Apelul Morţilor de Ian Rankin

Apelul Morţilor, de Ian Rankin – Editura Leda

Titlu original: The Naming Of The Dead
Traducere:  Carmen Ion
Editura: LEDA
Număr pagini: 604

“SUMMITUL G8…GEORGE  BUSH… ȘI  INSPECTORUL REBUS

O combinație explozivă de acțiune și politică…pe fundalul celei mai încercate săptămâni din istoria recentă a Marii Britanii.”

   Pentru că mi-a plăcut foarte mult romanul lui Ian Rankin- “De-a v-ați ascunselea” am fost curioasă în ce aventuri și anchete îl mai implică pe inspectorul Rebus. Și iată…

“Ce pot avea în comun crimele în serie, politica locală și reuniunea la nivel înalt G8 din Scoția?

În orașul Edinburgh s-a comis încă o crimă – dar pentru că victima este un violator recent eliberat din închisoare, polițiștii nu depun prea mare efort în rezolvarea cazului. Lucrurile se vor schimba însă simțitor atunci când intră în scenă celebrul, dar și problematicul inspector John Rebus. Împreună cu sergentul Siobhan Clarke, mai tânăra sa colegă, acesta descoperă dovezi că un criminal în serie se află în libertate…

În aceeași perioadă, în Scoția se desfășoară reuniunea la nivel înalt G8. La un dineu organizat în deschiderea acestui eveniment, unul dintre parlamentarii invitați își pierde viață. Inspectorul Rebus investighează și aparenta sinucidere a acestuia, dar șefii săi, care din motive necunoscute doresc să mușamalizeze totul, îi retrag cazul. Cum Rebus nu a respectat însă niciodată regulile, iar Siobhan are motive foarte personale pentru a vâna un polițist însărcinat cu reprimarea tulburărilor publice, începe o luptă înverșunată împotriva propriilor colegi…”

   John Rebus asistă la funeraliile fratelui său Mickey, prilej pentru el de-a se gândi și la propria viață. Era singur, fără soție, fără o familie a lui, numai poliția și cazurile, dar într-un an nu le va mai avea. Mai avea un an până la pensie, dar deja șeful său, inspectorul Jamie Macree și tânărul Derek Starr, adjunctul lui îl considerau o relicvă. Îi tot repetau “s-o ia mai ușor”, dar Rebus nu știa și nici nu-și imagina ce ar putea face altceva. Când caută o scuză să plece de la ceremonie îl sună colega lui Siobhan, care-l anunță că au găsit un loc cu bucăți de haine agățate în copaci, ca niște ofrande.

Una dintre bucăți provenea din jachetă lui Cyril Colliar, ucis cu șase săptămâni în urmă.

   Acesta fusese închis la 20 de ani, pentru viol însoțit de acte de cruzime. Eliberat după zece ani Colliar se întorsese în Edinburgh, unde lucra ca bătăuș și gorilă în baruri. Patronul său, Cafferty ”Marele Ger”, era un gangster local, pe care încercau de mulți ani să-l prindă, dar omul se plasa cumva la limita subțire a legii. Avea oameni care făceau pentru el lucrurile murdare și care niciodată nu-l trădau.

   Dar într-o noapte Colliar fusese ucis cu o lovitură puternică în ceafă și cu toate cercetările poliția nu găsise nimic. Până acum…

   Uciderea lui Colliar li se păruse  un mesaj adresat lui Cafferty, dar  găsesc și alte bucăți de materiale, agățate în copaci, ca și cum ucigașul și-ar fi etalat trofeele. Asta îi pune pe gânduri.

   Rebus și Siobhan cheamă criminaliştii, apare și inspectorul Macree, care le cere să fie discreți, pentru că urma să aibă loc întâlnirea G8, cu șefii de state, pentru luarea de măsuri de eradicare a sărăciei, de fapt pentru a înlesni afacerile importante, printre care și cele cu arme.

   Pe de altă parte, o mulțime de oameni vin să demonstreze pașnic pentru pace, dar vor fi atacați de elemente locale care vor să perturbe liniștea. O mulțime de polițiști și servicii sunt detașate în oraș.

   Rebus și Siobhan își continuă ancheta, o identifică pe victima lui Colliar, descoperă că mama fetei înfiinţase un site de care se ocupa, pe care erau denunțați astfel de oameni.

   Între timp la castel moare Ben Webster, nu se știe însă dacă e sinucidere sau crimă. Familia lui fusese deja lovită crunt de tragedie. Mama a fost ucisă într-un jaf, tatăl moare câteva luni mai târziu, mai rămăseseră el și sora lui, acum numai ea. O chema Stacey și era polițistă.

Webster fusese un tip de treabă, un politician onest, așa că părea cam improbabil să se sinucidă.

   Rebus și Siobhan continuă cercetările în ambele cazuri, deși sunt obstructionaţi tot timpul de colegii lor, de comandantul Steelforth, responsabil cu securitatea la G8 și implicit de comisarul lor șef, care nu voia să se pună rău cu superiorii.

   Cercetând moartea lui Webster dau de tot felul de probleme necinstite și uneltiri în domeniul apărării, produse de către Pennen Industries.

