Interviu cu autoarea Ada Tudor

Interviu cu autoarea Ada Tudor – Mi-au plăcut mereu poveștile de dragoste situate în epoca victoriană

1. Care a fost motivația pentru a scrie prima ta carte și cum ai început acest proces?

  Ada Tudor: Eu am scris mereu, într-o formă sau alta, doar că nu reușeam să duc niciun proiect la bun sfârșit. De data aceasta, însă, am avut prieteni care m-au încurajat pe tot parcursul procesului creativ, iar o parte din motivație a venit și de la ei, în principal de la mama și sora mea.

2. Ce te-a inspirat să abordezi această temă și cum ai ales subiectul?

  Ada Tudor: Mi-au plăcut mereu poveștile de dragoste situate în epoca victoriană, cu toate acele reguli de comportament și de curtare care acum ne par cel puțin bizare. Povestea propriu-zisă o aveam în minte de ceva vreme, așa că mi-a venit ușor să o așez pe hârtie, încercând să o încadrez în toate tiparele genului historical romance. Sper că am reușit!

3. Ce ne poți spune despre romanul ,,O noapte de pomină”?

  Ada Tudor: ,,O noapte de pomină” este un historical romance cu acțiunea plasată în Londra perioadei victoriene. Povestea de dragoste dintre Valerie și Nick pare că se încheie chiar înainte să înceapă, dar cei doi se regăsesc după o vreme, fiind nevoiți să lupte pentru dragostea lor.

4. Care este procesul tău de scriere și cum te concentrezi asupra scrisului?

Ada Tudor: Nu pot spune că am un anumit program de scris, sau anumite ritualuri specifice. Încerc să scriu zilnic măcar câteva rânduri, dar nu mereu reușesc. Uneori cuvintele se aștern cu ușurință pe hârtie, alteori trec zile întregi până reușesc să leg un capitol. Sunt unele situații când șterg capitole întregi, pentru că mi-a venit o idee mai bună de rezolvare a unei situații 🙂

5.Care a fost cel mai mare obstacol pe care l-ai întâmpinat în scrierea ta și cum ai depășit acest lucru?

  Ada Tudor: Mi s-a întâmplat să am perioade foarte lungi în care să nu reușesc să scriu, fie din cauza serviciului, fie pur și simplu din lipsă de inspirație. Aveam senzația că nu voi reuși să termin povestea, dar cu răbdare din partea mea și multe încurajări din partea celor din jur, am reușit.

7. Ce autori te-au influențat cel mai mult în scrierea ta și care sunt cărțile tale preferate?

 Ada Tudor: Îmi plac multe autoare de historical romance, dar cred că preferata mea ca stil este Johanna Lindsey. Cât despre cărți preferate, voi reciti mereu cu drag seria Malory-Anderson, a Johannei.

8. Ce sfaturi ai pentru alți scriitori debutanți, care vor să urmeze același drum ca și tine?

  Ada Tudor: Cred că cel mai bun sfat pe care aș putea să-l dau celor care își doresc să scrie și să publice o carte este să nu renunțe. Poate că nu vor reuși să publice prima carte scrisă, poate chiar nici pe a doua, dar la un moment dat vor găsi echipa potrivită, care va fi alături de ei în împlinirea visului lor.

9. Cum a fost prima ta experiență de a prezenta cartea în public / online și cum ai reacționat la acest lucru?

  Ada Tudor: O, da, acela a fost un moment de răscruce pentru mine. Mie îmi place cum a ieșit cartea, atât povestea, cât și coperta, tot. Iar când a venit momentul să o prezint lumii întregi, am avut niște emoții groaznice, gândindu-mă ce vor crede cititorii despre ea. Dar cred că aceste emoții sunt inerente, iar până la urmă nu toată lumea poate aprecia aceleași lucruri, pentru că fiecare om e diferit.

10.Este greu pentru un autor român debutant să se impună, să se facă cunoscut?

  Ada Tudor: Am intrat relativ recent în această breaslă a autorilor din România și încă nu sunt la curent cu multe lucruri. Dar, din ce am observat până acum, editurile mari preferă să meargă pe varianta mai sigură, aceea de a publica preponderent traduceri ale unor autori străini, care au deja notorietate internațională. Cu siguranță este mai ușor să vinzi autori deja cunoscuți, dar cred că editurile mari din România ar trebui să dea mai multe șanse autorilor români, care de multe ori renunță, tocmai pentru că nu au susținerea necesară pentru a deveni cunoscuți.

11.Ce hobby-uri are Ada Tudor?

 Ada Tudor: Evident, îmi place mult să citesc, să descopăr lumi noi și personaje interesante. De asemenea, îmi place să dansez și să petrec timp cu familia.

12.Ce planuri ai pentru viitorul tău ca autor și care sunt proiectele tale actuale?

  Ada Tudor: Nu pot spune că mi-am făcut un plan, deși am câteva proiecte în desfășurare, printre ele numărându-se și un nou historical romance, care prezintă povestea lui Derek și a Sarei, personaje pe care cititorii le-au întâlnit deja în ,,O noapte de pomină”.

13.Care este relația ta cu editura Literpress Publishing?

  Ada Tudor: La Literpress am întâlnit oameni minunați, profesioniști care m-au ajutat să mă descurc în acest proces tumultuos al publicării unei cărți. Cred că cel mai mult îmi place faptul că am legat prietenii cu ceilalți autori ai editurii, cu care știu că mă pot sfătui dacă am nevoie de îndrumare.

14.Unde te pot găsi cititorii?

  Ada Tudor: Cartea poate fi găsită atât pe site-ul editurii Literpress, cât și în librăriile online. Cât despre mine, mă puteți găsi pe Facebook pe paginile Ada Tudor și Ada Tudor-autor.

Mulțumim, Ada! Succes! Așteptăm povestea lui Derek și a Sarei. 🙂

Cartea ,,O noapte de pomină” o găsiți pe site-ul Literpress.ro, Bookzone, Carturești, Libris și alte librării online.

Interviuri

Interviu cu autoarea Ada Tudor – Mi-au plăcut mereu poveștile de dragoste

3 COMMENTS

  1. Ada, mi-a plăcut foarte mult romanul tău. Felicitări pentru talent și abia aștept titluri noi de la tine!

  2. Felicitari pentru interviu doamnelor!
    Felicitari Ada,mi-a placut mult romanul si astept o poveste noua.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.