Trandafirii pierduți de Martha Hall Kelly

Trandafirii pierduți, de Martha Hall Kelly – Editura Litera – recenzie

Trandafirii pierduți

Martha Hall Kelly

Editura Litera, colecția Blue Moon

Titlu original: The Lost Roses

Anul apariției: 2019

Număr pagini: 480

  Inspirat din evenimente istorice, extrem de bine documentat, cu personaje inspirate din viața reală, romanul ,,Trandafirii pierduți’’ reprezintă o adevărată lecție de umanitate, pierdere, prietenie, supraviețuire și demnitate.

  Într-o lume în care totul se prăbușește în jurul tău, doar cei mai puternici pot rezista, iar acesta este unul dintre mesajele care răzbat în fiecare rând scris cu atâta măiestrie de autoare. Este o lecție despre supraviețuire, despre puterea de a merge mai departe, despre forța care sălășluiește în noi, și care se descătușează uneori la momentul oportun.

  Începutul primului război mondial, o prinde pe Eliza Ferriday în Rusia, la prietena sa Sofia. Forțată de împrejurări să plece în America, gândul îi este la Sofia și familia ei. Chiar dacă Eliza o sfătuiește să plece cu ea, aceasta refuză.

  În plin război, familia Sofiei Streșnaiva se refugiază la locuința sa de la țară, dar conflictele crescânde, tind să le amenințe siguranța, mai ales că Afon, soțul Sofiei, militar de carieră este trimis pe front și nu le poate asigura protecția.

  Sofia găsește o dădacă pentru fiul ei, o țărăncuță, fiica ghicitoarei din sat. Chiar dacă Varinka a crescut la țară, părinții au învățat-o tot ceea ce știau, așa că are o educație minimală. Influența lui Taras- un personaj feroce, agresiv, asupra Varinkăi, și înțelegerea dintre ei, de a le proteja pe ea și pe mama ei, e oarecum dubioasă. Finalul cărții va clarifica și acest aspect al relației toxice dintre cei doi.

  De parcă nu ar fi fost îndeajuns, în Rusia, începe un conflict dintre ALBI și ROȘII, între monarhie și comunism, conflict care va degenera într-un adevărat război civil, într-o Revoluție care avea drept scop anihilarea tuturor persoanelor de sânge albastru și redarea drepturilor și libertăților oamenilor de rând.  Tatăl Sofiei pregătește actele pentru fuga lor în Franța, dar din păcate sunt atacați de huligani, țăranii care mai ieri îi slujeau. Varinka îi salvează fiul Sofiei, dar intențiile sale sunt puse sub semnul întrebării.

  Familia Sofiei nu are nicio șansă, și toți membrii familiei sunt uciși cu sânge rece de huligani. Sofia reușește să scape printr-o minune, și scopul ei să ajungă la Paris, pentru a-și recupera fiul.

  În tot acest timp, peste ocean, prietena ei Eliza trece prin drama pierderii premature a soțului ei. Încearcă în permanență să dea de Sofia, mai ales atunci când scrisorile sale nu mai ajung la ea. Își găsește alinarea în ajutorarea rusoaicelor de sânge albastru, nevoite să fugă din țara natală de frica opresiunilor poporului.  Primește la un moment dat o scrisoare de la Sofia, care îi spune că o așteaptă în orașul pe care amândouă îl iubesc: Paris.

  În Franța, urmele războiului se văd peste tot. Sofia este nevoită să muncească pe nimic. Altruismul, curajul și determinarea ei sunt de admirat. Își tunde părul pentru o sumă modică de bani, dar care pentru ea, pare o mică avere, pentru a-și ajuta semenele rusoaice care muncesc într-o croitorie improvizată.

,, Am adormit imediat în noaptea aceea, alinată de gândul că, cel puțin deocamdată muncitoarele erau protejate. Oksana nu era acasă, așa că mă puteam lăfăi în tot patul. Cine și-ar fi închipuit că o saltea plină de cocoloașe poate fi atât de confortabilă? ’’

  Sofia descoperă, că tot mai multe rusoaice de viță nobilă sunt ucise și se teme pentru viața ei. Află unde este fiul ei, dar oare va putea ea să îl îndepărteze de Varinka și fiorosul Taras, devenit acum agent CEKA?

  Varinka este un personaj duplicitar, chiar dacă îl iubește pe Max, fiul Sofiei, și l-a salvat de la moarte, acțiunile sale sunt îndoielnice. Nu dorește să îi redea copilul, nu face nimic ca să scape de agresiunile lui Taras, complăcându-se într-o relație de-a dreptul toxică.

,, În dimineața după ce Taras m-a însemnat cu fierul roșu, am zăcut sub plapuma de satin de pe patul contesei, scornind tot felul de metode de a-mi lua zilele. Cum altfel puteam scăpa de acolo? ’’

   Când în viața ei apare, Radimir, lucrurile par să se schimbe, iar Varinka cunoaște pentru prima dată iubirea adevărată.

  Se vor întâlni oare cele două prietene Eliza și Sofia? Va reuși să își recupereze Sofia băiețelul? Va scăpa Varinka de Taras?

