Crimă la jubileu de Lucia Verona

Editura: Tritonic
Colecţia: Crime Scene
Data apariţiei: Iunie 2014
Număr pagini: 165

Am început cartea fără să am prea multe cunoştinţe legate de subiectul acesteia sau despre autoare. Prin prea multe … vreau să spun zero informaţii. S-a dovedit că instinctul meu a luat o super decizie, iar “Crimă la jubileu” a fost o lectură uşoară, antrenantă, cu un oarecare umor şi suspans ce nu m-au lăsat să mă plictisesc. A fost un roman poliţist care nu m-a dezamăgit.
Acţiunea cărţii are loc pe mai multe planuri, dar scena principală o reprezintă Hotelul Dava unde are loc aniversarea lui Laurenţiu Sângeorzanu, un multimilionar căruia i se mă spune şi “magnat, oligarh, boss, şefu’”
Citim romanul şi ne simţim că într-o carte a Agathei Christie, doar că aici rolul detectivului este inedit şi este atribuit tocmai sopranei venite să cânte la jubileu. Primadonă, o mare fană a romanelor poliţiste este mai mult decât încântată să îşi atribuie rolul de Sherlock Holmes şi să descopere criminalul, întrucât ea, cântând pe scenă în momentul crimei, nu este suspectă.

Personajele noastre, aşa cum am spus mai sus, se găsesc la Hotelul Dava, în vârful unui deal, izolate pe termen nelimitat de restul oamenilor din cauza inundaţiilor produse de ploile torenţiale din acea perioadă. Fără ajutorul poliţiei, fără telefoane, fără internet ziarişti, politicieni, doctori, magnaţi etc. devin deodată suspecţi într-un caz de crimă, iar singura lor speranţă la o reputaţie curată şi la prinderea criminalului o reprezintă Stella, soprana determinată să descopere făptaşul.
La începutul cărţii avem o pagină jumătate în care avem listate personajele, împreună cu o scurtă descriere a lor. Iniţial m-am întrebat ce scop are, dar m-am trezit revenind la ea de o grămadă de ori, până când am ajuns la aproximativ jumătatea cărţii şi devenisem familiarizată cu personajele, deorece în majoritatea scenelor se regăseau toate personajele şi mă încurcăm uitând ce rol are fiecare în cadrul acţiunii.

Autoarea Lucia Verona se foloseşte de toate atuurile limbii române în scrierea acestui roman, dându-i o notă fresh, interesantă, plină de umor.
Imediat după ce citim pagina cu numele, vom avea suspiciuni legate de victima cărţii, nu o să vă dau spoilere. Pentru că totuşi am fost atentă să caut dacă această informaţie se regăseşte pe coperta cărţii şi da, este acolo, vă dau un singur indiciu! În carte asta, numele personajelor spun multe!
Am rămas plăcut amuzată de umorul subtil al autoarei, în care o îmbracă pe primadonă, sarcastică şi ironică până în măduva oaselor. Observăm de asemenea câteva tipologii umane în cadrul cărţii, printre care magnatul Laurenţiu, bărbatul bogat care ar investi în orice l-ar face să pară mai presus de ceilalţi milionari, Adelina, iubita mult mai tânăra a lui Laurenţiu, uşor naivă şi prostuţă, Emilian Purcaru, directorul hotelului şi omul şefului, bărbatul umil, supus care nu iese din ordinele magnatului etc.
“-Doamna trebuie să veniţi neapărat la reşedinţa mea din Bucureşti, să-mi vedeţi grădina zoologică. Am nişte exemplare cum nici la Băneasa nu găsiţi.
-Tigru siberian aveţi?
-Sigur că da. Este o specie protejată, mai sunt doar câteva sute în toată lumea.
-Dar panda?
Oricine o cunoştea pe Stella, şi-ar fi dat seama că se distrează copios şi este pusă pe rele.
Laurenţiu răspunse însă firesc:
-Trebuie să vină în câteva zile, am comandat o pereche.
În clipă aceea îi sună mobilul. Privi numărul, îndrugă nişte scuze şi se îndepărta puţin, vorbind la telefon.
-Dar inorog? Aveţi vreun inorog?
Laurenţiu, preocupat de convorbirea telefonică, nu auzi întrebarea. Adelina interveni, fără să aibă habar, dar vorbind cu multă convingere:
-Încă nu…dar e pe lista celor care mai trebuie achiziţionate.”

Ceea ce mi se pare cu adevărat interesant, eu fiind o fană a scrierilor de genul asta, este acţiunea pe două planuri. Un plan prezintă întâmplările de la hotel în timp ce un al doilea plan prezintă viaţa unui bărbat din SUA care, prezent la prăbuşirea Turnurilor Gemene, foloseşte tragedia ca pe o metodă de a se preface mort şi de a lua o serie de noi identităţi. Cele două poveşti par iniţial fără nicio legătură între ele, evoluează separat până la final, când în sfârşit vom înţelege conexiunea dintre ele.

Crimă la jubileu” se dovedeşte o lectură antrenantă, perfectă pentru amatorii de romane poliţiste şi enigme pe care le pot descifra împreună cu personajele, o excelentă exemplificare a unor tipologii umane, presărată cu umor şi suspans. Evoluţia firului narativ efectiv nu te lasă să pui cartea jos, iar dorinţa de a ajunge la deznodământul poveştii şi la descoperirea criminalului te ţine lipit de carte. Recomand cartea tuturor fanilor lui Sherlock Holmes ori Hercule Poirot dornici de o provocare cu specific românesc.

Editura TritonicCartea Crimă la jubileu de Lucia Verona este oferită pentru recenzie de editura Tritonic. Cartea poate fi comandată de pe Editura Tritonic. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale editurii urmăriți site-ul și pagina de facebook.

Autor: Alexandra

14 COMMENTS

  1. Alex, mi-a placut mult! Abia am citit recenzia si deja vreau sa incerc cartea. Sunt intrigata si vreau sa vad cum va putea o soprana sa dezlege un caz. In plus, am o pasiune fata de orice lucrare care aminteste de prabusirea Turnurilor Gemene. Am mai citit si alte carti care o aduceau in prim-plan si as vrea sa aflu ce se intampla mai departe, ce anume a scos la liman Lucia Verona 🙂

  2. Fericitări , Alexandra pentru recenzie!
    Vreau și eu să citesc această carte! O trec pe lista interminabilă și poate o voi citi cândva 🙂

  3. Alex, mi-a placut recenzia ta, e foarte tentanta!
    Felicitari si multumesc pentru recomandare. locco_smiley_20

  4. O carte care este pe gustul meu. Imi place la nebunie ce ai scris. locco_smiley_37 Chiar nu stiam cum scrie autoarea. locco_smiley_10

  5. Citesc aproape orice gen literar, dar intotdeauna revin la prima dragoste: romanul politist. Alexandra , mi-am pus cartea in wishlist! Multumesc pentru recenzie!

  6. Ma bucur ca v-a placut recenzia mea si ca v-am convins sa ii dati o sansa! A fost prima carte de la Tritonic pe care am citit-o si ma bucur ca a fost asa interesanta!

  7. Felicitări pentru recenzie. Și eu am citit cartea. De două ori. Autoarea scrie inteligent și cu mult umor de bună calitate. Iar personajul Stella Remington este fabulos.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.