Viața prin ochii ei – Deea State -Editura Amanda Edit – recenzie
Viața prin ochii ei, de Deea State -Editura Amanda Edit
Titlu: Viața prin ochii ei
Autor: Deea State
Data lansării: 26 Noiembrie 2018
Editura: Amanda Edit
Număr pagini: 151
Deea State este o autoare româncă, pe numele ei adevărat Andreea-Monica State-Știrbu. Născută pe 4 martie 1989, a început să scrie proză și poezie de când era elevă. A urmat facultatea de arte, specializarea actorie, în cadrul Universității Hyperion, Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, programul de master Communication, médias et société.
,,Viața prin ochii ei” este o introspecție în lumea unei studente la psihologie. După o iubire neîmplinită față de prietenul ei din copilărie, Ana refuză să mai creadă în iubire, refuză să mai accepte în viața ei pe cineva care ar putea să o iubească așa cum merită. Însă lucrurile nu vor rămâne așa. Ea îl întâlnește pe Cosmin, care pare să reușească să rupă barieră pe care ea însăși și-a impus-o. Deși la început îl respinge cu vehemență, motivând că nu îi plac băieții blonzi cu ochi albaștri, insistența acestuia și îndemnul prietenilor o fac să cedeze.
Urmează o perioada frumoasă, fericită, în care nimic nu pare să îi umbrească fericirea. Este recunoscătoare destinului că i l-a scos în cale pe Cosmin care o surprinde cu fiecare zi ce trece. Însă fericirea nu are să dureze mult. Pe lângă moartea subită a bunicii ei pe care a iubit-o cu toată puterea ei, lucruri murdare și întortocheate par să iasă la iveală și care îi pun la încercare principiile la care ține atât de mult.
Acum trebuie să ia o decizie. Trebuie să se hotărască dacă să pună pe primul loc familia, iubirea sau principiile. Trebuie să își înfrunte temerile și să facă ceea ce este corect. Dar oare ce este corect este oare și ce o face fericită?
Citind cartea aceasta, am simțit ca și cum autoarea ar fi vrut să spună povestea cuiva. A ei sau a cuiva drag, e ca și cum a fost unul din protagoniștii principali din viața Anei. Povestea a fost prezentată cu gingășie și iubire, poate chiar cu ușoare temeri. Fiind romanul ei de debut, am simțit cum a încercat să pună toate sentimentele ei între pagini. Și a reușit să mi le transmită și mie pe măsură ce am citit cartea.
Personajele acestei cărți sunt multe. Pe lângă Ana și Cosmin mai sunt și prietenii lor, părinții și bunicii lor, fiecare având un rol important în desfășurarea poveștii. Personajele sunt la vârsta la care încearcă să se descopere, să fie originali, să iasă în evidență în fața celorlalți. Deși sunt la facultate, încă mai au de învățat despre viață, despre responsabilități, deși în unele situații dau dovadă de o maturitate izbitoare. În special Ana. Reflecțiile ei mi s-au părut foarte profunde și descrierile ei foarte sensibile. Mă întreb dacă acest lucru a avut a face cumva cu faptul că este studentă la psihologie, dacă autoarea a creat-o intenționat așa că să corespundă cu studiile, ca să fie un alter ego al ei, al autoarei sau a fost pură întâmplare. Oricum ar fi fost, m-am regăsit în acest personaj, ca și cum ideile noastre s-ar fi intersectat la un anumit punct.
Mi-a plăcut de asemenea felul în care Ana descria viziunea ei asupra naturii cu o sensibilitate deosebită, că și cum ar fi fost parte din ea:
„Cel mai mult am iubit și iubesc primăvara. O aștept mereu cu brațele deschise. Primul buchețel de ghiocei, clipele în care natura se îmbracă într-o rochie policromă și fiecare dimineață a anotimpului mă fac fericită. Simt parfumul proaspăt și îmi umplu plămânii cu aroma florilor. Îmi place să mă bucur de ceea ce ne oferă viața în aceste luni ale anului. E o încântare să mă trezesc și să ascult cântecul frumos al păsărilor, să văd mugurii copacilor. Sunt doar câteva miracole ale fiecărei zile de primăvară. Cred că este sezonul cel mai magic dintre toate și anotimpul preferat al naturii. Flora și fauna sunt în perioada lor de glorie. O mulțime de plante înfloresc, durează puțin, dar sunt splendide transformările și o fac incomparabilă cu oricare alt sezon…Radiază, împodobește cu cele mai luminoase culori câmpurile, grădinile și parcurile.”
Deși povestea Anei și a lui Cosmin mi-a plăcut, recunosc că autoarea ar mai avea puțin de lucrat la stil. Au fost unele pasaje peste care s-a trecut prea brusc și unele pasaje asupra cărora s-a zăbovit prea mult, făcând astfel să simți că citești o carte, împiedicându-te să intri în totalitate în poveste și să te pierzi în ea. Însă acest lucru nu a fost un impediment în a citi sau în a aprecia povestea. În final, iubirea celor doi ajunge acolo unde trebuie, în adâncul inimii care pare că uită să bată atunci când cei doi sunt împreună.
Recenzii cărţi autori români
Viața prin ochii ei – carte scrisă de autor roman
Interesanta recenzie, Gabi! 🙂 E publicat romanul sau in varianta ebook l-ai citit? 🙂
Eu l-am citit in varianta ebook. 🙂
Pare interesanta cartea.
Este, este. 🙂
Gabi, așa cum ai descris-o, e o carte pe placul meu!
Multumesc, e draguta povestea. 🙂
O carte interesanta mai ales ca e o poveste de vista.Felicitari Gabi!Felicitari autoarei!
Multumesc! 🙂
Harnicuta si iscusita albinuta 🙂
Ha, ha :)))
Mersi, Cos! 🙂
Multumim pentru recenzie!
Cu drag! 🙂