Valuri de viata de Lina Moaca-Editura Herg Benet
Valuri de viaţă de Lina Moacă-recenzie
Editura: Herg Benet
Număr pagini: 428
Lina Moacă şi-a făcut debutul în lumea literară cu, cartea „Oameni, îngeri şi demoni” unde adoptă un stil fantasy şi din acest motiv m-am gândit că acesta este stilul ce o reprezintă.
Dar, am avut o mare surpriză cu „Valuri de viaţă”. Nici nu ştiu cum să încep, sau ce să spun, cuvintele sunt ca o furtună ce se pregăteşte să izbucnească în mintea mea, dar sunt atât de multe încât creează un vârtej. Probabil voi începe cu: Yupiiii!
O poveste frumoasă despre viaţă, dragoste adevărată, minciuni, trădare. Nu m-am aşteptat să descopăr o autoare, o româncuţă de-a noastră care să se asemene ca şi stil cu Jennifer L. Armentrout şi Jasinda Wilder, fiind o combinaţie între cele două.
Nu m-am aşteptat ca Lina Moacă să rupă bariele unei scriituri „cuminţi” şi să devină îndrăzneaţă într-un fel pozitiv şi de bun gust. Dacă până acum era reţinută şi lăsa la voia imaginaţiei scenele de amor, de data asta îndrăzneşte să atace, creând scene fierbinţi, dar păstrând stilul delicat, inocent, sensibil şi inconfundabil. Nu ştiu dacă am spus, dar această domniţă are o scriitură aparte, diferită atât prin descrierea detaliilor, dar şi prin expresiile pline de originalitate. Şi, credeţi-mă, scrie ca un adevărat Hemingway, nu se încurcă.
Am să vă dau câteva detalii despre subiectul cărţii, dar vizionaţi şi prezentarea video ce reflectă foarte bine povestea.
Mi-au plăcut personajele ce par reale şi se lipesc de suflet. Mi-a plăcut că autoarea a găsit cheia de-a ne face să trăim povestea. Există în carte trăiri pe care tu ca şi cititor le simţi. Nu ştiu dacă s-a întâmplat să citiţi ceva din trăirile unui personaj şi să simţiţi şi voi greutatea ghearei în piept, să ţi se înnoade lacrimile în bărbie, să simţi că respiraţia se opreşte pentru câteva secunde…să fii acolo. Asta am simţit eu cu adevărat citind cartea „Valuri de viaţă”.
Irina Albu, o tânără de 18 ani, rămasă orfană de ambii părinţi la vârsta de 9 ani în urma unui stupid accident de maşină, este crescută de bunicul ei-milionarul Dan Albu.
Relaţia dintre cei doi va deveni una foarte strânsă, sunt foarte apropiaţi. El este moşneguţul ei învechit, ea este iubita lui. Aşa se alintă unul pe celălalt. O legătură frumoasă!
Singura familie pe care o cunoaşte Irina este formată din bunicul ei, cel care îi doreşte fericirea şi ar face orice pentru ea. Dan realizează că Irina devenise dependentă de el şi îşi doreşte ca ea să îşi ia zborul, să fie puternică atunci când el nu va mai fi. Dan are probleme cardiace şi ştie că în orice moment Irina poate rămâne singură. Din acest motiv o pregăteşte pentru viaţă. Decide să o trimită la şcoală în Paris, să rupă cumva legătura aceea de apropiere fizică. Dar în ultimul an de liceu, atât Irina cât şi Dan îşi dau seama că, cea mai bună soluţie ar fi ca ea să se întoarcă să stea alături de el, în special pentru că Dan se simte din ce în ce mai rău. Decizia de-a se întoarce acasă este tacită, amândoi o gândesc, şi o vor pune în aplicare.
Irina este înscrisă în ultimul an la o şcoală particulară, unde învăţau copiii oamenilor cu bani. Deşi face parte din speţa asta, Irina este o fată modestă, nu pune preţ pe lucrurile materiale. Adevărul este că, viaţa i-a dat nişte pălmuţe şi apreciază altfel valoarea lucrurilor.
Ca în orice şcoală unde există copii „de bani gata”, inevitabil să nu întâlnim şi aici grupul fetelor populare, format din regina Selena şi acolitele ei, acele Barbie, rozalii şi sclipicioase, genul „piţi” ce se dau măreţe. Fiţe de fiţe.
Există şi grupul tipilor populari-băieţii sexy, şi toate fetele sunt înnebunite să le arunce cel puţin o privire. Din acest grup face parte Robert Groza. Şi, aţi înţeles, Selena vrea ce este mai bun…adică pe Robert Groza.
Irina este vrăbiuţa cu penaj cenuşiu ce se trezeşte printre colibri, frumuseţea ei fiind mascată de aerul de domnişoară cu uniformă, modestie, timiditate.
