Top 6 cărţi citite

Top 6 cărţi citite în ultimele trei luni

  Când vine vorba de cărți, e greu să alegi! Tocmai de aceea, voi alege cărți citite în ultimele trei luni. Fiind o perioadă mai scurtă, este mai ușor. Este greu să realizez un clasament, întrucât cărțile alese aparțin unor genuri diferite: un fantasy cu și pentru adolescenți, două romane de dragoste, un roman istorico-polițist, o colecție de povestiri scurte și o lucrare documentată despre criminalii în serie. Așadar, singurul criteriu de ordonare a cărților este cel subiectiv. Nu înseamnă că o carte anume este mai bună decât alta, ci pur și simplu că mi-a plăcut mai mult.

1.Harry Potter și Piatra Filosofală, de J.K. Rowling, ediția nouă, Editura Arthur

harry-potter-si-piatra-filosofala   Am specificat editura pentru a fi clar că este vorba de noua ediție. Fiind fană înrăită a seriei, am citit toate cele șapte cărți atunci când au apărut. Le am pe toate la loc de cinste, în bătrâna ediție de la Editura Egmont. Însă, auzind că de curând a apărut o nouă ediție, în care traducerea este modificată, puteam să n-o citesc? Auzeam în dreapta și în stânga cuvinte din noua traducere, așa că am plonjat din nou în lumea magică de la Hogwarts, citind prima carte din serie în noua ediție. Deși sunt convinsă că multă lume este la curent cu subiectul, vă voi spune câteva cuvinte: Harry Potter este un băiat orfan, care locuiește împreună cu unchii și vărul său. A fost adoptat de aceștia după moartea părinților săi într-un accident de mașină. Sau cel puțin aceasta este povestea spusă de unchii săi… În ziua când împlinește 11 ani, viața i se schimbă total: primește o invitație de la Hogwarts și află că este un vrăjitor faimos. Părinții săi nu muriseră în accident, cum știa de o viață, ci fuseseră uciși de Voldemort, unul dintre cei mai puternici și întunecați vrăjitori ai tuturor timpurilor.

   Noua ediție arată, într-adevăr, mai bine decât cea veche. Este cartonată, scrisul mai mare, ceea ce sporește confortul lecturii. În ceea ce privește traducerea, am păreri împărțite: unii termeni sună mai bine în noua traducere, în timp ce alții, în cea veche. În mare, cred că tot vechea traducere o prefer. De ce? Pentru că este a mea, a unei generații, a adolescenței mele.

2. Accidentul, de Mihail Sebastian

Accidentul de Mihail Sebastian

  O carte despre dragoste, fără a cădea în siropos. Nora și Paul se cunosc cu ocazia unui accident. Nora, o tânără profesoară de franceză, cade din tramvai coborând din mers. Se rănește la picior, iar Paul o ajută să se ridice și să ajungă acasă. Așa începe povestea lor. Paul era și el rănit, dar sufletește, tocmai ieșind dintr-o relație cu Ann, o pictoriță excentrică. Nu vă dezvălui mai multe, poate intenționați să citiți cartea și vă stric surpriza. Vă spun doar că merită, garantez!

3. Blestemul manuscrisului, de Bogdan Hrib și Răzvan Dolea

Blestemul manuscrisului de Bogdan Hrib

   Un roman istorico-polițist, în care se întrepătrund prezentul anului 2007, când un electrician român este ucis la un târg de carte din Frankfurt și Evul Mediu din spațiul românesc. Cele două planuri sunt descrise în paralel, având ocazia să învățăm istoria altfel. Doriți ca un copil să învețe istoria? Dați-i să citească romane istorice! Nu are nici un rost să memoreze date și fapte istorice disparate, ieșite din context. Citind, va sesiza mult mai bine legăturile.

4. Orașul cu salcâmi, de Mihail Sebastianorasul-cu-salcami

   Încă o carte despre adolescenți, începând cu un eveniment important din viața oricărei fete. Este un roman de dragoste, dar și social. Ce mi-a plăcut cel mai mult? Modul în care sunt descrise și ironizate personajele, cu aluzie la anumite categorii de persoane.

5. Ceasornicul, de Constantin CubleșanCeasornicul-Constantin Cublesan

   O colecție de povestiri scurte, care mai de care mai stranii și mai ciudate. Dacă vă place absurdul într-o operă literară, poate ar trebui s-o citiți. Personal, cel mai mult mi-a plăcut povestirea care dă titlul volumului, Ceasornicul. Nu voi continua să vorbesc despre carte, colega mea, Arci, făcând-o mult mai bine aici.

6. Criminali în serie din România, volum 1 de, Adriana Oprea-PopescuCriminali in serie din Romania vol 1 de Adriana Oprea-Popescu

   Nu pot decât să o felicit pe autoare pentru lucrarea remarcabilă. Cu o minuțiozitate de invidiat, a analizat fiecare criminal în serie din România, din multe puncte de vedere: personalitate, tipologie, istoric familial, fapte etc. Mi-a plăcut mult cartea, dar nu știu dacă voi avea curajul de a citi prea curând și volumul 2; până și eu, obișnuită cu lecturi mai sângeroase, m-am înfiorat luând contact cu mințile întunecate ale unora. Voldemort în variantă Încuiată, sau mai nou, Mageamie! J)

Verifică disponibilitatea cărţilor în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Top 10 cărţi historical romance de neuitat

Top 10 cărți cu cele mai bune povești de dragoste din toate timpurile

Top 10 cărți triste-poveşti impresionante, trăiri puternice

Top 8 cărţi erotice incitante

Mai multe topuri

Review overview
5
***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

14 COMMENTS

  1. Vai, ce mi-a placut si mie Harry! Harry Potter adica. Nu te gandi la celalalt! 🙂 Din lista ta ma tenteaza cea cu asasini in serie.

  2. pai era clar ca Harry Potter, de celalalt stie toata lumea :)). Cartea generatiei noastre, ce sa mai :). Daca iti place cea cu asasini in serie, ti-o imprumut. Vrei?

    • Vreau! Imediat cum termin Ignite me pe care l-am inceput recent si Ultimul templier pe care l-am primit azi, iti dau mesaj sa imi pasezi cartea. Chiar ma tenteaza. Pup. Ms anticipat.
      Aaaa … auzi, parca si Harry Potter avea tot ochii verzi. Sau am luat-o razna??? 🙂

  3. Interesant topul si titlurile. Nu am citit decat Harry Potter si piatra filosofala si ma tenteaza Accidentul.

  4. frumos top sorina ,in afara de harry potter,restul le-am citit si mi-au placuta.felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.