt obligaţi să se confrunte cu lucrurile bune ─ sau rele ─ pe care le fac în prezent.Cucerirea

JAY ASHER este autorul romanului Cele treisprezece motive, care a figurat mai bine de un an pe lista de bestselleruri New York Times, fiind vândut în peste un milion de exemplare numai în Statele Unite, şi a fost tradus în peste 30 de ţări.

Cucerirea de Jude Deveraux
citește recenzia

Încântătoarea Zared Peregrine era mândria familiei, o comoară pe care fraţii ei o apărau cu vehemenţă de vechii lor duşmani: familia Howard  

Ceea ce ziua datorează nopţii de Yasmina Khadra

Ceea ce ziua datoreaza noptii este poate cea mai impresionanta, profund umana, carte a Yasminei Khadra (pseudonim literar al autorului francez de origine algeriana Mohammed Moulessehoul). Un ceea-ce-ziua-datoreaza-noptiiadevarat imn adus dragostei sub toate formele sale: prietenie, dragostea-pasiune, dragostea filiala, dragostea de tara. Insusi autorul marturiseste ca adevarata sa intentie a fost sa scrie un mare roman de dragoste, in genul operelor Pe aripile vantului sau Doctor Jivago.
Romanul a primit Premiul France Télévisions 2008, Prix des Lecteurs de Corse (2009) – Premiul cititorilor corsicani si a fost ales Cea mai buna carte a anului 2008 de prestigioasa revista literara LIRE. In 2011, scriitorului i-a fost decernat de catre Academia Franceza si Institutul Francez Marele Premiu de literatura Henri Gal pentru intreaga sa opera.

Anna în vesmânt de sânge de Kendara Blake

Volumul I din seria: Anna în vesmânt de sângeAnna_in_vesmant_de_sange
„O POVESTE ÎNTUNECATĂ ŞI COMPLICATĂ, CU UN EROU CARE ÎI UCIDE PE CEI MORŢI, DAR, LA RÂNDUL SĂU, ESTE ÎNDRĂGOSTIT DE MOARTE. AŞA VEI FI ŞI TU PÂNĂ LA SFÂRŞITUL CĂRŢII!” –Cassandra Clare
Cas Lowood a moştenit o vocaţie neobişnuită: uciderea celor morţi.
La fel ca tatăl său, Cas străbate ţara în lung şi-n lat împreună cu mama lui, o vrăjitoare inofensivă, şi cu pisica lor, care simte prezenţa duhurilor. El cercetează legende şi folclor local, încercând să ţină pasul cu morţii criminali, evitând lucrurile enervante precum viitorul şi prietenii.
Când ajung într-un oraş necunoscut căutând o fantomă pe care localnicii au botezat-o Anna în Veşmânt de Sânge, Cas se aşteaptă ca totul să decurgă conform planului: urmăreşte, vânează, ucide.
În schimb, el descoperă o fată prinsă într-o urzeală de blesteme şi mânie, o fantomă cum nu a mai înfruntat niciodată. Încă mai poartă rochia pe care a îmbrăcat-o în ziua din 1958, când a fost ucisă cu sălbăticie, o rochie odată albă, acum şiroind de sânge. De când a murit, Anna i-a ucis pe toţi cei care au îndrăznit să păşească în casa părăsită, în stil victorian, în care locuise.
Însă lui, dintr-un motiv oarecare, îi cruţă viaţa.

În vâltoarea pasiunii de Lisa Kleypasin-valtoarea-pasiunii

Azvârlită în lumea aristocratică a luxului şi bogăţiei – dar şi a comploturilor şi a intrigilor încâlcite – frumoasa,dar şi inocenţa Rosalie Belleau devine pradă facilă a seducătorului lord Randall Berkely, „spaima” saloanelor englezeşti.
Înainte de a-şi realiza greşeală,el îi trezise simţurile şi îşi pierduse inima pentru această copilă ce nu avea asemănare.
Atât Rosalie,metamofozandu-se în femeie,cât şi sir Randall,aflând puterea dragostei,plutesc în negura până când flăcările pasiunii le iluminează calea printr-un labirint plin de pericole…spre înălţimile ameţitoare ale extazului…
„O carte extraordinar de captivantă…Mi-a plăcut încă de la primul pasaj!” JOHANNA LINDSEY
„Lisa Kleypas este mai mult decât o foarte bună autoare de romane de dragoste electrizante,încărcate de pasiune romantică – ea este cu adevărat un fenomen!” HEART TO HEART

Review overview
3
Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

5 COMMENTS

  1. Multumesc Iasmy pentru recomandari! Pe langa cele deja citite ( Cucerirea, In valtoarea pasiunii si Ispita), am trecut pe lista si Anna in vesmant de sange! Toate par interesante de altfe!

  2. Imi plac recomandarile tale. Trei dintre carti le-am citit. Ma tenteaza Anna în vesmânt de sânge de Kendara Blake.

  3. multumesc Iasmy!am jumatate din carti(chiar daca nu citite toate)iar celelalte mai vedem.interesante carti!

  4. 7 dintre ele le am si eu,dar numai 4 citite :Cucerirea,Viitorul nostru,In valtoarea pasiunii,Unicul supravietuitor.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.