Un gram de furie de Angelina Boulley - Bookzone - recenzie

Un gram de furie, de Angelina Boulley – Bookzone – recenzie

Un gram de furie
Angelina Boulley
Editura Bookzone 
FIREKEEPER’S DAUGHTER
Traducere; Diana Morărașu
Număr pagini: 541

  Angeline Boulley, membră a tribului Sault Ste. Marie al indienilor Chippewa, scrie cu sufletul despre comunitatea sa Ojibwe din Peninsula Superioară a statului Michigan. Înainte să devină autoare, Angeline a fost directoare a Biroului pentru Educație Indiană din cadrul Departamentului de Educație al SUA.

Cred că oamenii vor alege Un gram de furie pentru că la o primă impresie este un thriller, dar la nivel mai profund, când vor întoarce acea pagină finală și vor închide cartea, ceea ce va rămâne în sufletele lor sunt temele care vizează durerea, identitatea și dreptatea, sau mai degrabă, nedreptatea.”

O poveste emoționantă
O poveste emoționantă cu o protagonistă complexă și fascinantă.” – Cosmopolitan
Un thriller plin de suspans
Un thriller plin de suspans, de învățături din cultură tribului Ojibwe și chestiuni despre statutul social.” – Kirkus Reviews
  O tânără care are rădăcinile în două culturi diferite, neintegrare în cele două lumi ale sale. O carte foarte bine scrisă și documentată, o enciclopedie a tribului. Când am aflat despre autoare că se trage din Comunitatea Ojibwe, am realizat și de unde multitudinea detaliată a obiceiurilor nativilor americani. Mi-ar fi plăcut o altfel de traducere a titlului, mai apropiat de titlul original. După ce veți citi cartea o să va dați seama de ce am scris acest lucru.
  După o descriere foarte detaliată pe site-ul editurii, nu știu ce aș mai putea adauga, dar încerc.
  Daunis, o tânără cu un caracter puternic, voință puternică și foarte deșteaptă. Descendenta unei familii bogate de albi americani, dar deopotrivă cu un tată indian, am observat cum latura Ojibwe este predominantă.
  Mama sa, cea mai bogată fată din oraș, a rămas însărcinată la șaisprezece ani cu Levi Păstrătorul   Focului, jucător de hochei, unul dintre puținii indieni cu potențial de pe insula Sugar. A avut un accident de mașină în timp ce conducea băut și-a rupt picioarele, iar cariera sa în hochei s-a spulberat.
Tot atunci Grace l-a prins pe Levi cu Dana. Părinții tinerei însărcinate o vor trimite la Montreal să nască, iar la întoarcere acasă, Levi era deja însurat și îl avea pe Levi Jr.
  Grace nu își va reveni niciodată după despărțirea de Levi. Acesta din urmă va pleca departe pentru a reuși să câștige ceva pentru familia lui. În oraș familia Fontaine nu îi va da nici o șansă. Grace își va înfrunta familia și o va lăsa pe Daunis la rudele paterne, acolo unde bunica Pearl o va învața tot ce ține de tradiții și păstrarea lor.
  După moartea tragică a tatălui, regretul de a nu fi avut parte de el decât foarte puțin timp, nevoia de a-l face mândru și după moartea sa, o va face să exceleze și să devină o strălucită jucătoare de hochei și participantă în echipa școlii mulți ani, până când problemele cu umărul o vor reduce la statutul de spectatoare și ambasadoare a echipei de hochei.Tot pe insula Sugar, Daunis va păstra legătura cu mătușa și nepoatele sale, la fel va păstra o bună legătură cu fratele ei vitreg Levi. Acesta o va proteja întotdeauna și îi va fi alături, mai ales că și el este un tânăr jucător strălucit de hochei al echipei școlii.
  Moartea fratelui mamei, David, o va lăsa profund marcată pe mama sa. Dar și cauza morții. Mama ei nu  crede nici un moment că fratele ei ar fi murit în urma unei doze de metamfetamină injectată de bună voie. Era profesor, era curat, poate se comporta puțin ciudat în ultimele luni, dar până la a avea acea moarte…Daunis va crede însă zvonurile!
  Accidentul cerebral al bunicii din partea mamei, chiar la petrecerea ei de absolvire și internarea ei într-un centru de recupererare, o vor face foarte superstițioasă pe tânăra noastră. Cum ea crede cu sfințenie în tradiții, își va amâna plecarea la facultatea de medicină. Motivul? Al treilea lucru rău e pe cale să se întâmple și ea are de gând să prevină acest fapt.

,,O pasăre se izbește de fereastră. Mama tresare, dându-mi drumul din îmbrățișare. Nu am apucat să fac decât trei pași spre fereastră când pasărea se ridică, dă din aripi ca să-și recapete echilibrul și își reia călătoria.
Bunica Pearl-nokomis Anishinaabe a mea din partea Păstrătorilor Focului – credea că o pasărea care se izbește de geam e un semn rău. Ar fi ieșit fuga afară, cu o mână brună la gură ,bombănind ,,ah-ah-oh”cu gâtul sucit, înainte de a-și striga surorile, ca să încerce să își dea împreună seama ce tragedie așteaptă după colț.
Bunica Pearl mi-a spus mereu: Lucrurile rele vin în perechi de câte trei.
Unchiul David a murit în aprilie.
Bună Mary a avut un atac cerebral în iunie.
Dacă rămân acasă, pot opri al treilea lucru rău să se întâmple. Chiar dacă asta înseamnă să aștept puțin mai mult până ce îmi voi îndeplini Planul.”

  Al treilea lucru rău se va întâmpla atunci când Lily, prietena sa cea mai bună va fi împușcată mortal de către fostul său prieten Travis, un dependent de metamfetamină și producător, iar apoi se va sinucide. Șocul de a fi amenințată cu o armă, încercare de a scăpa a celor două fete, urmată de tragica faptă, o vor umple de remușcări pe Daunis. Cele patru zile în care Lily este vegheată și pregătită să treacă dincolo, este descrisă cu durere de către prietena ei.
 

,,Păstrătorii Focului aprind focul pentru ceremonii,înmormântări, saune și alte evenimente culturale în care vracii noștri sunt purtați de fum către Creator. Păstrătorii Focului se asigura că ritualurile sunt respectate atâta vreme cât cât focul rămâne aprins: nu se face politică lângă el, nu se bea, nu se bârfește. Numai gânduri bune pentru a hrăni focul și a duce mai departe rugăciunile noastre.
Ar trebuie să fi aprins focul încă de azi-noapte, de când a auzit vestea.Va avea grijă de foc patru zile și patru nopți, cât va dura călătoria lui Lily. La sfârșitul celei de-a patra zile, când focul iese din lumea asta, este aprins în lumea următoare, unde va arde veșnic pentru Lily.”

  Pierderea lui Lily, apariția uor agenți FBI sub acoperire, dar și multe alte întâmplări suspecte o va face pe Daunis să înceapă să cerceteze.
   Încet, încet, Daunis are propriile banuielii, propriile suspiciuni și va încerca să descopere informații pe cont propriu. Pe lângă această treabă, ea va analiza și relația cu Jamie, iubitul ei. Este oare atras cu adevărat de ea sau doar joacă rolul de iubit?
  Surpriza uriașă a fost atunci când am descoperit cine este implicat și cine îi înscenează o viitoarea implicare, dar dorește și moartea lui Daunis.
Vă las pe voi să descoperiți ce se întâmplă cu adevărat în această carte, eu am reușit doar puține lucruri să va dezvălui.

Carte disponibilă pe Bookzone

Recenzii cărți

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.