   Verificându-l pe Colliar dau de alți doi violatori uciși în același mod: Trevor Guest și Edward Isley, omorâți la intervale regulate de timp.

   Intră în scenă consilierul Tench, bun orator, charismatic, care are o oarecare legătură cu doi dintre cei uciși, dar și o legătură extraconjugală cu Denise,s ora unei polițiste Ellen Wylie.

Ellen și consilierul Tench postaseră și ei pe site-ul familiei Jensen (victima lui Colliar)

   Consilierul mai este implicat și într-un etern război cu Cafferty, totul e atât de întretăiat și intersectat că deosebești din ce în ce mai greu binele de rău.

   Siobhan își caută părințîi, vechi hipioți, veniți la demonstrație și concert. Așa o întâlnește pe Santal o tânăra ce doar pare hipiotă, dar care îi pozează pe demonstranți și nu poliția, cum făceau ceilalți.

   Așa că în nebunia din oraș, pe de-o parte mai marii lumii punând țara la cale, pe de altă parte demonstranții pentru eradicarea sărăciei care fac “apelul morților” și grupurile de agitatori, moartea lui Ben Webster trece oarecum neluată în seamă. Rebus o întâlnește pe sora acestuia Stacey la morgă, dar n-o mai vede la înmormântare.

   Pe de altă parte cercetările lui  despre Pennen Industries și  șeful ei Richard Pennen, îl determină pe acesta să ia măsuri și patru oameni de-ai lui, îmbrăcăți în falși polițiști îl închid pe Rebus într-o celulă a unei secții mărginașe. Profită de faptul că celulele erau goale pregătite pentru demonstranți și polițiștii  trimiși pe străzi. Sigur că la final Rebus îi va găsi și se va răzbuna (datele i le va da chiar Steelforth, care va coopera acum, deși inițial îi sprijinise intenționând să treacă în serviciul lui Richard Pennen.)

   Rebus va ajunge în locul de baștină a lui Trevor Guest, îi va găsi un vechi coleg din copilărie, care-i va vorbi despre el, spunându-i în același timp și povestea familiei Webster de la casa de vacanță.

   Apoi mama lui Siobahn este rănită și căutând să afle vinovatul ea va urmări o mulțime de poze și filmări. Dar va reuși să facă lumină doar cu pozele lăsate de Santal. Rebus o recunoaște pe Santal ca fiind Stacey, sora lui Webster, o polițistă care lucra sub acoperire.

   Lucrurile se precipită. Consilierul Tench este ucis, Cafferty este bănuit, dar are un alibi imbatabil, la fel și un lider de gașcă. Toate par a avea legătură între ele, și totuși, până la urmă, se dovedește că ucigașul lui Tench era altcineva, decât al celorlalți morți, iar motivul unul simplu și banal.

   Nici ceilalți trei morți nu erau legați  în nici un fel, doar că doi dintre ei serviseră pentru a acoperi moartea celui de-al treilea, a lui Trevor. Iar moartea lui Webster pare totuși un accident.

Ei, cred că v-am amețit destul!

   Am să vă mai spun că obstrucţionat de colegi și șefi, dar tenace ca un cățel care a prins un os, Rebus nu se lasă. Este ajutat de reporteri, cărora le oferă date în exclusivitate, de colegi care-i datorează favoruri, chiar de Cafferty, cu alte cuvinte “se face frate cu dracul până trece puntea”

  Sigur că până la urmă va afla cine sunt criminalii, îl va pedepsi pe șeful celor care-l închiseseră, va pune lucrurile în ordine.

   Cartea este foarte complexă, scrisă pe mai multe planuri, foarte multe personaje care se intersectează între ele  și cu viețile polițiștilor, multe interese, multă lăcomie, ură, sete de putere, dorința de dreptate.

O carte pe care o veți citi cu sufletul la gură.

Iată și câteva păreri avizate despre carte:

“Acest roman prin amestecul său amețitor de crimă și problematica politică de actualitate, este de-a dreptul năucitor. Rankin se află în deplinătatea maturității sale și aproape că se catapultează în afara constrângerilor genului polițist.” (Daily Mail)

“Un Rankin realist și dur, totul la superlativ.” (Metro London)

“Un roman polițist captivant și complex” (Independent).

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărţi poliţiste

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

13 COMMENTS

  1. Ce bine mi-am inceput ziua, datorita tie,Arci! Prezentarea ta mi-a trezit interesul. Nu am mai auzit pana acum de acest autor. E drept ca imi plac romanele politiste pigmentate cu putin romantism, insa actiunea de aici suna foarte interesant. Tentant!
    Felicitari!

    • Multumesc Alina!V-am mai povesti despre o alta carte de-a lui „De-a vati-ascunselea”.
      Mai are tradusa la noi o carte „Rebus X si o”

  2. Inca autor de vare nu am auzit. Intotdeauana ne faci cunostinta cu autori buni inca nedescopetiti
    Multumim de recomandarea , Arci

    • Vero l-am descoperit cu prima carte pe care v-am si prezentat-o.
      Are 3 carti traduse la noi.

  3. Arci, recenzia ta chiar m-a ținut cu sufletul la gură. Se vede că te-a captivat cartea. O voi căuta și eu.
    Felicitări pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.