„Devenită prim-solistă la Orchestra Filarmonică din Berlin, Nejiko a cântat, în toate țările din Europa devastată de război, cu vioara pe care i-a dăruit-o Goebbels.”

Un Stradivarius de la Goebbels de Yoann Iacono - Editura Publisol - recenzie

Stradivarius de la Goebbels, de Yoann Iacono – Editura Publisol – recenzie

Un Stradivarius de la Goebbels

Autor: Yoann Iacono

Titlul original: Le Stradivarius de Goebbels

Editura: Publisol

Anul apariției: 2021

Număr pagini: 220

Gen: Biografie, Istoric

Traducere din limba franceză de: Mina Decu
Cotație Goodreads: 3,90

  Romanul ne spune povestea lui Nejiko Suwa, o violonistă japoneză ce primește o vioară marca Stradivarius de la Joseph Goebbels, ministrul propagandei naziste, în cadrul unei ceremonii ce pecetluiește alianța dintre Germania nazistă și Imperiul Japoniei.

„Cine este Nejiko Suwa?

O celebră violonistă japoneză a cărei viață romantică a intrat în istorie, dar mai ales o femeie care se ascunde de mine, de noi, cu umbrele, enigmele și secretele ei. Fiecare viață începe cu un mister.”

„Gerigk îl abordează pe Goebbels pentru a-i da prețioasa vioară pe care a adus-o personal din Franța. A fost una dintre cele mai frumoase piese din Sonderstab Musik pe care a dirijat-o. Goebbels îi înmânează instrumentul lui Nejiko, care privește cu uimire splendoarea maiestuoasă, reflexele calde ale lacului care strălucește pe lemnul de molid roșu și arțar, vechi de sute de ani.

La vârsta de douăzeci și trei de ani, Nejiko radiază de frumusețe și distincție. Un turban de mătase, o rochie japoneză tradițională perfect ajustată, zâmbetul ei larg. Întreaga lume crede că e frumoasă și strălucitoare. Să ți se încredințeze un Stradivarius la o vârstă atât de fragedă este un privilegiu inestimabil. O ocazie la fel de rară pentru o tânără japoneză ca și aceea de a da mâna cu Joseph Goebbels la Berlin.”

  Acțiunea se petrece în Cel de-al Doilea Război Mondial, biografia violonistei împletindu-se cu istoria și politica. Ne este zugrăvit acel context istoric: Cel de-al Doilea Război Mondial, dramele trăite de oamenii de rând, recepțiile date de personalitățile de la putere.

  În jurul vioarei dăinuie o legendă, zvonindu-se că ar fi fost luată cu forța de la un evreu. Poate de aceea Nejiko o simte mereu străină, greu de „îmblânzit”. Mai mult, după ani de zile, Nejiko are probleme din cauza asocierii cu Goebbels și vioara dăruită de acesta.

„Această vioară pare vie, scrie ea. Este imposibil să o faci să scoată un sunet pe care nu vrea să-l scoată.”

  Din perspectiva subiectelor tratate, cartea este interesantă, însă personal, am avut o problemă cu stilul autorului: nu atrage, evenimentele sunt redate haotic, fără o înlănțuire logică. Probabil și pentru că autorul nu este scriitor la bază, iar „Un Stradivarius de la Goebbels” este primul său roman.

Despre autor:

  Yoann Iacono este înalt funcționar public și consilier public, absolvent al Institutului de Studii Politice din Toulouse și al Institutului Național de Studii Teritoriale din Strasbourg. A lucrat pentru mai mulți dintre foștii titular ai unor ministere din Franța.

Un Stradivarius de la Goebbels” este romanul său de debut.Un Stradivarius de la Goebbels de Yoann Iacono - Editura Publisol - recenzie

Carte disponibilă pe site-ul Pubisol

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.