Secera de Neal Shusterman – Editura Young Art – recenzie

Secera de Neal Shusterman – Editura Young Art – recenzie

Secera de Neal Shusterman

Secera, de Neal Shusterman – Editura Young Art – recenzie

Secera

Neal Shusterman

Titlul original: Scythe

Traducere: Dan Sociu

Editura: Young Art

Data apariţiei: Mai 2019

Nr. de pagini: 448

Gen: SF/Fantasy; Dystopia; Young Adult

Cotaţie Goodreads: 4,36

Seria Arc of a Scythe: 1. Secera; 2. Tunderhead; 3. The Toll

   Secera de Neal Shusterman roman fantasy întunecat.

 Această lume a viitorului pare una ideală: foametea și sărăcia au fost eradicate, la fel și bolile și războaiele, grație tehnologiei. Nemurirea oamenilor însă are un preț: în prezent, Secerile reprezintă o clasă specială, singurii oameni care pot lua viața altora. Și e nevoie să facă asta, pentru a ține populația sub control. Citra și Rowan sunt doi adolescenți aleși drept ucenici ai unei Secere. E un rol pe care nu și-l dorește niciunul dintre ei. A lua viața unui om presupune compasiune, dar și un talent anume, pentru a îndeplini sarcina cât mai nedureros. Cum se vor descurca cei doi?

Secera ne arată că nicio lume nu e perfectă, nici măcar aceea în care omul a cucerit moartea.

   Cartea lui Neal Shusterman mi-a sărit în ochi la târgul Bookfest 2019. Și de atunci m-a tot bântuit. Sinceră să fiu, titlul și coperta mi-au stârnit curiozitatea, dar am fost sceptică în privința ei, pentru că în descriere se menționa conceptul de moarte, ideea de spicuire/ucidere a oamenilor, așa că mi-am spus că nu-i de mine. Totuși, cu trecerea timpului, ceva îmi spunea că voi avea mult de pierdut dacă nu o citesc. Până la urmă, am zis să merg pe intuiție. Și bine am făcut.

   În ciuda faptului că este un roman fantasy întunecat, am avut ocazia să descopăr o poveste aparte, splendid concepută, cu un final care aduce o oarecare speranță. În tot acest univers terifiant, în care doi tineri, Citra și Rowan, sunt împinși de la spate să facă ceva împotriva voinței lor, un element delicat își face simțită prezența: dragostea. Mai bine spus, camaraderie transformată în dragoste. De altfel, tocmai acest element are un rol esențial în intriga cărții. 

   ,,Secera” este genul de carte care îți stârnește un amestec tumultuos de sentimente contradictorii, care te îngrozește, dar te și fascinează totodată, și te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. O poveste scrisă într-o manieră simplistă, dar cu un puternic impact emoțional.

,,Avem o singură lume, foarte limitată, și deși moartea a fost învinsă total, oamenii încă trebuie să moară. Sfârșitul vieții era pe vremuri în mâinile naturii. Dar l-am furat. Acum avem un monopol pe moarte. Suntem singurii ei distribuitori.”

    Lumea imaginată de Shusterman este un fel de utopie/distopie – o îmbinare a celor două genuri de ficțiune speculativă, acțiunea romanului având loc într-un viitor îndepărtat, în care oamenii pot trăi pentru totdeauna fără boală și foamete, fără sărăcie și războaie. Moartea a fost practic eliminată, datorită progreselor tehnologice, iar un sistem informatic avansat, cunoscut ca Tunetul, controlează societatea. Oamenii pot fi reînviați după moarte sau se pot regenera la un sine mai tânăr. Dar toate acestea au dus la o altă problemă: suprapopularea. De aceea există în lume Secerile, o clasă socială specială, care ucid oamenii, pe baza anumitor statistici. Nu se spune oficial ,,omor” pentru că nu e corect din punct de vedere moral, ci ,,spicuire”.

,, E, și mereu a fost așa, ,,spicuire”. Pe vremuri așa se numea activitatea săracilor care culegeau firele de grâu găsite în urma fermierilor. A fost cea mai veche formă de caritate. Cam așa e munca unei Seceri. Fiecărui copil i se spune, din ziua în care e suficient de în vârstă să înțeleagă, că o Seceră face un serviciu crucial pentru societate. E cel mai apropiat lucru de o misiune sacră pe care îl avem în lumea modernă.”

