Preoți celebri în literatură

Preoți celebri în literatură… și pasiunile lor

   Preoți celebri în literatură… și pasiunile lor – Literatură universală

    Indiferent de epocă, preoții au avut întotdeauna un cuvânt de spus în istoria umanității. Fie că au fost exemple de înaltă evlavie sau au dovedit că pot echivala la capitolul păcate cu oamenii simpli (sau pot chiar să îi depășească), preoții sunt regăsiți și în paginile unor romane mai mult sau mai puțin celebre. Unele au stârnit vâlvă, altele au trecut aproape neobservate. Iată câteva din personajele preoți care au marcat, prin nuanțele intense ale caracterelor lor, literatura:

  1. Unul dintre cele mai impresionante personaje este părintele Ralph de Bricassart. Cartea care a fascinat cititorii, „Pasărea Spin” s-a publicat după succesul răsunător al serialului cu același nume. Ralph de Bricassart este un cleric cu țeluri înalte, însă totul pălește în fața pasiunii pe care o are pentru Meggie Cleary. Din momentul descoperirii acestei pasiuni, lupta din sufletul preotului devine una extrem de cruntă. Acesta oscilează între iubirea pentru Meggie și dedicația pentru Dumnezeu și dogmele catolicismului, povestea reprezentând peste 60 de ani din viața celor două personaje și chinul perpetuu al acestora.

  2. Pere Silas din „Villette” de Charlotte Brontë. Pe lângă faptul că e preot, Silas este și profesor în Villette. Între el și personajul principal al cărții, Lucy Snowe, se creează un conflict întreținut de către convingerile adânc înrădăcinate. Deși o ajută atunci când aceasta se prăbușește pe stradă, el complotează împotriva ei, realizând că Lucy este o rebelă care nu vrea nici în ruptul capului să respecte normele catolicismului.

  3. Inelul și cartea”, scrisă de Robert Browning o poezie cu douăzeci și una de mii de versuri, adunate în patru volume, având ca temă un proces pentru omor din secolul al XVII-lea. Giuseppe Caponsacchi, un tânăr preot, fuge în lume cu Pompilia, soția unui conte răzbunător și iute la mânie, Guido Franceschini. Se pare că haina preoției nu a reușit să-l țină departe de tentația mult prea mare a iubirii, dar mai ales a pasiunii.

  4. Voci Ascunse: Reflecţiile unui preot catolic gay”, de Gary Meyer. Nu este o carte de ficțiune, ci mai degrabă, o carte cu reflecții asupra vieții și asupra normelor impuse de către religie. În luna iunie 2012, Gary Meier, preot catolic, își informează enoriașii că va lua o pauză de la slujire, timp în care urma să se reculeagă, să se regăsească pe el însuși… și să descopere motivul pentru care fusese „chemat” de Dumnezeu să slujească. Nu se știe ce discuții a purtat acesta cu divinitatea, dar cert este că la scurt timp, Gary a scris o carte care poartă titlul „Voci Ascunse: Reflecţiile unui preot catolic gay”, carte în care își mărturisește orientarea sexuală. Evident, publicarea cărții i-a adus o pauză mai lungă de la slujirea în biserică. Iată un citat din cartea sa: „Am încercat de-a lungul anilor să împac tăcerea mea ca preot homosexual cu tonul tot mai vehement al Bisericii împotriva persoanelor gay. Dar n-am reușit. Am sperat că voi găsi o modalitate de a-mi păstra integritatea, rămânând în același timp o parte a ierarhiei bisericești, care e anti-gay, dar n-am reușit”, scrie Meier în cartea sa, „Voci Ascunse: Reflecţiile unui preot catolic gay”. Presa americană relata recent faptul că în SUA, „doar doi sau trei preoți catolici au declarat public faptul că sunt homosexuali”, în timp ce „există sute, dacă nu chiar mii de preoţi celibatari gay care lucrează în Biserica Catolică astăzi, care sunt iubiţi de enoriași și există numeroase motive pentru care aproape toţi se simt incapabili să fie onești. Fie nu se simt împăcaţi cu ei înșiși, fie li se spune în mod explicit de către superiori să nu vorbească despre acest aspect”, a precizat un preot iezuit.

  5. În anul 2012, apare pe piața românească cartea „Călugărul”, de Mihaela Ion. Povestea pare una autentică și poartă versiunea ambilor protagoniști ai unei povești de iubire trăite… dincolo de zidurile groase ale unei mănăstiri din sudul țării noastre. Călugărul se îndrăgostește de o tânără sosită la mănăstire pentru a găsi liniște. În scurt timp, dezvoltă o pasiune asemănătoare cu obsesia, au loc întâlniri nocturne scurte, dar intense, chiar în chilia călugărului. După astfel de chinuri, rugăciunile intense par să-l aducă pe călugăr din nou la viața dinainte, cea fără de tentații. Citind cartea, descoperim că povestea lor de iubire nu este un caz singular, ci chiar o situație frecventă, dar rămasă, totuși, ascunsă de ochiul mireanului care vine la mănăstire ca la un loc sfânt.

  6.  „Confession of a gay married priest. A spiritual journey”, scrisă de Maurice L. Monette dezvăluie lupta unui preot catolic care face eforturi uriașe pentru a-și păstra jurămintele… însă, pasiunea se dovedește a fi mai presus de contractul său mai mult sau mai puțin formal cu divinitatea. Totuși, chinul său în a se împotrivi tentației seamănă cu o călătorie de cunoaștere profundă a identității umane. Nu se știe însă dacă cea mai mare dilemă a sa era legată de rezistența la tentație sau frustrările sale erau declanșate de către lumea exterioară care nu îi înțelegea pornirile mai mult sau mai puțin evlavioase. 

  7. La prima pietra”, scrisă de preotul catolic de origine poloneză, Krzysztof Charasma, descrie modul în care acesta a perceput poziția dură și vehementă a Bisericii Catolice în raport cu homosexualitatea. Înainte să publice cartea, Krzystof a trimis și o scrisoare lui Papa Francisco, în care spunea că „Biserica Catolică ar trebui să înceteze ideile atât de brutale asupra homosexualității. Noi nu suntem dușmanii familiei, aceasta este o imagine falsă pe care biserica a creat-o despre noi și ar trebui ca toate acestea să înceteze, să nu se mai semene ură printre cei care vor să trăiască liniștiți și să se iubească cu cine vor”. Biserica, așa cum o descrie Krzysztof în cartea sa, „oferă servicii doar pentru partea heterosexuală a umanității, ignorând faptul că, tocmai în interiorul său, e plin de homosexuali care sunt priviți fără milă de către cei din exterior”. Cartea sa nu a fost numai o confesiune, ci și un autodenunț. O mare parte din colegii săi l-au privit cu admirație și au recunoscut că acesta a fost un gest de mare curaj.

    Rubrica De-ale literaturii

    Preoți celebri în literatură Literatură universală

     

15 COMMENTS

  1. Un articol extrem de interesant 🙂

    Spre rușinea mea, nu am citit niciunul din titlurile menționate :p

    • Și eu am citit-o. M-a marcat foarte mult povestea celor doi. Mulțumesc, Iamy!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.