Cu fiecare răsuflare a ta de Judith McNaught-recenzie

Titlul original: Every Breath You Take
Traducerea: Andreea Radu
Editura: Miron
Numar pagini: 431

Seria Paradise/Second Oportunities:  1. Atracţie periculoasă (Paradise 1991), 2. Perfect (Perfect 1993), 3. Şoaptele nopţii (Night Whispers 1998), 4. Cu fiecare răsuflare a ta (Every Breath You Take 2005)

   Judith McNaught se numără printre autoarele mele preferate. Stilul acestei doamne m-a acaparat din prima clipă, cu prima carte citită-Amnezie. Era total aiurea ordinea, aceasta făcând parte dintr-o mini serie, dar fiind prima pe care am pus mâna, aşa am făcut cunoştinţă cu stilul unic al lui Judith McNaught.

    Pe lângă poveştile create, autoarea are o mare calitate: aceea de-a reuşi cu măestrie să „zugrăvească” personajele în aşa fel încât să le vezi în faţa ochilor. Se bazează atât pe partea de fizic, dar şi gestică şi tabloul este complet devenind personaje de mare efect. Ai senzaţia că nu mai citeşti, ci vizionezi un film, şi în faţa ochilor tăi se perindă personajele acelea superbe, iar tu, alături de ele trăieşti povestea.

    Deşi se încadrează la genul romance şi mulţi consideră ca fiind siropos, Judith McNaught reuşeşte să nu îl facă prea dulce să ne îngreţoşăm, ci aşa cum are şi titlul unei cărţi, devine-Ceva Minunat. Scriind atât historical, cât şi contemporan în ambele cazuri o face foarte bine.

    „Cu fiecare răsuflare a ta” este o carte romance contemporan, şi continuă seria aceea de poveşti şi personaje pe care le-am îndrăgit. În cartea de faţă aflăm povestea lui Kate Donovan şi Mitchell Wyatt. A venit şi timpul lor.

   Mitchell Wyatt este un bărbat cu o atitudine arogantă în special faţă de tot ceea ce înseamnă familie. Neîncrezător decât în propriile forţe. Un bărbat cu o viaţă nu foarte uşoară, dar care reuşeşte să se ridice şi să arate tuturor că poate, că este capabil deşi este un bastard. El este bastardul ce provine din celebra familie Wyatt, copilul renegat, respins, aruncat într-o lume în care nu cunoaşte iubirea maternă sau paternă, în care nu ştie ce înseamnă familie, fără să fie alintat, fără să fie mângâiat, fără să aibă nici cel mai mic strop de dragoste. Renegat de bogatul lui tată, de super bogatul lui bunic, ajunge să îşi petreacă copilăria pendulând de la o familie la alta, prin diverse şcoli, plimbat prin diverse ţări, dar fără să ştie de unde provine cu adevărat. Mica concesie făcută de bunicul lui, marele filantrop Cecil Wyatt, este că îi plăteşte şcolarizarea, dar micuţul Mitchell nu ştie cine se ascunde în spate, crezând că există un om cu suflet care face totul din generozitate.

   De fapt, ideea era să-l ţină departe de familie şi să nu apară niciodată. Dar, ironia sorţii face ca micuţul Mitchell, după ce trece prin perioada lui de nebunii şi rebeliune, să ajungă unul dintre cei mai importanţi şi influenţi oameni de afaceri, dar să şi afle un adevăr: numele lui nu era o coincidenţă cu cea a familiei din înalta clasa socială, ci era unul dintre ei. Chiar şi aşa, respingerea şi aroganţa lui nu pot fi îndulcite, deşi fratele său William după ce află, vrea să-l cunoscă. În această familie de bogaţi ai societăţii, soarta îi loveşte probabil pentru aroganţa lor, pentru că atât tatăl cât şi fratele lui vitreg nu se ridică la nivelul bunicului şi al stămoşilor familiei. Ironia face ca acest Mitchell să fie singurul care are gena bărbaţilor Wyatt, ca atitudine, ca inteligenţă, ca voinţă, determinare şi aroganţă. Este cumva egal ca şi personalitate bunicului său considerat un personaj puternic. Aşa că, Cecil Wyatt bunicul sau nu pierde ocazia atunci când îşi dă seama că este singurul care ar putea duce mai departe puterea familie, şi implicit să aibă grijă de ea.

   În felul acesta Mitchell intră în familie, dar fără să aibă aşteptări, fără să vrea nimic. La puţin timp după ce este dezvăluită identitatea lui, tatăl său moare, fratele lui dispare şi este găsit mort, iar toate acestea i se pun în cârca inevitabil lui Mitchell Wyatt. Avea motivul-Răzbunarea.

   Kate Donovan, o tânără calmă, iubitoare, trece printr-o perioadă destul de grea după moartea tatălui ei. Iubitul ei, un avocat de succes îi propune o vacanţă pe o insulă tropicală, dar afacerile îl recheamă acasă aşa că, Kate rămâne singură aşteptându-l. Aşa începe povestea de pasiune dintre bastardul charismatic şi misterios şi frumoasa roşcată inocentă şi cu inima mare. Întâlnirea lor este amuzantă, cu o Kate timidă ce răstoarnă un pahar de bautură pe cămaşa scumpă a bărbatului necunoscut. Şi iată cum cei doi sunt aruncaţi într-o aventură de câteva zile pe o insulă tropicală. Dureros este că, ceea ce putea să devină probabil o relaţie se încheie brusc cu învinuiri, neînţelegeri şi secrete. Despărţirea lor bruscă pusă la cale parcă de o mâna criminală, îi aruncă de data aceasta pe cei doi într-o mare de presupuneri, scenarii, învinuindu-se reciproc tacit şi pe nevăzute.

