Tunetul – Neal Shusterman – Editura Young Art – recenzie
Tunetul – Neal Shusterman – Editura Young Art – recenzie
Titlu original: Scythe
Traducere: Ioana Filat
Editura: Young Art
Data apariţiei: 2020
Nr. de pagini: 552
Gen: SF/Fantasy; Dystopia; Young Adult
Seria Arcul Secerii: 1.Secera; 2. Tunetul; 3. The Toll
Durere, frustrare și speranță – acestea sunt simțămintele pe care le trăiesc în momentul de față, chiar dacă am terminat acest volum în urmă cu două zile. Pur și simplu nu reușesc să mă desprind de poveste, să-mi iau gândul de la evenimentele petrecute la final. Ard de nerăbdare să apară și ultimul volum din cadrul trilogiei Arcul Secerii, să aflu deznodământul aventurilor celor doi protagoniști, Citra și Rowan. Sper din totul sufletul că totul se va termina cu bine.
Spre deosebire de primul volum, în cartea de față acțiunea este un pic mai lentă pe alocuri, însă intriga este mult mai încâlcită și captivantă, iar dezvăluirile făcute pe parcurs, pur și simplu te năucesc. Singurul lucru care m-a nemulțumit, într-o oarecare măsură, a fost lipsa momentelor romantice, povestea concentrându-se mai mult pe conflictele interne ale Domul Secerii. Dragostea, elementul care a jucat un rol esențial în “Secera”, aproape că nici n-a existat în “Tunetul”, asta pentru că Citra și Rowan nu s-au întâlnit decât de câteva ori față în față.
“Când se văzuseră ultima oară, își spuseseră toate lucrurile îngrozitoare pe care juraseră că n-o să-și permită niciodată să le rostească. În clipele acelea amețitoare, disperate, dar şi triumfătoare, el îi spusese că o iubeşte și ea recunoscuse că, da, și ea îl iubea.
Însă la ce bun acum? Era ca și cum ar fi existat în două lumi diferite. Nu le servea la nimic să se gândească prea mult la sentimentele lor. Însă Citra a meditat o clipă la asta. Chiar i-a venit să-i repete ce-i spusese atunci… însă s-a abținut, ca orice seceră bună.”
În schimb, mi-a plăcut că povestea este spusă și din perspectiva Tunetului, entitatea conducătoare a pământului (monologuri prezente la începutul fiecărui capitol), astfel am avut ocazia să înțeleg mai bine modul în care a evoluat umanitatea după apariția lui, motivul pentru care el nu se implica în problemele oamenilor, cum a fost el construit, cum percepea el toate intrigile țesute de Seceri etc.
„Tunetul” își poartă cititorii într-o lume fascinantă, plină de aventuri, intrigi de culise, atentate și răzbunări. Relațiile complicate dintre personaje și răsturnările de situație, te țin într-o permanentă stare de tensiune până la final. Totul are un caracter imprevizibil, motiv pentru care nu știi ce se va întâmpla în următorul moment.
Lumea imaginată de Neal Shusterman este o îmbinare a celor două genuri de ficțiune speculativă, utopie/distopie, acțiunea având loc într-un viitor îndepărtat, în care oamenii pot trăi pentru totdeauna fără boală și foamete, fără sărăcie și războaie. Moartea a fost eliminată datorită progreselor tehnologice, iar un sistem informatic avansat, cunoscut că Tunetul, controlează societatea. Oamenii pot fi reînviați după moarte sau se pot regenera la un sine mai tânăr. Dar toate acestea au dus la o altă problemă: suprapopularea. De aceea există în lume Secerile, o clasă socială specială, care ucid oamenii, pe baza anumitor statistici. Nu se spune oficial ,,omor” pentru că nu e corect din punct de vedere moral, ci ,,spicuire”.
În principiu, spicuirea trebuie să se facă cu compasiune și conștiință, moartea să fie instantanee și nedureroasă. În realitate, unele spicuiri se transformă într-un adevărat măcel. Actul sacru al spicuirii se degradează și devine o crimă că pe vremuri. Cu toate că sufletul unei Seceri trebuie să rămână pur, câteva au devenit corupte, iar spicuirea s-a transformat într-un sport sângeros. Din cauza faptului că există separația dintre seceră și stat, Domul Secerilor nu e supus concepției Tunetului despre respectarea eticii. Practic, Tunetul este conducătorul perfect într-o lume perfectă, dar nu are niciun control asupra Domului Secerilor. Ceea ce înseamnă că trebuie să îndure toate atrocitățile pe care Secerile corupte le comit. Totuși, Citra și Rowan încearcă amândoi să îndrepte lucrurile: el, din exterior, pornind în misiunea de a ucide Secerile corupte, iar ea, din interior, luând vieți cu compasiune ieșită din comun.
“Poate că cel mai înțelept act din istoria omenirii a fost separația dintre seceră și stat. Meseria mea înglobează toate aspectele vieții: conservarea, protejarea și împărțirea dreptății perfecte, nu doar pentru omenire, ci pentru lumea întreagă. Domnesc peste lumea celor vii cu un braț iubitor și incoruptibil.
Iar Domul Secerilor domnește peste cei morți.”
Cei doi tineri adoptă poziții opuse asupra moralității Secerilor. Fostul ucenic de seceră, Rowan Damisch, autodenumit Secera Lucifer, este o legendă urbană, un justițiar care elimină toate secerile corupte și le arde cadavrele ca să nu poată fi regenerate. Cu toate că se face vinovat de moartea permanentă a numeroase secere din mai multe regiuni, Tunetul nu face nimic să-l oprească. În schimb, șeful biroului de investigații al Domului primește sarcina să-i ia urma și să-l captureze.
În timp ce Rowan este hăituit prin lume, Citra Terranova (Secera Anastasia) este în jugul datoriei solemne de seceră, luând vieți cu compasiune și conștiință, acordandu-le subiecților o atenționare de o lună, motiv pentru care este muștruluită că nu reușește să-și realizeze mare parte din normă, iar metodele ei de spicuire sunt puse la îndoială. Tânăra nu știe ce efect are asupra Domului, că agasează vechea gardă și înspăimântă noua ordine. Este cât se poate de evident că nu toată lumea își dorește o schimbare și e de preferat ca Secera Anastasia să fie eliminată.
Tunetul, entitatea conducatoare a pământului, știe foarte bine că se plănuiește un atentat asupra Secerilor Anastasia și Curie, însă nu le poate avertiza pentru că ar încălca flagrant separația dintre seceră și stat. Tot ce poate să facă e să-l motiveze indirect pe Greyson Tolliver, un tânăr care își dorește să devină agent nimbus (agent responsabil cu asigurarea respectării juridictiei Tunetului), să prevină asasinarea celor două seceri. Oare va reuși Greyson să le salveze pe Citra și Marie? Cine este implicat în conspirație? Va putea Tunetul să-l ajute pe Rowan?
„Omenirea s-a dat în vânt să găsească țapi ispășitori la îndemână pentru a explica probleme complicate încă de când primii oameni ai cavernelor l-au doborât cu o piatră pe unul de al lor.”
„Putea să fie oricine voia. Nu era ăsta principalul avantaj când trăiai într-o lume perfectă? Că nu trebuia să te limitezi deloc în ceea ce făceai sau ajungeai? Toți oamenii din lume puteau să devină orice visau să fie. Păcat că le secase imaginația.”
Pare o poveste interesanta! Multumesc de recomandare, Alina!
Cu mare drag, Dana!
Frumoasă recenzie. Un subiect interesant. Mulțumesc pentru recomandare.
Cu mare drag, Geo! :*