  Povestea este spusă din perspectiva a trei femei: Sofia, Eliza și Varinka, povești care vor contura un tablou complet al acestor trei personaje, oferind și o perspectivă asupra dimensiunilor războiului.

  Sofia Streșnaiva- verișoară a familiei regale, ea nu a existat în realitate, dar este un personaj impecabil construit. Chiar dacă a fost crescută în puf, într-o lume în care totul îi era permis, Sofia dovedește o forța neobișnuită de a adapta noii lumi în care este aruncată fără să vrea. Mamă devotată, după moartea familiei sale, nu are decât un singur scop acela de a-și găsi fiul, răpit de Varinka. Ajunsă în Paris este nevoită să muncească pe salarii mizere, să locuiască în conditii insalubre, dar chiar și așa, ea nu cedează o clipă.

  Eliza Woolsey Mitchell Ferriday chiar a existat în realitate. În carte o veți regăsi pe mama ei, Caroline Ferriday una dintre eroinele din romanul ,,Când înflorește liliacul’’, scris de aceeași autoare. Eliza este altruistă, generoasă și puternică. După moartea prematură a soțului ei, se simte incompletă, fără scop. Prietenia cu rusoaica Eliza, admirația ei pentru Rusia, dar și altruismul de care dă dovadă, o determină să facă tot posibilul pentru a le ajuta pe imigrantele ruse.

  Varinka este un personaj care îți va ridica cele mai multe semne de întrebare. Ea este reprezentanta clasei de jos, care trăiește o viață plină de lipsuri. Acesta va fi și motivul pentru care se va porni o adevărată revoluție în Rusia-oamenii de rând mor de foame, în timp ce țarul și cei de sânge albastru sunt indiferenți la nevoile lor.

  Cartea suprinde adevărate file de istorie spuse prin prisma a trei personaje, a trei femei puternice, diferite aparent din toate punctele de vedere, dar ale căror povești se întrepătrund, se intersectează, creând un roman pe care nu îl vei putea lăsa din mână.

 ,,- Bieți trandafiri pierduți. La fel suntem și noi, dacă stau bine să mă gândesc.’’

   Este 1914, iar lumea s-a aflat atât de des pe marginea prăpastiei războiului, încât mulți newyorkezi sunt prea puțin interesați de subiect. Eliza Ferriday este încântată să călătorească la Sankt-Petersburg cu Sofia Streșnaiva, o verișoară a Romanovilor. Cele două s-au întâlnit cu câțiva ani în urmă la Paris și au devenit prietene apropiate. Acum, Eliza pleacă într-o călătorie cu Sofia, pentru a vedea splendorile Rusiei: bisericile pline de aur și pietre prețioase, picturile de Rembrandt de la Palatul de Iarnă al țarului, faimosul balet rus.

  Când Austria declară război Serbiei, iar dinastia imperială a Rusiei începe să se prăbușească, Eliza se întoarce în America, în timp ce Sofia și familia ei se refugiază pe proprietatea lor aflată la țară. Atunci când au nevoie de ajutor, o angajează pe fiica ghicitoarei din sat, Varinka, punându-și în pericol, fără să știe, viețile.

  De cealaltă parte a Atlanticului, Eliza face tot posibilul ca să ajute familiile rusești cu sânge albastru care fug din calea revoluției. Când scrisorile Sofiei încetează brusc să mai vină, se teme că ceva teribil i s-a întâmplat celei mai bune prietene a ei…

„Un roman istoric fermecător și plin de viață… Inspirat din evenimente reale, acest prequel la Când înflorește liliacul își va entuziasma cititorii.“ People

„Nu doar o poveste istorică sclipitoare, ci și un cântec de iubire pentru felul în care prietenia ne ajută în cele mai grele vremuri.“ Lisa Wingate

  „Inspirat de evenimente reale, la fel ca romanul anterior, și la fel de bine documentat, Trandafirii pierduți este o poveste remarcabilă și o dovadă în plus a forței feminine. Această epopee grandioasă îi va cutremura și îi va încânta pe fanii romanului Când înflorește liliacul și pe cititorii de ficțiune istorică deopotrivă.“ PopSugar

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

Trandafirii pierduți de Martha Hall Kelly – Editura Litera – recenzie

***Anca Moraru*** Sunt o fire visătoare, dar destul de ancorată în realitate, iubesc pisicile și mi-ar plăcea ca full time job să mă ocup doar de scris. Ambițioasă din fire, merg pe premisa că orice e posibil atâta timp cât muncești pentru visurile tale. Îmi place natura și mi-aș dori să călătoresc mai mult. Am descoperit pasiunea pentru literatură în școala generală, când citeam orice îmi cădea în mână. Treptat, a intervenit curiozitatea și dorința de a scrie, și astfel am început să scriu poezii, apoi proză, marea mea dragoste rămânând însă poezia. Mămică a doi copii cu vârste și interese diferite, nu am timp să mă plictisesc niciodată: familia și hobby-urile mele mă țin mereu în priză. Sunt blogger cu experiență aș putea spune, iar din 2020, am pornit cu emoție pe tărâmul făuritorilor de povești, devenind autor de carte.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.