Insula morţii de Asa Avdic-Editura Rao-recenzie

Insula morţii de Åsa Avdic-Editura Rao-recenzie

Titlul original: Isola
Editura Rao
Traducere Mihaela Alina Ifrim
Număr pagini: 288
Anul apariţiei: 2018 
  Åsa Avdic este jurnalistă și moderatoare la televiziunea Serviciul Public Suedez-SVT. În toamna anului 2016, își face debutul literar cu thrillerul psihologic ,,Insula morții”. În prezent este moderatoare a matinalului SVT, Morgonsstudion, care analizează evenimentele curente.
,,Într-un viitor alternativ, în 2037, Cortina de Fier există încă, iar Suedia și celelalte ţări scandinave au devenit protectorate în marea Uniune a Prieteniei din estul Europei, cu un regim tiranic în care mâncarea este raţionalizată și doar cei sus-puși au acces la bunuri din import. Anna e un funcţionar bine integrat în sistem, care, din cauza unor probleme misterioase din trecut, nu-și mai poate crește fiica.
Pentru a-și spăla definitiv păcatele, liderul Uniunii o trimite într-o pretinsă ultima misiune: se va duce pe o insulă izolată din arhipelagul Stockholm, cu scopul de a urmări câțiva candidați testați pentru un post în cadrul unui serviciu secret de spionaj.”
   O poveste terifiantă despre testarea minții umane. Un joc despre cine este la putere, cine manipulează, rezistă și supraviețuiește. Un joc al puterii, un plan secret, o femeie care a trecut prin toate fazele posibile ale rezistenței umane…și totuși, va fi aleasă să deservească un plan fără sorți de izbândă. O viață aparent normală într-o lume sălbatică o va face mai puternică sau va ceda?
   Ana Francis lucrează în aceeași unitate în care lucra și Henry Fall. Munca împreună la unele proiecte o vor face să se simtă atrasă de acest bărbat. Chiar dacă are o fată pe care nu reușește să o crească singură, doar cu ajutorul mamei sale, Anna mai speră la o viață normală.

,,Era de înălțime medie și avea umeri ascuțiți, asemenea celor care făcuseră sport când erau mici și care mai apoi renunţaseră. Nu era nici supraponderal, dar nici slab. Avea ochi prietenoși și păr castaniu. Nu se tundea suficient de des, însă în fiecare dimineață era proaspăt bărbierit.”

   Mutarea bruscă într-un alt sector, interacţiunea tot mai rară între cei doi, o vor nelămuri pe Anna. Doar ei i s-a părut a fi atracție?
  După o perioadă de câteva săptămâni, Anna va fi solicitată să formeze o echipă pentru a realiza studii exploratorii și calcule în vederea pregătirii unei posibile misiuni de ajutoare pentru protectoratul Kyzyl Kum la granița dintre Turkmenistan și Uzbekistan, o zonă aflată în responsabilitatea Uniunii Prieteniei. Un proiect de ajutorare care părea irealizabil din punct de vedere a restricțiilor bugetare.
   Totuși, Anna nu se va da bătută, se va implica împreună cu alți colegi în proiect. Va pleca la fața locului pentru a se asigura că proiectul va fi implementat conform planului.
  La început va reveni pe perioade scurte, dar va rămâne tot mai mult timp, astfel că va deveni conducătoarea întregului proiect de ajutorare la fața locului. Deși va cunoaște succesul pe plan media, în realitate tabăra de refugiați va fi un plan tot mai disperat. Puținul buget alocat, sărăcia și foametea, disperarea oamenilor, o va face pe Anna să clacheze, astfel că va deveni dependentă de medicamente, iar unele evenimente o vor aduce forțat la dezintoxicare.
    În lupta sa pentru a păstra o aparența normală, este la limita suportabilității.

  La cererea Președintelui de a participa la un proiect secret-RAN, Anna nu are altă opțiune decât de a accepta. Misiunea sa constă în a-i urmări pe viitorii candidați din echipa RAN. După spusele Președintelui, Anna cu experiența sa în confruntarea și evaluarea oamenilor în condiții extreme, este obișnuită să scoată în evidență punctele forte și slăbiciunile.

