Pentru dragostea unui duce – Ada Tudor – LiterPress Publishing – recenzie

Pentru dragostea unui duce – Ada Tudor – LiterPress Publishing – recenzie

Pentru dragostea unui duce  - Ada Tudor - LiterPress Publishing - recenzie

Pentru dragostea unui duce – Ada Tudor – LiterPress Publishing – recenzie

Titlu: Pentru dragostea unui duce 

Autor: Ada Tudor

Editura: LiterPress Publishing

Număr pagini: 202

An apariție: 2024

Gen: historical romance

  Citesc cu mare plăcere romane de dragoste, dar recunosc că le prefer pe cele historical romance, cu toate acele reguli de conduită și ritualuri de curtare, cu intrigi palpitante și situații inedite, cu personaje feminine captivante, care îndrăznesc să încalce regulile impuse de societate. Faptul că există și la noi câteva scriitoare care au ales să abordeze acest gen literar, și au făcut-o cu foarte mult talent și implicare, mă umple de mândrie și mă determină să le citesc/recitesc poveștile cu o mare încântare. Iar Ada Tudor este un astfel de exemplu.

  În urmă cu un an, am avut ocazia să citesc romanul ei de debut, ,,O noapte de pomină”, care m-a surprins plăcut din toate punctele de vedere (stil, consistență, maniera în care era descrisă atmosfera epocii victoriene, creând oameni și locuri pline de veridicitate), așa că voiam să repet această experiență. Și tare mult m-am bucurat aflând că urmează să apară povestea Sarei și a lui Derek, două personaje care mi-au stârnit curiozitatea încă de pe atunci, pentru că simțeam că ceva se întâmplă între ei, dar nu-mi dădeam seama ce anume. Iar finalul primului volum mă lăsase ca la dentist, așa că voiam să aflu toate amănuntele. Abia după ce am parcurs ,,Pentru dragostea unui duce”, am înțeles motivul pentru care exista atât de multă tensiune între ei.

  De asemenea, am apreciat că autoarea a reușit să mă atragă în filmul poveștii, făcându-mă să dau paginile din ce în ce mai repede, ca să aflu ce urma să se întâmple mai departe. Mi-au plăcut ambele personaje principale, felul în care au fost creionate, astfel încât să mă atașez ușor de ele. Tachinările dintre Derek și Sarah sunt savuroase, ipostazele în care se tot ciondănesc sunt senzație, iar încăpățânarea de care dau dovadă în a nu-și recunoaște simțămintele, oferă un plus de savoare poveștii. Nu în ultimul rând, m-am bucurat să-i reîntâlnesc în poveste pe Valerie și Nick. Să revăd prin ochii Sarei câteva evenimente petrecute în primul volum a fost cireașa de pe tort. 

  Trebuie să recunosc că nu doar povestea a fost cea care m-a cucerit și mi-a oferit o stare de bine, ci și protagonista, Sarah fiind creionată într-o manieră care m-a determinat să-mi spun că exact așa aș fi vrut să fiu și eu. Fie vorba între noi, pe mine m-a impresionat maturitatea în gândire, empatia și concepția ei despre viață. Pare o fire angelică, genul de tânără care parcă solicită protecție, însă asta este doar o aparență, pentru că în adâncul sufletului și minții ei stă o imensă forță în stare latentă. În realitate, ea este o tânără puternică, hotărâtă și curajoasă, care luptă să devină independentă. 

  Sarah Martin se află deja la al treilea sezon și încă nemăritată, spre nemulțumirea mamei ei care o tot îndeamnă să îşi găsească un soţ. Problema e că ea nu dorește să se căsătorească. Crescând pe moşia familiei, înconjurată mai mult de băieții din vecini, Sarah a avut o libertate foarte mare în tot ceea ce a făcut. Ce e drept, ea este o partidă excelentă, din toate punctele de vedere, dar pretendenţii ei dăduseră bir cu fugiţii, speriaţi de părerile ei radicale despre lumea înconjurătoare. 

