Ușa ferecată de Ruth Ware – Editura Trei – recenzie

Ușa ferecată de Ruth Ware – Editura Trei – recenzie

Ușa ferecată de Ruth Ware - Editura Trei - recenzie

Ușa ferecată, de Ruth Ware – Editura Trei – recenzie

Ușa ferecată

Autor: Ruth Ware

Editura Trei- 2022

THE TURN OF THE KEY
Traducere din engleză Luminița Gavrilă
Număr pagini: 399

  “Ruth Ware a crescut în Sussex, pe coasta sudică a Angliei. A avut meserii dintre cele mai diverse: a fost chelneriță, librar, profesoară de engleză și ofițer de presă. Acum locuiește lângă Brighton împreună cu familia. Drepturile de publicare a cărților ei au fost vândute în 42 de țări.
Drepturile de ecranizare pentru televiziune a romanului “Jocul Minciunii” au fost cumpărate de Entertainment One în parteneriat cu Gotham Group.
La Editura Trei, de aceeași autoare a apărut “Într-o pădure întunecată”.
Publicat în peste 40 de țări, romanul “Într-o pădure întunecată” a fost bestseller New York Times și Sunday Times încă de la apariție. A fost nominalizat la British Book Industry Awards Book of the Year (secțiunea debut).
Drepturile de ecranizare pentru “Într-o pădure întunecată” au fost achiziționate de New Line Cinema.

La Editura Trei au mai apărut și următoarele cărți: “Femeia din cabina 10”, “Moartea doamnei Westaway” și “Unul câte unul.”

“Găsise anunțul întâmplător – un post de bonă internă, cu un salariu uriaș. Când ajunge la Heatherbrae House, Rowan Caine e uluită de casa „inteligentă“ luxoasă din munții Scoției și de familia perfectă care locuiește aici. Nu știe că pășește într-un coșmar care se va încheia cu moartea unui copil și cu ea în închisoare, în așteptarea procesului de crimă. Îi scrie avocatului despre camerele video instalate prin toată casa, erorile tehnologice care te trezeau în bubuit de muzică sau luminile care se stingeau când ți-era lumea mai dragă. Nici fetele nu erau deloc copiii-model din prima zi. Și mai și era lăsată singură cu săptămânile, fără niciun adult în afară de enigmaticul om bun la toate Jack Grant… Rowan știe că a făcut greșeli și că a mințit. Dar spune că nu a comis crima. Ceea ce înseamnă că vinovatul e altcineva.”

“Ware adaugă inteligent un accent high-tech pe fundațiile gotice ale amenințării fascinante din Ușa ferecată, a cărei acțiune se petrece într-un conac cavernos cu uși misterioase încuiate și o grădina fantomatică. Broderia lui James de lucruri ciudate și sinistre produce o Coardă prea întinsă cu telefoane celulare și mașini Tesla care-i va captiva pe cititorii contemporani.”( – Booklist)

  Adevărat!!! Dar în același timp este indicat să nu citești cartea seara, dacă nu vrei să ai coșmaruri. E prima mea experiență cu o carte a lui Ruth Ware și sigur va rămâne memorabilă.

  Concepută sub forma unor scrisori și a rememorării, cu puține descrieri, cu dialog doar cât să te țină în priza, cartea te cucerește de la primele pagini și te ține în mreje până la final. Iar piesele finale de puzzle sunt uluitoare.

Dar să vedem puțin despre ce este vorba.

Navigând pe net, căutând date despre o anumită persoană (veți afla către final de ce ), Rowan dă peste un anunț de  angajare a unei bone la o familie din Scoția.

  Oferta de salar și condițiile păreau incredibile. Soții Elencourt, Sandra și Bill, erau arhitecți, aveau propria companie și erau mult timp plecați. Au vrut să-și crească copiii într-un mediu sigur și au cumpărat o proprietate în Carn  Bridge.

  După interviu Rowan își dă demisia de la creșa Little Nippers din Peckham, nu era nimic ce s-o rețină aici.  Nu o speria nici distanța, nici superstițiile și legendele legate de casă, considerată de localnici ca fiind bântuită, își dorea foarte mult să lucreze acolo.

Oare de ce ???!!!

  Heatherbrae House este o casă frumoasă, amenajată deosebit, se vede gustul arhitecților. Lăsaseră stilul Victorian, o renovasera, doar în spate reconstruisera bucătăria într-un stil modern și futurist. Iar peisajul…era de vis.

  Datorită pasiunii lui Bill pentru gadget-uri și tehnologie, casa era dotată cu panouri de comandă de unde se aprindeau și se stingeau luminile, se deschideau și închideau ușile, computerul știa ce proviziii sunt în frigider, ce trebuie cumpărat, erau camere de filmat în fiecare încăpere, iar proprietarii puteau urmări în orice minut,  pe aplicația telefonică,  ce se întâmpla în casă și ce fac copiii.

