Confesiuni. Fragmente din viața unei cititoare de profesie de Jodie Rhodes

Titlul original: Confessions
Traducerea: Ovidiu Gheorghe Ruţa
Editura: Allfa
Nr. pagini: 270

De ce ai citi cartea Confesiuni. Fragmente din viața unei citioare de profesie?

Am auzit foarte multe păreri bune și foarte bune despre cartea aceasta, o aveam pe listă, dar nu am sperat nici o secundă că o voi primi atât de curând, iar atunci când am văzut ce carte țin în mâini, am îmbrățișat-o, la propriu, și i-am promis că o voi citi curând.
Curând a însemnat abia după vacanță, iar în ziua în care am ales să-mi petrec timpul cu Confesiunile lui Jodie Rhodes, am știut și simțit că voi citi o carte specială. Dar nu am știu un lucru: faptul că îmi va plăcea atât de mult și că după doar câteva pagini, mă va captiva atât de mult, încât să ajung să o simt și abia apoi să o citesc.
Am citit această carte pentru că nu se poate ca o cititoare, adică eu, să nu afle taina și viața unei alte cititoare de succes. Am citit-o și m-am hotărât asupra profesiei mele: vreau să fiu cititoare de profesie, să fiu plătită pentru că citesc și promovez cărți. Cam asta fac și acum, dar sunt la primul nivel al carierei mele. Curând voi avansa.
Am citit cartea scrisă de Jodie Rhodes pentru că îmi plac foarte mult jurnalele și memoriile. Astfel de cărți mă încântă și mă relaxează total. Chiar a fost o plăcere să-mi petrec timpul în compania acestei minunate cărți. Și dacă s-ar mai fi putut, clar nu m-aș fi despărțit de ea atât de repede.

Despre carte. Spune-ne ceva despre subiect/acțiune

Titlul cărții spune totul, nu te duce pe un al făgaș, nu promite nimic, dar oferă mult. Oferă lecții de viață, oferă realitatea simplă cu complicațiile sale. Nu vei găsi nimic exagerat, nimic umflat și nici măcar o imagine pompoasă și perfectă a femeii Jordie Rhodes. Dacă aș intra prea mult în amănunte, în subiectul propriu-zis al cărții, nu mai văd în tine motivația de a citi, de a trăi și simți fiecare pagină. Nu mai văd cum anume sau ce anume ți-ar mai putea trezi curiozitatea.

În momentul în care nu simți iubirea familiei, încă din copilărie, nu simți susținerea și nici măcar prezența propriei familii, toate acestea duc la deteriorarea interioară a copilului, a adolescentei, a tinerei persoane. Neavând nimic, nesimțind cum e să ai toate acestea, viața lui Jodie se schimbă în totalitate.
Când nu ți-e bine în locul în care ești, nu vei întârzia să cauți iubirea, fericirea și propriul bine în altă parte, în alte vieți, în alte orașe, lângă alte suflete care par pregătite să îți ofere tot ceea ce ți-a lipsit în mijlocul familiei, căutând să substitui toată lipsa simțită și trăită cu bucăți de fericire temporară.
Fix așa face și Jordie Rhodes, își trăiește fiecare zi într-o continuă căutare, își ascunde durerea din interior, în muncă, făcând ceea ce îi place și iubind exact așa cum simte, atunci când simte. Zi de zi are parte de bucurii și succese – în carieră, de iubire din partea bărbatului pe care crede că-l va iubi toată viața ca la început.
Pierde și câștigă, acceptă și renunță, pleacă și se reîntoarce mereu în locul în care a suferit cel mai mult. Muncește fără odihnă, iubește fără rezerve, pierde ființa cea mai apropiată.

Ce ți-a plăcut mai mult?