  Tânăra urăște sezoanele, faptul că trebuie să participe la serate, baluri şi alte evenimente, iar singurii reprezentanți masculini cu care Sarah poate fi în continuare ea însăși, fără teama de a fi judecată, sunt Nick Haven, contele de Heavenstoke (vărul pe care îl vede mai degrabă ca pe un frate, deoarece au crescut împreună şi au fost de nedespărțit în copilărie) și Derek, ducele de Hollsbrook, cel mai bun prieten al lui Nick. Şi al Sarei, de altfel.

  Pentru a putea ajunge la statutul de ,,fată bătrână” și a-și duce liniștită traiul departe de Londra, Sarah pune la cale un plan îndrăzneț, care să o scoată definitiv de pe piața căsătoriilor. Tot ce trebuie să facă este să ajungă într-o situație compromițătoare, urmând a fi alungată din rândurile societății. Un plan pe care îl expune lui Derek, în speranța că el o va ajuta. Însă bărbatul refuză să o pună într-o situație compromițătoare, ba chiar îi cere să-i promită că va abandona planurile pe care le are și că nu va pune acele planuri în aplicare cu altcineva.

  ,,- Sarah, draga mea, îţi spun o singură dată, aşa că ascultă-mă bine. Toată această treabă cu falsa compromitere nu se va întâmpla. Acest plan al tău nu va funcţiona. Nu are cum să funcționeze. Dacă vei fi văzută de toţi ca o femeie decăzută, toate ușile ţi se vor închide. Pentru totdeauna. Mai puţin cele ale bordelurilor, continuă el cu duritate, sperând să o sperie suficient cât să-i bage minţile în cap. Și dacă te retragi la țară, bârfele te vor urma. Sau te vor precede, mai înflorite chiar. Şi vei fi ostracizată pe viaţă. Asta este ceea ce îți doreşti? întrebă el scuturând-o ușor.”

  Însă Sarah este hotărâtă să nu cedeze și îl răpește pe Derek de la reşedinţa lui din centrul Londrei, punându-l în fața faptului împlinit, silindu-l să-i accepte propunerea îndrăzneață. Dacă totul merge conform planului, la momentul când se vor întoarce în Londra toată lumea va fi aflat deja de fuga lor. Apoi, după ce vor ajunge acasă și se va asigura că toată lumea o va crede compromisă, va spune că s-a răzgândit, că nu vrea să se mărite cu Derek și să-i distrugă viaţa. Însă el modifică termenii înțelegerii, pentru a se asigura că tânăra nu-și distruge viața. Mai precis, îi anunță pe toți că urmează să se căsătorească cu Sarah.

  Ducesa de Hollsbrook este încântată de toată situaţia, părinţii ei sunt în al nouălea cer, dar Sarah știe că nu poate fi soția lui Derek știind că el va crede toată viața că l-a atras în căsătoria asta printr-o farsă, așa că alege să fugă înainte de nuntă, fără să îi spună bărbatului că nu dorește să se căsătorească cu el. Așadar, nu e de mirare că Derek crede că Sarah a plecat ca să scape de căsătorie. Simte că a fost respins, așa că o respinge și el. Încearcă să treacă peste fuga ei şi îşi continuă viaţa ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, ca şi cum ea nu existase în viaţa lui. Vor reuși cei doi să treacă peste orgoliu și să înțeleagă ceea ce toți cei din jurul lor văzuseră de mult?

,,Căsătoriile erau, de obicei, aranjate, doar contracte între familii, lipsite de pasiune sau măcar de înțelegere între cei doi soți. Derek îşi dorea o soţie cu care să poată şi vorbi, nu doar să procreeze moștenitori pentru ducat. O soţie la care să se întoarcă cu drag acasă, o soție cu care să se certe în timpul zilei, ştiind că seara nu îi va găsi tot supăraţi… Fără să vrea, un chip îi veni în minte… o fată pe care o cunoştea de-o viaţă și cu care nu se plictisea niciodată. O fată care, dacă i-ar fi devenit soţie, i-ar fi fost şi prietenă, şi amantă, cu care ar fi putut să fie el însuşi, care ar fi văzut întâi bărbatul din el, nu ducele.”

  ,,Pentru dragostea unui duce” – un savuros historical romance care ne dezvăluie atât peripețiile unei tinere moștenitoare, cât și temerile sale despre lanțurile pe care o eventuală căsnicie ar urma să le arunce asupra ei.

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.