Vinovat ca păcatul, de Tami Hoag-Editura Miron-recenzie

Editura: Miron

Traducere: Mihnea Columbeanu

Număr pagini: 574

 

    Primul loc de muncă al lui Hoag după absolvirea liceului a fost în departamentul de circulaţie. Înainte de a publica primul ei roman, a lucrat şi ca asistentă de fotograf, şi a vândut accesorii pentru baie. Şi-a început cariera de autor în 1988, scriind romantism în categoria Bantam Books Loveswept Line. După câţiva ani de succes în acest domeniu, Hoag şi-a concentrat atenţia asupra romanelor cu suspans unic. Este ceea mai cunoscută autoare de thrillere şi romantism.

,,-Am calculat toate mişcările, toate variantele, toate posibilităţile…Nu putem pierde. Mă înţelegi? Nu ne puteţi învinge. Sîntem foarte talentaţi la jocul asta…inteligenţi şi invicibili.
-Deşteaptă fată. Crezi c-am să te omor? Poate.
-S-ar putea să te omorîm.
-N-ai fi prima…”

   Agentă de teren a Biroului de Urmărire Criminalistică din Minnesota, Megan O’Malley îşi începuse munca în biroul regional Deer Lake, în urmă cu douăsprezece zile, cu cazul răpirii lui Kirkwood. Douăsprezece zile care adusese micul orăşel universitar până atunci inocent şi liniştit, în plin coşmar.

    Băiatul în vârstă de opt ani, Josh, a dispărut din faţa patinoarului, după antrenamentul la hochei, într-o seară de miercuri. Nu rămăsese nici o probă fizică, utilă. Nu lăsase în urmă decât sacul de echipament, cu un bilet vârât înăuntru, pe care era scris:

,,a dispărut un copil
neştiinţa nu e nevinovăţie, ci PĂCAT.”

   Datorită apropierii de unele fapte, agenta Megan a fost sechestrată, bătută crunt, iar acum zace în spital.

,,Zăcea într-un pat de spital, vînătăile de pe faţă contrastînd brutal cu albul cearceafurilor imaculate şi cenuşiul deschis al fetei. Ochiul drept aproape i se închisese de umflat ce era, iar pielea avea culoarea unei prune coapte. Gâtul era înconjurat de vânătăi ca o panglică de satin violet, acolo unde fusese strangulată.
În eforturile ei de a rezolva cazul, nasul lui Megan fusese prompt dat jos de la înălţimea prăjini şi spart, cu Megan cu tot. Ajunsese prea aproape de descifrarea enigmei. Genunchiul ei drept, vătămat, era ridicat sub pătură. Avea mâna dreapta în ghips. Conform diagnosticului medicului, fusese zdrobită grav, fără prea mari şanse ca ,,sărăcuţele oscioare” să se mai vindece, nici chiar cu meticuloasa asistenţă a unui specialist.’

   Procuroarea-adjunct de comitat, Ellen North încearcă să afle cine l-a răpit pe Josh, dar şi pe Megan. Unele indicii duc la vecinul familiei Kirkwood, Garrett Wright, un profesor de psihologie pe care presa îl prezentase ca pe un „martor expert”, în tentativa de a explica procesele întortocheate ale minţii care comisese acel delict. Un respectabil membru al comunităţii, consilier voluntar al delicvenţilor minori. Un om mai presus de orice bănuială. Arestarea profesorului stârnesc un val de indignare în rândul oamenilor micului orăşel. Îl consideră vinovat, un monstru care a răpit un băieţel şi a sechestrat o agentă de poliţie. Deşi agenta a fost legată la ochii, unele ticuri ale picioarelor l-au făcut să ajungă după gratii. Este sau nu vinovat? Unde este micuţul Josh? Procuroarea Ellen construieşte acuzarea pe mărturia lui Megan, şi speră să îl lege şi de răpirea lui Josh. Timpul trece în defavoarea acestui copil.