În prima ei zi de şcoală primul om pe care îl întâlneşte este Robert. Doamne…tipul este bombă sexy. Dacă până atunci nu se gândise la iubiţi, cu toate că bunicul ei o pistona şi o întreba mereu, spunându-i că el vrea să apuce să o ducă la altar, iată că rămâne cu gura căscată şi ochii cât cepele, şi inima îi zburdă ca o ieduţă. Nu se poate ca un tip să aibă un astfel de efect bombă şi nimicitor din prima secundă, dar iată că se poate. Nici nu îi cunoaşte numele, dar ochii ăia verzi, galeşi, mersul felin ca un aminal de pradă, blugii lăsaţi pe şoldurile înguste şi părul rebel au ameţit-o complet.
Surprinzător, Robert remarcă fata timidă ce pare ieşită din pension, cu rochiţa ei ce aduce a uniformă şi pantofiorii balerini, dar are o frumuseţe ascunsă precum un diamant neşlefuit. O urmăreşte cu privirea şi chiar intră în vorba cu ea. Asta este prima lor întâlnire, şi începând din acest moment băiatul rebel se ţine după vrăbiuţa cenuşie. Asta până în momentul în care el îi află numele: Irina ALBU. Din acel moment Robert se schimbă. O evită, se face neinteresat, devine nesuferit. De ce? Aflaţi voi!
Invitabil ca în toată perioada şcolii să nu intervină scorpiuţa de Selena, cu unghiuţele rozalii, dar Irina reuşeşte să treacă peste, ba chiar găseşte şi prietene.
Şi cu toate astea, cu toată evitarea şi despre ce o fi vorba (nu vă spun) cei doi vor deveni iubiţi.
„Dumnezeule mare, sunt singură cu Robert într-o cameră de hotel. Doar noi doi cu dragostea noastră, iar stânjeneala nu îşi are rostul…Pulsul îmi creşte. Tremur. Îmi umezesc buzele cu limba. Verdele ia foc. E superb. Robert mă strânge în braţe….Fără să ezite, cu o mâna îmi presează spatele gol, lipindu-mă de pieptul lui în timp ce o ridică pe cealaltă afundând-o toată în încâlceala părului meu. O dorinţă pătimaşă mă umple, vreau să-i simt pielea pe a mea. Robert îşi eliberează mâinile şi îşi aruncă cămaşă peste rucsac. Contactul cărnii îmi taie respiratia. Sângele îmi fierbe…Mă doreşte…Instinctiv îmi arcuiesc şoldurile spre el, atât de aproape cât este posibil…Craiul meu geme…
-Te doresc…”’
Doi tineri care cred că se iubesc, care îşi doresc să meargă împreună pe un drum. Irina nu îi spune nimic de relaţia ei bunicului ştiindu-l bolnav, şi decide să îl protejeze, nu vrea să ştie cine este iubitul ei. Dacă ar afla…
Mesajele lui Robert G:
„Eşti în ochii, pe buzele mele, în mintea, în inima mea, peste tot…oriunde. Sunt trist că nu am putut ajunge să-ţi spun noapte bună. Însă doar închide ochii şi voi fi lângă tine. Tot ce vreau e să te strâng în braţe. Vise plăcute. Te ador, Irina mea!“
Dar, înainte de absolvire, când totul părea frumos, bunicul Irinei face un infarct. Din acest moment totul se schimbă.
Chiar atunci şi Robert decide să o părăsească. Care este motivul? Ce lipseşte? Ce făcuse?
„Mâinile îmi tremură din ce în ce mai tare. Slăbiciunea mă înfurie, le încleştez strâns în pumni până când unghiile îmi intră în carne. Din adâncul sufletului zdrobit vreau să-l lovesc la rândul meu şi îi blestem privirea distrusă pentru că nu pot avea nici măcar satisfacţia asta. Simt. Văd. Mai limpede ca apa. Vrea să mă lase în urmă şi nu ştie cum. Mă întreb oare mă iubise cu adevărat sau poate văzându-mi disperarea se străduise din toate puterile să mă iubescă ca eu să fiu fericită? Poate crezuse că aşa se achita de acea datorie veche. Oh, Dumnezeule mare! Atât de oarbă.”
Suferinţa Irinei este de neimaginat. Viaţa ei seamănă cu marea, când liniştită, când agitată şi are de înfruntat valurile cât casa.
Bărbatul care va fi alături de ea este Victor Sima. Victor este băiatul prietenilor bunicului ei, bancher din tată-n fiu. Toţi cred că cei doi se vor căsători, cele două familii îşi doresc această alianţă. Şi, totuşi, Irina suferă, deşi trece prin tot felul de situaţii, deşi ajunge să muncească la firma bunicului ei, deşi termină facultatea, deşi Victor o iubeşte…inima ei strigă Robert.
, ,Vic este tot numai un zâmbet…vine spre mine…
-Cum bine ştii, am fost crescut într-o familie care ţine la tradiţii sănătoase. Inspiră adânc. Te iubesc, Irina!
Ce? Dumnezeule mare! Văd cum ridică spre mine ceva auriu.