    Totul se schimbă din acel moment nefast în care Mitchell în urmă unui telefon pleacă brusc şi Kate care era hotărâtă să-l părăsească pe avocat în favoarea lui, aflând adevărul sau mai bine spus ceea ce i se prezintă într-o altă versiune, crede că a fost folosită într-o răzbunare. Nu numai atât, Kate devine şi ea suspectă într-un caz de crimă în înalta societate, asta pentru că avusese legături cu Mitchell.

    Credeţi că cei doi se vor mai întâlni? Cine şi de ce vrea capul lui Mitchell? Este el cel vinovat de crimă? Reuşeşte Kate să-şi dovedească nevinovăţia? Va reuşi Kate să găsească dragostea la care visează? Va reuşi Mitchell să înteleagă ce este dragostea?

   Vreau să vă spun că situaţia se complică şi vom asista la foarte multe răsturnări de situaţie, dar şi la un criminal la care nu te aştepţi. Poate fi chiar Mitchell!

   Aceşti doi oameni măcinaţi pe dinăuntru de dragoste, vor reuşi să se ierte?

   Deşi cartea este volumul 4 dintr-o serie, se poate citi independent de celelalte, aşa cum de altfel fiecare este cumva independentă. Pentru că sunt poveştile unor cupluri şi nu au legătură decât din prisma personajelor ce apar sporadic.

   Personajele secundare sunt şi ele bine creionate şi au un rol important şi chiar sunt cele care dau o altă turnură poveştii.

   Aş avea extrem de multe de povestit, dar vă las plăcerea de-a citi cartea, sper doar că v-am stârnit curiozitatea. Bine, acum, oricât de mult îmi place mie cum scrie autoarea trebuie să fiu cinstită, şi să vă spun că această poveste nu este chiar scrisă perfect. Are momente în care naraţiunea stagnează, puţin enervantă creând o stare de nerăbdare că nu mai înaintezi, dar după ce termini de citit, luată per total uiţi că au fost şi astfel de pasaje.

   Nu pot să nu menționez aici că există o autoare româncă ce scrie asemănător cu stilul lui Judith McNaught. Mă refer aici la Raluca Butnariu, iar cei care i-aţi citit cărţile sunt sigură că veţi fi de acord cu mine.  

    Răzbunare, secrete, pasiune, neînţelegere, suferinţă, personaje frumoase, putere, nebunie, toate fac ca această carte să fie acel ceva ce vrei să afli cu fiecare răsuflare a ta. Asta ca să fim în ton cu titlul cărţii!

9.2 puncte/10

Editura Miron

Cartea Cu fiecare răsuflare a ta de Judith McNaught este oferită spre recenzie de către Editura Miron. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Miron. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de facebook.

Autor: Iasmy

12 COMMENTS

    • Iasmy, o ador pe J. McNaught, dar si pe Raluca Butnariu. Orice as alege, stiu ca nu dau gres. Din pacate nu am citit toate cartile din serie, dar tu ma incurajezi sa trisez si sa sar peste detaliile suplimentare.

  1. ARCI,sa stii ca ai dreptate cu Raluca,are genul asemanator cu al lui Judith.Abia astept sa ii citesc cartile tiparite ale autoarei.

  2. Imi place foarte mult stilul autoarei, i-am citit toate cartile, asa ca si aceasta se afla pe lista. Dupa prezentarea frumoasa pe care ai facut-o, abia astept sa o citesc si eu!

  3. Multumesc Iasmy pentru tentatie. Ma bucur ca am cumparat cartea. Sa vad acum cand o si citesc

  4. Singura carte aparuta la noi si care inca imi lipseste…cat despre R.Butnariu ,este adevatat,cartile ei pe care le-am citit si recitit merita tiparite si avute in biblioteca oricarei cititoare romantice….

  5. Inca nu am citit cartea, dar imi place mult Judith Mc Naught si am citit si mi-au placut si restul cartilor din aceasta serie, asa ca sper ca si aceasta va fi pe gustul meu.
    In ceea ce o priveste pe Raluca Butnariu, m-as bucura enorm sa fie traduse toate cartile ei. Autoarea are multi fani care sunt convinsa ca abia asteapta sa aiba cartile ei in forma tiparita.

  6. Trebuie sa recunosc. Coperta e de senzatie. 🙂 Dar nici subiectul nu pare chiar inabordabil pentru mine. O carte de vara, de zacut la plaja, asa imi inspira. 🙂

  7. Iummiii, tentatii tentatii!!! N-am citit nimic de aceasta scriitoare, dar niciodata nu e timpul pierdut… subiectul pare a-mi fi pe plac

  8. O recenzie minunata……..orice de dragoste trec pe lista……si pe Raluca Butnariu………multumim!!!!!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.