Fiul timpului de Deborah Harkness

Fiul timpului, de Deborah Harkness – Editura Litera – recenzie

 Fiul timpului

Autor: Deborah Harkness

An apariţie: 2019

Titlu Original: Time’s Convert

Colecţie: Blue Moon

Editura: Litera

Număr pagini: 496

   Fiul timpului de Deborah Harkness fantasy.

  ,,Pe câmpurile de bătălie din timpul Revoluției Americane, Matthew de Clermont îl întâlnește pe Marcus MacNeil, un tânăr doctor din Massachusetts, într-o perioadă de reviriment politic în care lumea pare a se îndrepta spre un viitor mai  luminos. Joi, 17 octombrie 2019, 18:25 Când Matthew îi oferă șansa să devină nemuritor și să se elibereze din chingile educației lui puritane, Marcus nu ratează ocazia de a deveni vampir. Dar transformarea lui nu e una ușoară, iar tradițiile vechi și responsabilitățile familiei de Clermont intră în conflict cu credința profundă a lui Marcus în libertate, egalitate și fraternitate. În Parisul contemporan, Phoebe Taylor – tânăra angajată de la casa de licitație Sotheby’s de care s-a îndrăgostit Marcus – se pregătește pentru propria călătorie spre nemurire. Deși versiunea modernizată a procesului pare mai puțin complicată, cei doi descoperă că provocările la care este supusă o ființă umană care dorește să devină vampir nu sunt cu nimic mai prejos decât erau în secolul al XVIII-lea. Umbrele de care Marcus credea că a scăpat cu secole în urmă se pot întoarce să-i bântuie pe amândoi – pentru eternitate. O poveste de iubire plină de pasiune și o explorare fascinantă a puterii tradiției și a posibilităților de a aduce nu doar schimbarea, ci chiar o revoluție, Fiul timpului aduce laolaltă construcția de lumi supranaturale și dragostea mocnită care au făcut ca trilogia Cartea pierdută a vrăjitoarelor să aibă un succes uriaș.”

  Încă din cele mai vechi timpuri, omul a avut o fascinație pentru nemurire… și, să recunoaștem: pe mulți dintre noi ne macină un soi de interminabilă curiozitate ambalată frumos în mii de întrebări. Cum o fi să guști din nemurire? Care ar fi avantajele… și mai ales, cât de aproape m-ar duce de fericirea supremă?! Sunt întrebări care au măcinat-o și pe Deborah Harkness, autoarea celebrei trilogii ,,Cartea pierdută a vrăjitoarelor”.

   Deborah Harkness s-a născut în 1965 în Philadelphia, Pennsylvania și în prezent este profesoară de istorie europeană și istoria științei. Până acum a publicat două lucrări istorice non-ficționale, John Dee’s Conversations with Angels: Cabala, Alchemy and the End of Nature (1999) și The Jewel House: Elizabethan London and the Scientific Revolution (2007). Cât despre romanele de ficțiune, Deborah a debutat în 2011 cu romanul A Discovery of Witches, primul volum din trilogia All Souls, roman publicat și în limba română sub titlul de Cartea pierdută a vrăjitoarelor, după care a publicat Shadow of night (respectiv, Școala nopții)  și The Book of Life (respectiv, Cartea vieții).

   Pentru cei care au citit cărțile scrise de Deborah până acum, Fiul timpului este o excelentă oportunitate de a continua aventurile unei lumi despre care în ultima vreme s-a scris destul de mult: lumea ființelor cu puteri supranaturale rătăcite în lumea noastră din diverse motive. Spre deosebire de cărțile anterioare, unde Diana și Matthew erau personajele principale și povestea era construită avându-i ca centru de atenție pe cei doi, de data aceasta, povestea e despre Phoebe Taylor și Marcus. Acțiunea se petrece în Paris, unde Phoebe devine vampir din dragoste pentru Marcus. Totuși, autoarea ne oferă și crâmpeie din viața cuplului Diana și Matthew. Ei locuiesc acum într-un sătuc din Franța, au doi gemeni, Philip și Becca. Cei doi copii își descoperă abilitățile paranormale și sunt fascinați de acestea.

  Ca roman de ficțiune, acțiunea este impregnată cu suficient suspans încât să țină cititorul în priză; există toate elementele tehnice de care un roman de ficțiune are nevoie pentru a excela. Personajele dețin puteri pentru care noi, oamenii obișnuiți i-am putea invidia, însă citind și descoperindu-le temerile și frustrările, e posibil să nu mai avem această perspectivă. Până la urmă… nici eternitatea nu e o haină foarte comodă.

   Acțiunea gravitează în jurul lui Phoebe și a lui Marcus. Phoebe are de dus o dublă luptă. Una din ele – poate cea mai dură 0 este cea cu ea însăși în noua ipostază, aceea de vampir. A doua luptă este aceea de a se menține puternică lângă Marcus, care, vânat de fantomele trecutului, are nevoie de susținere. Lupta nu are alura clasicei înfruntări dintre bine și rău, ci mai degrabă a unei reglări de conturi. Totuși, dacă luăm în calcul coordonata temporală unde are loc acțiunea, atunci descoperim un personaj care ar prefera să rezolve conflictele altfel, însă partea adversă nu a ajuns la nivelul de înțelegere al lumii actuale.

  Personajele sunt bine conturate, traiectoria fiecăruia putând fi substituită unui simbol. Phoebe relevă simbolul capacității și a disponibilității de a se adapta la situații inedite, chiar dacă acestea sunt uneori greu de digerat. Marcus este simbolul curajului și al continuității, al înfruntării cu ceea ce a rămas nerezolvat în trecut.

  Fără îndoială, cartea „Fiul Timpului”, un roman din universul „Cartea pierdută a vrăjitoarelor”, este o carte care va ține cititorul de ficțiune în alertă maximă.

Iată câteva citate:

  „Viziuni de coșmar ale tuturor relelor care se puteau întâmpla îmi apărură în fața ochilor – incendii pe care le puteau isca, haosul pe care îl puteau dezlănțui, posibilitatea ca ei să se rătăcească în timp, iar eu să nu-i pot găsi. Anxietatea mea legată de copii, care fiersese la foc mic, dădu în clocot.

Copiii trebuie să te cunoască și ca vrăjitoare, nu numai ca mamă, rosti Matthew, tonul îmblânzindu-i-se. Asta face parte din tine. Și face parte și din ei.”

   „Acum Phoebe putea încadra în cinci categorii informațiile primite prin intermediul nasului, identice cu cele pe care oamenii cu sânge cald le foloseau pentru gusturi: dulce, sărat, acru, amar și savuros. După cum mirosea un animal sau un om, Phoebe știa ce gust avea, dacă avea sau nu să îi placă să se hrănească din el. Era mult mai uman să adulmeci decât să muști și provoca mai puține ridicări de sprâncene din partea oamenilor.

   „Autoritate. Putere. Statut. Acelea erau variabilele care modelau viața unui vampir. Într-o zi, Phoebe avea să înțeleagă.”

Recomand cartea nu doar celor care au mai citit și alte cărți scrise de Deborah Harkness, ci și celor care vor să citească un roman deosebit, care să îi țină cu sufletul la gură.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi fantasy

Fiul timpului de Deborah Harkness review.

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

12 COMMENTS

  1. Cred ca ar fi o ecranizare interesanta. Mi-au placut filmele facute dupa trilogie, dar cartile nu m-au prins.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.