   Secerile nu au voie să aibă parteneri sau copii, nu li se permite să dețină alte posesiuni materiale în afară de robele lor, inelele care acordă imunitate și jurnalele în care îi notează pe toți inocenții omorâți de ele. Nu se pot spicui unele pe altele – o măsură implementată ca să prevină luptele pentru putere. Ele se bazează pe zece porunci și coduri morale proprii pentru a spicui populația. În principiu, spicuirea trebuie să se facă cu compasiune și conștiință, moartea să fie instantanee și nedureroasă. În realitate, unele spicuiri se transformă într-un adevărat măcel. Actul sacru al spicuirii se degradează și devine o crimă ca pe vremuri. Cu toate că sufletul unei Seceri trebuie să rămână pur, câteva au devenit corupte, iar spicuirea s-a transformat într-un sport sângeros.

,,Poate de aia trebuie, prin lege, să ținem o socoteală. Un jurnal public în care li se mărturisește celor care nu vor muri niciodată și celor care încă nu s-au născut de ce facem ce facem. Suntem instruiți să scriem nu numai faptele noastre, dar și sentimentele, pentru că trebuie să se știe că avem sentimente. Remușcări. Regret. O tristețe prea mare să poată fi dusă. Pentru că dacă n-am avea astfel de sentimente, ce fel de monștri am fi?“

   Noile Seceri sunt alese pe baza moralității, nu pentru că le plac să omoare. Acesta e și principiul după care Citra Terranova și Rowan Damisch au fost aleși că ucenici de către Onorabila Seceră Faraday. Cu toate că au personalități diferite și provin din medii sociale diferite, amândoi posedă anumite calități – onestitate, curaj, empatie – necesare pentru a deveni Seceri. Amândoi vor învață meseria, dar, la sfârșit, numai unul o să primească inelul de Seceră. Celălalt o să se întoarcă acasă la viața lui.

 

,,- Aici e paradoxul profesiei, a spus Faraday. Cei ce și-o doresc nu trebuie s-o aibă… și cei care refuză să ucidă sunt cei care trebuie s-o facă (…) Amândoi sunteți făcuți din cea mai bună fibră morală, și cred că moralitatea voastră înaltă o să vă convingă să-mi fiți ucenici – nu pentru că vă forțez , ci pentru că voi o alegeți.”

   Amândoi accepta ucenicia, cu toate că urau gândul că ar putea să fie Seceri. Faptul că cei dragi lor primeau imunitate pentru un an, a fost un factor determinat în luarea acestei decizii. Bineînțeles, cine era ales Seceră, imunitatea lor devenea permanentă. Pe parcursul unui an, Citra și Rowan, trebuie să ajungă să mânuiască zeci de tipuri de arme tăioase, să devină experți în arme de foc și să știe totul despre otrăvuri. Vor fi supuși unor antrenamente, teste și probe.

,, Suntem obligați să trăim împreună și să concurăm pentru ceva ce nu vrem. Știu că nu-i vina ta, dar asta nu prea ne lasă loc de prietenie.”

   Citra și Rowan sunt angajați într-o competiție și, totuși, atracția își face simțită prezența. Dar  știau că orice încercare în acest sens nu s-ar termina bine, chiar înainte ca Secerile să le-o interzică. Din păcate, acestea observă că acum competiția s-a transformat în camaraderie. Dacă o să continue să se ajute unul pe altul, cum vor  ști care e cel mai bun candidat? Așadar, Secerile propun ca după confirmarea câștigătorului, acesta să-l spicuiască pe învins.

   Oare cum se va termina competiția? Oare vor avea curajul să se împotrivească Secerilor corupte? V-am povestit doar o foarte mică parte din evenimentele din carte. Vă las pe voi să aflați toate amănuntele. Lectură plăcută!

Cartea o găsiţi pe site-ul Cartepedia

Recenzii cărţi

Secera de Neal Shusterman – Editura Young Art – recenzie

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

23 COMMENTS

  1. Mulțumesc frumos pentru recomandare! Pare exact genul de carte care iti ramane in minte mult timp! O trec si pe aceasta pe lista de lectură! O saptamina frumoasa!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.