Acces interzis – Karen Cleveland – Editura Rao – recenzie

Acces interzis – Karen Cleveland – Editura Rao – recenzie

by -
14
Acces interzis

Acces interzis – Karen Cleveland – Editura Rao – recenzie

Titlu: Acces interzis

Autor: Karen Cleveland

Titlu original: Need to know

Editura: RAO

Anul apariției: 2018

Număr pagini: 285

   Acces interzis – Karen Cleveland – thriller

   Karen Cleveland a lucrat opt ani ca analist CIA, iar ultimii șase ani i-a petrecut în divizia împotriva terorismului. Deține o diplomă de Masterat de la Trinity College Dublin, unde a fost bursieră Fullbright. După aceasta, a studiat la Harvard.

   „Acces interzis” este o carte excelentă! Efectiv, am devorat-o cât de repede am putut, nu-mi venea să o las din mână. Este exact genul ăla de carte la care vrei să descoperi cât mai repede finalul, vrei să știi ce se întâmplă și nu te poți opri din citit. Chiar și atunci când trebuia să las cartea din mână, gândul îmi era tot la acțiune, la personaje și încercam să dezleg misterul.

   Vivian este analist CIA, pe grupul care încearcă să descopere „agenții inactivi” ruși din Statele Unite. Vivian este foarte bună în meseria ei, iar ajutată de programul „Atena”, pare tot mai aproape de a descoperi ceva important. Acasă, Viv este fericita soție a unui bărbat perfect și mamă a patru copii – Luke, Ella, și gemenii Chase și Caleb. Fericirea și liniștea i se năruie în ziua în care reușește să acceseze laptopul lui Iury, unul dintre suspecții ruși. În laptopul acestuia, Viv descoperă un fișier numit „Prieteni”, iar în fișier sunt cinci poze – aparent, ale celor cinci „agenți inactivi” din subordinea lui Iury. Cea de-a treia poză este cea care îi dă lui Vivian întreaga viață peste cap: poza îl înfățișează pe Matt, soțul ei.

   Primul impuls este acela de a ascunde poza, astfel încât nimeni să nu o vadă, până nu se lămurește ce e cu ea. Vivian știe că există o singură alegere corectă: aceea de a le spune șefilor ei ce a descoperit. Însă asta ar însemna să își denunțe propriul soț, iar el să fie închis. Dar întrebarea cea mai importantă este: cum și de ce a ajuns poza lui Matt în fișierul din laptopul lui Iury? Ar putea fi o simplă greșeală, sau să fie el doar o țintă a rușilor? Viv își pune toate speranțele în discuția pe care urmează să o aibă cu soțul ei.

   Însă ce este mai rău, abia acum urmează pentru Vivian. În loc să nege că ar avea vreo legătură cu rușii, Matt îi dezvăluie adevărata lui identitate și îi spune totul despre el și trecutul lui. Astfel, Viv descoperă că este căsătorită cu un agent rus, pe nume Aleksandr Lenkov. Abia acum, Vivian realizează că nu are altă opțiune, decât fie să îl denunțe pe soțul ei și acesta să fie închis, fie să îl acopere, riscând să fie și ea trimisă după gratii, când se va afla ce a descoperit și a ascuns.

   Vivian înțelege atunci că tot ceea ce i-a povestit soțului ei s-ar putea să fi fost transmis rușilor – exact acelora pe care încerca ea să îi găsească, folosind programe avansate, precum „Atena”. Își dă seama că toate informațiile scurse din CIA s-ar putea să fi fost oferite rușilor chiar de către bărbatul pe care îl iubește și despre care nu s-ar fi gândit niciodată că ar putea trăi sub o identitate falsă.

   Când merge din nou la lucru, Vivian face exact ceea ce nu credea: încearcă să șteargă dovezile pe care le-a descoperit, astfel încât să își salveze soțul și să își păstreze familia întreagă. Însă momentul în care șterge fișierul din laptopul lui Iury este exact momentul care va declanșa problemele din viața și căsnicia ei. Renunțând la ideea de a spune adevărul și a-l denunța pe Matt, Vivian a căzut la mâna rușilor, aceștia începând să o șantajeze pentru a-și șterge orice urmă din sistemul celor de la CIA.

 

„Am depășit deja niște limite pe care nu ar fi trebuit să le depășesc. I-am spus că i-am descoperit identitatea. Am șters fișierul. Dar asta? Să îi spun exact ce am descoperit, ce am făcut mai exact? Asta ar însemna să divulg informații despre „Atena”, unul dintre cele mai sensibile programe ale Agenției. Informații pe care am jurat să le protejez. Abia reușesc să înghit din cauza nodului care mi s-a pus în gât.”

   Vivian începe să aibă îndoieli cu privire la soțul ei, iar șantajele pe care le primește de la ruși o îngrozesc. Aparent, este nevoită fie să le facă acestora jocul, fie să își pună copiii în pericol. Însă, odată ce a ajuns atât de departe cu minciuna, mai există vreo cale de întoarcere, care să o salveze?

 

„Eu mă uit la mâini, la inelul de logodnă. Oare la fel te simți și atunci când ai fost înșelat? Când m-am căsătorit cu Matt, am crezut că voi fi suficient de norocoasă încât să nu trăiesc acest sentiment. Nici într-o mie de ani nu mi-am imaginat că el m-ar putea trăda.”

  Întregul roman arată momentele de la descoperirea adevărului despre Matt și încercarea de a găsi o soluție care să o ajute pe Vivian să rămână alături de copii. Momentele dificile prin care trece după descoperire îi reînvie lui Vivian amintiri din trecutul ei împreună cu Matt, despre cum s-au cunoscut, nunta lor, luna de miere, fiecare sarcină.

  Cum se va sfârși totul și ce decizie va lua Vivian, veți afla citind cartea. Vă recomand cartea „Acces interzis” dacă vă place genul thriller. Pe mine m-a ținut cu sufletul la gură de la prima la ultima pagină.

Cartea Acces interzis, de Karen Cleveland poate fi comandată de pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi thriller

 

***Eva Anca***Salut, eu sunt Anca, o pasionată de cărți și de scris (orice, în afară de cărți). Pasiunea mea pentru citit mi-a trezit dorința de a scrie despre cărțile citite. Când nu citesc, sunt mamă, soție și content writer. În ceea ce privește preferințele mele literare, aș putea spune că nu prea am preferințe în privința genului, deoarece îmi place ca o carte să fie pe gustul meu, fie ea fantasy, romance, thriller sau orice altceva. Citesc în cea mai mare parte cărți scrise de autori români contemporani. Despre cărți, pot vorbi o zi întreagă și să nu mă satur, dar dacă nu am acest punct comun cu o persoană, sunt retrasă, tăcută și închisă în carapacea mea.

14 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.