  Familia avea 4 fete:una de 14 ani care stătea la internat, pentru că în sat nu era liceu, una de 8 ani, alta de 5 ani și cea mică, bebelușul Petra. Nici una dintre bonele anterioare nu rămăsese prea mult, se pare că fugeau de “fantomele casei”, dar în final vom afla că și Bill avea o vină.  Femeia în casă Jean, dar și fetele, o întâmpină cu multă ranchiună și parcă cu ură, încercând s-o determine să plece. Singurul ei ajutor va fi Jack, omul bun la toate al familiei.

  Abia sosită se confruntă cu plecarea adulților, pentru că au lucrări și termene, și rămâne singură cu copiii pe care nu-i cunoștea. N-a avut parte nici măcar de-o minimă perioadă de acomodare. Primește o carte cu toate instrucțiunile și pentru computer și pentru fete, dar este asta suficient???

  Încearcă să se înțeleagă cu ele dar fata de 8 ani o dirijează și pe cea mică, și-i sabotează fiecare intenție. Vrea să le ducă la un picnic, iar ele îi arată o grădină închisă unde se strecurau în secret, o grădină plină de plante otrăvitoare. E șocată și speriată de zgomotele care se aud din pod. Într-o zi, ajutată de Jack,  deschide ușa ferecată din camera ei, sparge peretele fals și găsește urcarea în pod. Găsește o grămadă de vechituri și o mulțime de păpuși cu cap de sticlă,  distruse și cu fețe pictate înspăimântător, dar tot nu-și dă seama de unde se aude zgomotul. Nu mai are curaj să doarmă în camera ei, dar și în sufragerie se trezește cu un cap de păpușă în poală, se sperie, se enervează dar, când îl aruncă, se taie destul de adânc.

Incredibilă nepăsarea părinților față de copiii lor!!!!

E drept că Sandra le suna seara, le spunea povești, sau se interesa despre ce au mai făcut, dar oare e suficient????

Apare și fiica cea mare  și pentru că Rowan vrea să-i impună niște limite o anunță că știe cine este în realitate.

Dar cine este Rowan în realitate și ce legătură are ea cu stăpânii casei?

  Jack găsește în seara aia o Rowan disperată, cu mâna începând să se infecteze, o duce la căsuța lui(era aproape și le puteau vedea pe fete pe aplicație), o pansează, beau un vin, chiar fac sex.

  Întoarsă acasă Rowan aude din nou pași în pod,  și, supărată pentru tot ce se întâmplă,  se enervează și urcă singură. De data asta vede că acolo se poate ajunge și pe geamul acum deschis ( își amintea că Jack îl închisese), și găsește într-un colț mai multe lucrușoare printre care  lănțișorul ei,  dispărut din cameră,  și un telefon,  a cărui aplicație emitea zgomotele pe care le auzise. Coboară să verifice copiii și-și dă seama că și geamul de la camera ei, pe care era sigură că-l închisese, era deschis acum.

  Din păcate fata de 8 ani nu era în camera ei, în pat sub pătură era pusă o pernă să pară un corp. O caută disperată și o găsește căzută pe ciment, pare că cineva ar fi aruncat-o de la geamul camerei ei.

  Sigur este chemată poliția, Rowan este prima învinuită și arestată pentru crimă. Deși este absolut sinceră cu toate datele despre ea, despre casă, despre fete, despre motivul venirii aici, poliția nu o crede și este închisă în așteptarea procesului.

  Speriată, disperată și nevinovată își povestește coșmarul în scrisori, adresate unui avocat necunoscut de ea,  dar lăudat de deținute că ar fi un om corect și că pe oricine reprezintă are o șansă la un proces corect.

  Autoarea nu ne spune explicit ce se întâmplă cu Rowan, ne mai precizează doar că la renovarea închisorii într-un zid, muncitorii, au găsit un vraf de pagini scrise și scrisori, primite sau netrimise de deținută.

  Scrisorile vor desluși povestea oribilă. Vom afla cine este vinovat de moartea copilei. Vom afla de ce a fost primită cu  neâncredere și chiar cu ură de copii și de femeia în casă.

Fiecare piesă de puzzle va ajunge la locul ei.

Cam atât, restul îl veți afla citind cartea.

  Pot doar să va spun că sincer m-au îngrozit, nu “fantomele” sau “casa bântuită”, ci egoismul, indiferența, nepăsarea părinților față de copiii lor, a căror viață și comportare o influențează până la psihoză.

Merită să citiți romanul dar, mă repet,  nu o faceți seara,  preferabil la lumina zilei.

Iată și câteva păreri avizate:

Ware își perfecționează cu fiecare roman talentul de a crea atmosfera și de a susține tensiunea. –“(Kirkus Reviews )

Scris în stilul plin de suspans al lui Ruth Ware, Ușa ferecată este un thriller de citit pe nerăsuflate al acestei Agatha Christie contemporane.

Cu toate notele contemporane ale cărții – în special tehnologia rău-voitoare a casei -, Ruth Ware a scris o poveste horror clasică, plină de copii cu „ochi răutăcioși“, o menajeră mohorâtă iesita direct din Rebecca și un enigmatic om bun la toate. “-(The New York Times Book Review)

Carte disponibilă pe site-ul Editura Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Ușa ferecată de Ruth Ware – Editura Trei – recenzie

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.