-Micuţo, m-ai face nespus de fericit dacă ai accepta acest inel. Vrei să fii soţia mea? Îngheţ, uluită…gemând îngrozită în sinea mea…Am gâtul uscat. Ce să fac? De ce se grăbeşte aşa de tare?…mă uit spre Dan…Nu-l pot dezamăgi.”’
Va putea supravieţui o inima într-un ţărm fără speranţa? Aflaţi citind cartea „Valuri de viaţă” de Lina Moacă
Mulţumesc autoarei Lina Moacă pentru că mi-a oferit această carte. Şi dacă următoarele cărţi pe care le vei scrie vor fi la fel, cred că mă adopţi 🙂
9.5 puncte/10
Activitatea autoarei poate fi urmărită pe blogul personal Lina Moacă sau pe pagina oficială de facebook.
Cartea poate fi de pe sau din librăriile online agreate.
Autor: Iasmy
Foarte frumoasă recenzia! Ai reușit să transmiți toată emoția pe care ți-a stârnit-o cartea!
Și mie mi-a placut foarte mult!
Abia astept s-o citesc, recenzia ta m-a facut si mai curioasa 🙂
Felicitări pentru recenzie, Iasmy :*
Am citit-o si eu de curand , dupa ce am vazut clipul. Mi-a placut mult! Felicitari autoarei si tie Iasmy pentru frumoasa recenzie si super prezentarea.
Iasmy ffffff frumoasa recenz
Va fi in prima mea comanda luna asta. Si sigur sper sa ma intalnesc cu autoarea pt autograf.
Nu-i corect :((((( asa recenzie??? Vreau cartea acum acum acum :((((( in secunda asta 🙁 Multumim pentru recenzie!!
Super recenzie ! Trebuie sa imi cumpar si eu cartea! Mi-ai starnit curiozitatea !
Multumesc tuturor! Eu nu am facut decat sa aduc in atentie o carte scrisa bine. Meritele apartin Linei Moaca.
Seamana ca si stil cu, cartile de la Epica, carti ce ne plac tuturor. Asa sa va faceti o idee 🙂
Minunata recenzie!
Felicitari Iasmy, ai transmis multa emotie! Si trailerul cartii e superb!!!
Superba recenzia! Transforma cartea intr-o recomandare de nerefuzat! Sper sa o achizitionez si eu cat de curand … imediat ce reface elefantul stocul!
Aceasta carte este pe lista mea de lectura si o voi cumpara la urmatoarea comanda …o recezie frumoasa si tentanta…bravoo
Frumoasa si ispititoare recenzia. Nu prea citesc in general carti de autori romani desi, din cate am vazut pana acum, multi dintre ei promit multe.
” Nu m-am aşteptat să descopăr o autoare, o româncuţă de-a noastră care să se asemene ca şi stil cu Jennifer L. Armentrout şi Jasinda Wilder, fiind o combinaţie între cele două.” Inca de cand am citit aceasta fraza mi-am dat seama ca trebuie neaparat sa am cartea. Ador stilul lui J Lynn si a Jasindei Wilder. <3
Oauuuu, frumos, mi-a placut enorm recenzia. M-am hotarat, e un must have aceasta carte.
Pai tu, Yasmy, e frumos? Si tu imi vi cu ispita?
Clar nu mai am scăpare: trebuie sa o citesc si eu.
Frumoasa recenzia, felicitari!
Superba recenzie iasmy,se vede ca te-a marcat povestea.De altfel la o asemenea carte nu poti reactiona decit asa.Am citit-o,mi-a placut foarte mult,am facut si o noapte alba,dar a meritat.
Felicitari iasmy!Felicitari Lina Moaca!
Abia astept o noua carte!
Mersi fetelor! Cartea mi-a placut si zic eu merita sa o cititi. Cele care nu ati citit-o, inca, sa imi spuneti parerea dupa. Sunt curioasa daca va prinde si pe voi in mreje. 🙂
Te inteleg, Arci ,cu noaptea alba 🙂 Asa se intampla cand te prinde o carte, vrei sa afli cat mai multe.
Imi place foarte mult descrierea, dar si tema…epica, sigur va fi pe placul meu. Ma bucur ca descoper autori romani care scriu diferit, asa pe gustul nostru. Trebuie sa ajung in lumea aceasta cu Robert si Iulia, prea da bine totul. 🙂
Daniela Cusa, am facut asemanarea, pt. ca veti realiza combinatia de stil. Era cea mai concludenta asemanare, asta ca sa se intelega mai bine. Stiu, majoritate au o reticenta in privinta autorilor romani, chiar si eu cateodata, trebuie sa recunosc, dar iata ca descoperim si autori care ne plac.Asa ca, merita fiecare o sansa. Adevarat, pot fi carti care ne plac, carti ce nu ne plac, dar cred ca tine de gustul si perceptia fiecarui cititor ca si individ.
O carte pe care mi-o doresc de ceva timp. Si sper sa o iau cat mai repede. Nu am citit nimic de aceasta autoare inca.