Zona invizibilă - Dean Koontz - Seria Jane Hawk

Zona invizibilă, de Dean Koontz – Editura Rao – recenzie

Zona invizibilă – Dean Koontz

Seria Jane Hawk

Titlu original: The Silent Corner (2016)

Editura Rao

Anul apariției: 2018

Număr pagini: 464

    Dean Koontz este unul dintre cei mai de succes scriitori americani pe latura de roman mystery și thriller, cărțile sale pline de aventură câștigând devotamentul cititorilor și laudele criticilor, fiind considerat de revista Rolling Stones drept „cel mai popular autor de cărți de suspans din Statele Unite”. A scris numeroase cărți, traduse în 38 de limbi și vândute în peste 400 de milioane de exemplare, printre care romane individuale, seriile Moonlight Bay, Dean Koontz’s Frankenstein, Odd Thomas și altele începute, cea mai recentă fiind Jane Hawk pe care s-a axat în ultima vreme. Seria însumează cinci volume, cu apariția celui din urmă anul acesta, Zona invizibilă dând startul, fiind și cea dintâi tradusă în limba română, o poveste căreia nu vei rezista să nu îi afli finalul. Dean Koontz a mai publicat și sub diferite pseudonime – Leigh Nichols, Brian Coffey, David Axton, Owen West, Deanna Dwyer și Aaron Wolfe.

   Primul volum al seriei Jane Hawk îi face chiar și pe cei nefamiliarizați cu scrierile autorului să devină curioși de biografia sa literară. Romanul este definiția thrillerului și acțiunea încordată, în stil detectivist, cu accente SF, face ca Zona invizibilă să fie o carte ce te ține pe marginea prăpastiei și te leagă totodată de suspansul creat de personajul principal în așa manieră încât imaginile devin palpabile și periculos de evadat din farmecul lor. Dacă aceasta este rețeta folosită de Dean Koontz pentru a-și mulțumi publicul, atunci cititorii sunt îndreptățiți să se numească fani.

   Cartea prezintă un scenariu care ori joacă în terenul celor ce împărtășesc ideile ficționale ale autorului, ori este în detrimentul celor ce urmăresc cu firimitura firul unui caz misterios de decese. În fond povestea satisface împătimiții de thriller, Zona invizibilă îmbinând două puncte care conduc cu succes spre un subiect ce intrigă, pare verosimil, este sursă de conspirații și în valul de anchetă polițistă dusă pe cont propriu, dorința dreptății și amenințarea cu moartea, cartea este soi de film american – cu planuri reale de ecranizare a seriei – și o doză plăcută de fiori.

   Jane Hawk este fericit căsătorită de șase ani cu Nick, soțul ei colonel la doar treizeci și doi de ani, decorat în armată cu Crucea Navală, au împreună un băiețel de cinci ani, iar ea lucrează la FBI. Dar toate acestea au rămas în urmă, căci de patru luni Jane este văduvă, pe micuțul ei l-a lăsat în grija unor prieteni în care poate avea încredere și unde este în siguranță, iar de la slujbă și-a cerut concediu fără plată. Nick era un soț și tată atent, un bărbat de carieră și fără griji care să îl macine. Și totuși el s-a sinucis, lăsând în urmă un bilet care nu îi poate liniști sufletul lui Jane și nici nu îi poate ghici motivele. Ce l-a determinat pe bărbat să recurgă la un gest atât de șocant, neprevăzut și sfâșietor? Spiritul mereu în alertă al lui Jane îi dictează că dincolo de aparențe se ascunde un secret nimicitor, iar când viața copilului ei este amenințată, îi este clar că nu va găsi echitate decât luând soarta în propriile mâini, găsind vinovații și adevărul.

   Rata sinuciderilor a crescut alarmant în ultimul timp și Jane Hawk intuiește că acestea sunt influențate de un factor comun și nu cele mai des întâlnite cauze, pentru că cei ce au căzut victime erau oameni ce nu prezentau niciun simptom caracteristic, erau cu putere în domeniile în care prestau și erau în floarea vârstei. Dacă poliția, medicii legiști nu anchetează dincolo de standardul clar al unei evidente sinucideri, Jane se folosește de toate cunoștințele căpătate în meseria ei și ia urma unui tipar ciudat și îngrijorător. Sinucigașii care au reușit să lase câteva cuvinte scrise pe hârtie par îndemnați spre drumul macabru de niște gânduri străine care îi fac să se simtă împăcați cu alegerea lor.