    Apele se agită, apar reporterii, apar telefoane de ameninţare pentru procuroarea noastră, dar cel mai grav, apar mesajele în care totul este considerat un joc de carte- răpitor sau răpitorii, deocamdată nu se ştie pe cine ar fi avut complici. Agenta confirmă-răpitorii ei consideră totul un joc.
     În peisaj apare şi un scriitor celebru, care se inspiră din fapte reale. Întâlnirea dintre Ellen şi Jay nu începe tocmai bine…

„-Nu sunt un violator, o asigură el, cu un oarecare amuzament.
Aş fi proastă să te cred pe cuvânt, nu?
-Da duduie, consimţi necunoscutul, cu o înclinare a capului.
-Duduie, mârâi printre dinţi Ellen, încercând să-şi adune destulă furie pentru a contracara neaşteptatul val de frică; făcu încet un pas înapoi, spre clădire. Acum chiar c-aş vrea să am un pistol.
-Cine eşti şi ce vrei de la mine? întreba Ellen, enervată de faptul că o parte a creierului ei îi califică stilul ca fermecător. Nu, nu fermecător. Seductiv. Tulburător.
-Jay Butler Rrooks. Scriitor-crime adevărate. Îţi pot arăta permisul de conducere, dacă vrei, propuse el, fără însă a schiţa nici o mişcare de a-l scoate, doar făcând încă un pas spre ea, nelăsând-o nici un moment să se îndepărteze îndeajuns pentru a disipa calitatea electrică a tensiunii dintre ei.”

    Acesta este atras de acest caz de răpire şi doreşte să se documenteze la faţa locului. Ellen deşi se simte foarte atrasă de scriitor, nu poate să se comporte civilizat în preajma lui. Îl acuză că ar fi un insensibil care şi-a construit faima şi averea pe durerea şi necazurile unor oamenii.

    Cercetările continuă. Este suspect şi tatăl băieţelului Paul. Băieţelul revine acasă, dar parcă s-a retras în lumea lui, nu vrea să comunice cu nimeni, nu vrea să spună unde a fost ţinut, ce i s-a întâmplat. Un alt băieţel este răpit, Dustin, într-un orăşel apropiat. Ce se va întâmpla cu el? Va avea şansa de a fi eliberat ca Josh?
    Un avocat este găsit cu capul spulberat, aparentă sinucidere, dar în urma telefoanelor primite- „Înainte de toate, să omorâm toţi avocaţii”, nu rămâne loc de interpretări. Ce legătură să fie între avocatul mort Denny şi faptul că a reprezentat pe Garrett şi s-a retras lăsând loc altui avocat fără scrupule?

   Se pare că indiciile nu sunt suficiente pentru prinderea vinovaţilor. Victimele continuă, iar cei aparent vinovaţi, vor face front comun pentru apărarea profesorului. Karen, soţia lui Garrett, se pare că este amanta lui Paul. Să fie o răzbunare declanşată de gelozie? Cine este cu adevărat „suava, blonda Karen”? Ce rol joacă în toată acţiunea aceasta? Cine sunt de fapt cei care fac parte din programul de reabilitare Cawboys? Aceştia o ameninţă direct pe Ellen. Să fie Cawboys cei autointitulaţi „Noi”. Să fie un program de manipulare şi pregătire a criminalilor?

     Va reuşi să scape Ellen din mâinile criminalilor? Cine este adevăratul/adevăraţii criminali? Se pare că sunt m-ai aproape de cât credeam eu. Câte crime au avut loc de fapt? Câţi oameni nevinovaţi au fost închişi în locul adevăraţilor făptaşi?

   Autoarea ne poartă cu suspans pe urmele unor aranjamente făcute de o minte diabolică, pentru care vieţile omeneşti nu contează şi totul este un joc.

   Recomand cu căldură această carte!

Cartea Vinovat ca păcatul, de Tami Hoag este disponibilă pentru comandă pe targulcartii.ro

10 COMMENTS

  1. Frumoasa carte! Incitanta recenzia! Am citit cartea cu ani in urma. Si parca imi vine sa o recitesc.Felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.