,,-Așa că ne-am gândit să efectuăm un mic test de stres. Îi vom confrunta pe principalii candidați cu o situație autentică, pentru ca ulterior să-i evaluezi. Să vezi care dintre ei manifestă calități de lider, gândește strategic, este diplomat sau nu se ridică la nivelul așteptărilor.
Tot nu înțelegeam la ce se referea.
Mai precis, ce anume vreți să fac?
Președintele afișa un zâmbet strălucitor.
Oh, e destul de simplu. Vreau s-o faci pe moarta.
Misiunea mea era să evaluez cum vor gestiona candidații decesul meu dramatic. Cine prelua inițiativa, cine se gândea la siguranță, cine era primul care emitea o teorie despre ce s-a petrecut și așa mai departe. După patruzeci și opt de ore, exercițiul se termină și toți se întorceau acasă, iar eu înaintam un raport despre fiecare candidat liderilor proiectului Ran.Totul urma să se desfășoare sub cea mai mare discreție prin intermediul secretarului proiectului RAN.”

  Pe insula Isola va participa doctorița Katja, cea care va descoperi crima, cea care o va ajuta pe Anna să ,,moară”. Planul ar trebui să fie simplu-Anna se va preface moartă, doctorița o va anestezia, un martor va trebui să constate decesul, după care va fi sigilată în lada frigorifică de la subsol. Din ladă, duce o trapă în Centrul Strategic care se găsește sub nivelul casei. Aici vor exista pereți dubli, fante și orificii, camere și difuzoare peste tot în casă, iar Anna va supraveghea.
   Printre persoanele aflate pe insulă: Franziska Scheele, o femeie trecută de cincizeci de ani, una dintre cele mai cunoscute gazde de emisiuni TV. O persoană de sex masculin din domeniul afacerilor, semănând cu un prinț consort din vechea Europa de Vest. Va mai participa un colonel trecut în rezervă, care era trecut bine de vârsta a treia. Oare și acesta e un candidat? A șasea persoană era o expertă manager și recrutor, director Resurse Umane, o maratonistă-Lotte.
   Surpriza vine de la ultima persoană, expertă în strategia psihologică nimeni altul decât Henry.

  Anna nu s-ar fi așteptat să găsească o persoană cunoscută pe această insulă. Cei doi se vor preface că nu se cunosc. Totuși, cei doi vor avea și momente intime! Henry, în ciuda retragerii din viața Annei, se trezește tot mai des că îi urmărește cu meticulozitate activitatea.

,,Când am zărit-o pe Anna pe gazonul maroniu și înghețat al casei, m-a șocat. Părea să fi îmbătrânit cu zece ani de când ne văzuserăm ultima oară. De la subțirică la costelivă, de la palidă la străvezie. Pielea îi era întinsă pe craniu și trăsăturile cândva ascuțite păreau în acel moment scobite. Era clar că proiectul de la Kyzyl Kum nu fusese o vacanță. Dimpotrivă, părea s-o fi afectat foarte mult. Și nu era doar faptul că părea epuizată, ci și de-a dreptul distrusă, într-o manieră oribilă.”

   Planul continua, Katja o va ajuta să moară, colonelul va fi sedat pentru a nu își da seama când va deveni martorul ,,crimei”.
   Katja va suferi un atac sângeros și va dispărea, iar rând pe rând vor dispărea din candidați. Anna nu va ști ce se întâmplă, unde au dispărut candidații. Se pare că nu cunoaşte planul complet.
   Singurii în ,,viață” ar fi Henry și Anna. Ce se va întâmpla mai departe? Cine a sabotat debarcaderul, de ce Henry avea un pistol asupra sa, de ce Lotte avea un telefon prin satelit ascuns?
   Cine este criminalul? Ce răsturnări de situație au loc? Care va fi adevăratul plan și cum se va descurca Anna cu misiunea primită. Oare va ceda din nou? Ce secrete grave ies la iveală?
  Un thriller complex cu mici scăpări. Tot nu mi-am dat seama ce era proiectul RAN! Autoarea nu a dezvăluit nimic. Știm doar că ceva nu a mers conform planului și în carte avem prezenți în paralel cu evenimentele de pe insulă și cei doi parteneri de interogatorii. Aceștia au dificila sarcină de a interoga și descoperi ce s-a întâmplat cu adevărat pe insula Isola.
Recomand această carte celor care preferă thriller-ul psihologic!
Cartea Insula morţii de Asa Avdic poate fi comandată de pe site-ul Editura Rao
Recenzii Cărţi Editura Rao

Insula morţii de Asa Avdic-Editura Rao-recenzie

12 COMMENTS

  1. Multumesc pentru recomandare, Nicol! Imi plac thrillerele psihologice, dar de aceasta data nu stiu ce sa fac…Daca sa cumpar sau nu cartea 🙂 Ma mai gandesc 😀

  2. Felicitări Nico, cred că nu sunt curioasă de carte =)) subiectul mă depășește, prefer alt gen :*

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.