   Dar cineva nu dorește ca Jane să atingă centrul misterului și pentru a scăpa cu viață ea trebuie să devină invizibilă pentru sistemele de identificare și localizare. Mergând din aproape în aproape pe o undă ce se pierde în dark-web, inteligențe artificiale și manipularea fatalismului, ochiul de șoim al lui Jane nu scapă nimic, iar rețeaua pe care o descoperă este prea periculoasă. Dar să fie într-atât încât agentul nostru FBI să nu îi facă față?

„Despre cei care sunt cu adevărat în afara rețelei și nu pot fi urmăriți de nicio tehnologie, dar pot circula liber și pot folosi internetul, se spune că sunt în zona invizibilă.”

   Jane Hawk nu are milă cu cei care se joacă cu viața oamenilor, lăsând în urmă scene ale unor morți care furnică pielea, iar ca cititor tresari la fiecare gest al protagonistei. Portretul ei de femeie frumoasă, fermecătoare, păcălește ochiul, căci dincolo de aspectul fizic este caracterizată de determinare, inteligență, forță, ingeniozitate. Dincolo de masca impenetrabilă de stăpânire de sine și necruțătoare, Jane ascunde devotament, sensibilitate. Este un personaj eroină, unul căruia îi savurezi acțiunile și simți odată cu el. Chiar dacă pe alocuri povestea este întreruptă de prezența narativă a altor personaje, din punctul de vedere al lui Jane interesul este viu și face lectura una alertă și palpitantă.

   Intriga este destul de complexă, plimbându-se în dezvăluirea secretelor prin multe scene care explorează suspansul. Elementele de importanță se atrag între ele ca în final să lege un punct culminant care la fel cum ispășește toate păcatele aduse de misterul sinuciderilor, liniștește apele prin iscusința și ținta fatală a unor gloanțe care lasă loc de o continuare a aventurilor lui Jane Hawk, pentru că dintre toate secretele judecate după soartă, cele ale personajelor corupte care sunt încă pe urmele lui Jane și se joacă de-a Dumnezeu sunt neelucidate.

  Zona invizibilă nu este în principiu o lectură ușoară, iar pentru cei sceptici unor conspirații care atacă populația poate părea prea mult. Dar cartea nu este de ocolit; datorită acțiunii febrile, a personajului feminim ce se impune cu caracterul ei puternic și chiar subiectul în esență, fac din volumul întâi al seriei Jane Hawk unul care captează atenția. Nu am puterea pe care o are elementul science-fiction al cărții de a influența gândurile, dar romanul este de apreciat și povestea de urmărit.

Cartea Zona invizibilă, de Dean Koontz  o găsiţi pe site-ul Editura Rao

Recenzii cărţi thriller

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

***Alina-Ioana Dinu (Alice Dinu)***Privesc lumea prin lentile colorate, unii pot spune că sunt naivă, dar mie îmi place să cred că sunt o visătoare. Sunt o fire singuratică și pot fi percepută ca ciudată, însă caut relațiile sincere și cred în dragoste la prima vedere. Am o pasiune pentru fotografie care mă inspiră să văd frumosul chiar și în cele mai neașteptate locuri. Mă refugiez în lectură pentru că lumea descrisă în cărți mă face să îmi doresc mai mult de la realitatea mea și mă ajută să mă descopăr și să mă accept așa cum sunt. Am o fascinație pentru mitologie, fie ea greacă sau egipteană, râd și plâng odată cu personaje din cărți romantice și jucăușe, sunt prinsă în vraja thrillerelor, ador să călătoresc în lumi imaginanare, distopice, utopice, să experimentez o istorie sub genul fanteziei. Am mâinile dibace, o mică artistă, și compun Idei la întâmplare, rup bucăți din imaginație și le pun în cuvinte și sper să inspir atracție pentru literatură, pe tocuri sau nu, în aer liber sau acasă.

10 COMMENTS

  1. Alice, felicitări pentru recenzie! Pare tentatntă cartea… cu toată această pleiadă de conspirații.

  2. Koontz m-a cucerit cu îmbinarea mai multor genuri. Îmi place că scrie pe înțelesul tuturor.
    Mulțumesc pentru recomandare, Alice! Am trecut cartea în wishlist

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.