Am citit cartea cu sufletul și-am simțit durerea interioară a autoarei ca pe propria-mi durere. Am simțit bucuria ei ca pe propria-mi bucurie. Am simțit emoția și iubirea, furia și calmul, determinarea și renunțarea, nevoia sufletului și liniștea lui, puterea și slăbiciunea, motivația și lipsa motivației, citind o carte foarte vie: cu bune și cu mai puțin bune, cu povești și întâmplări care mi-au tăiat răsuflarea.
Mă așteptam la o carte veselă, dar cum viața nu este numai veselie, durerea, neliniștea și toate celelalte stări negative, și-au făcut loc printre puritatea și frumusețea vieții lui Jordie Rhodes. Dar autoarea a știut să redea foarte bine fiecare eveniment – așa încât să trăiesc cu senzația că totul se petrece lângă mine, în prezentul meu. Este o carte tristă, scrisă cu detașare și acceptare, pe un ton plin de umor
Nici un moment nu am stat să mă gândesc dacă tot ce stă scris în acest jurnal este adevărat, căci am simțit asta de la primul cuvânt pe care l-am citit. Este un roman plin cu de toate, un roman simțit, unul bogat în evenimente, dar nu conține nici un detaliu care să plictisească cititorul.

Chiar dacă nu este un roman de acțiune, viața lui Jodie Rhodes este plină de adrenalină, iar ea a știut să transmită totul foarte bine, încât să simți cum inima nu mai este la locul ei. A redat în cuvinte simple cele mai fericite momente din viața ei, dar și pe acelea în care a simțit că se pierde pe sine, cu tot ce este și înseamnă ea.
A scris o viață într-o carte, a scris-o cu penelul sufletului înmuiat în realitatea prezentă, pe care a acceptat-o cu demnitate.

Ce nu ți-a plăcut?

Aici este mult mai simplu, căci am tot stat și m-am gândit și am tot căutat ceva care să nu-mi fi plăcut și care să merite scris aici. Oricât am căutat, nu am găsit nimic. Dar aș putea să spun că, aceasta este o altă carte din care aș citi întotdeauna, fără să mă satur vreodată. E simplu: nu mi-a plăcut că s-a terminat.

Recomandări

Recomand cartea tuturor, până și celor mai pretențioși dintre cititori, căci sunt sigură de faptul că va fi pe placut majorității. Și clar, celor care citesc memorii și jurnale. Este o carte obligatorie, căci toți trebuie să fim motivați, determinați să facem totul, să ne îndeplinim menirea, să dăm ce e mai bun din noi. Dar și să fim pregătiți oricând să o luăm de la capăt.
Citește cartea aceasta cât de repede poți, dar fă-o cu cea mai mare atenție.
Nu citi următorul capitol. Nu te grăbi să o termeni, căci fiecare capitol al cărții are ceva care ți dă de gândit.

Mulțumesc Editura All pentru oportunitatea de a citi cartea Confesiuni de Jodie Rhodes

Cartea poate fi comandată de la Editura All sau din librăriile online agreate

Autor: Laura Apetroaie

10 COMMENTS

    • Laura te felicit pentru rabdare. Se simte ca ti-a placut foarte mult si te regasesti printre cuvinte. Chiar iti doresc sa ajungi ce ti-ai propus, iar meseria ta sa fie de cititoare profesionista.
      Daca mi s-ar da sa aleg si sa citesc doar carti siropoase, atunci da, si eu as adopta aceasta meserie 🙂

  1. Mulțumesc pentru aprecieri, Alina. Eu m-am decis ce o să mă fac atunci când vpo crește mare: cititor de profesie 🙂

  2. Se vede ca marea ta pasiune este cititul, dragă Laura! As vrea sa am si eu rabdarea ta atunci cand citesc. Felicitari. Iti multumesc pentru recenzie, este folositoare. Cartea imi pare bunicica, nu spun PAS. 🙂

  3. Ador cartile cu memorii si jurnale. 🙂 Si din ce am citit, chiar ai pun in valoare tot ce e mai bun si cartea asta. Imi place cum suna totul, chiar mi-ar placea sa o citesc si eu. E in wishlist. Multumesc, Laura! 🙂 Felicitari pentru profesia ta si pentru toate cate faci pentru a mentine cititul in vietile oamenilor. Succes pe viitor, iti doresc sa ai parte numai de impliniri in continuare, meriti! 😀

  4. Ador sa citesc genul de carti cu memorii si jurnale. 🙂 Si aceasta chiar m-a impresionat! Imi place modul cum ai descris-o si cum ai pus in evidenta ce e mai bun din ea. Este in wishlist. Multumesc, Laura pentru ocazia de a capata noi cunostinte in ale cititului. 😀 Felicitari pentri profesia ta si pentru tot ceea ce faci pentu a mentine cititul in vietile oamenilor! Felicitari intregii echipe! 🙂 Succesc pe mai departe!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.