Agenda rătăcirilor – Violeta Jurca – Editura Petale Scrise – recenzie

Agenda rătăcirilor – Violeta Jurca – Editura Petale Scrise – recenzie

by -
2
Agenda rătăcirilor - Violeta Jurca - Editura Petale Scrise - recenzie

Agenda rătăcirilor – Violeta Jurca – Editura Petale Scrise – recenzie

Titlu: Agenda rătăcirilor 

Autor: Violeta Jurca

Editura: Petale Scrise

An aparitie: 2023

Nr. de pagini: 176

Gen: romance

  Există povești care ne ajută să uităm de problemele zilnice sau care reușesc să ne intre ușor pe sub piele, tot așa cum există povești față de care avem o senzație de recul sau pe care vrem să le uităm cât mai repede. Însă, există anumite povești care au puterea să ne schimbe modul de gândire, oferindu-ne o lecție de viață. Povești care ne alină durerea și ne umple sufletul de speranță, încredere și iubire. Iar ,,Agenda rătăcirilor” este un astfel de exemplu.

   Înainte să mă apuc să o citesc, aveam convingerea că voi avea parte de o poveste romantică, cu suișuri și coborâșuri, a cărei intrigă ar putea să fie o serie de obstacole pe care personajele principale încearcă să le depășească. Un roman care se încadrează doar în sfera genului romantic și cam atât. Ei bine, m-am înșelat amarnic! În realitate, am descoperit o poveste de dragoste emoționantă și intensă, pigmentată cu elemente de thriller și mister, cu o oarecare tendință spre introspecție. De altfel, trecerea de la un gen literar la altul, situațiile neprevăzute prin care trec personajele, felul în care sunt descrise sentimentele și trăirile lor, sensibilitatea scriiturii, caracterul efemer al aparenței – toate acestea au un farmec aparte, amintind parcă de stilul lui Guillaume Musso.

  Autoare Violeta Jurca ne antrenează într-o poveste deosebit de emoționantă despre iubiri și trădări, despre idei și amintiri, despre iertare și speranță. ,,Agenda rătăciriloreste genul de carte care te îndeamnă să reflectezi asupra deciziilor din trecut și să te concentrezi asupra lucrurilor bune. Să înveți să trăiești cu adevărat, să iubești din inimă, nu din alte considerente, să lupți pentru dragostea ta și să nu rămâi prizonier în trecut, ci să privești cu încredere spre viitor. O poveste care surprinde bine etapele maturității, cu personaje credibile, cu care ne identificăm ușor și care par cât se poate de reale pentru noi. Și, pe lângă faptul că ni se arată cum se poate schimba sau evolua o persoană, descoperim că de fapt nimic nu este întâmplător în viață.

  Mi-a plăcut că povestea are o mare încărcătură emoțională, fiind parcă desprinsă din viața cotidiană, din care nu lipsesc momentele tensionate, situațiile neprevăzute, subiectele sensibile, și în care sunt sondate trăirile unor personaje profund umane, marcate de propriile greșeli. De altfel, trăirile emoționale, gândurile, dar și stările conflictuale ale lui Iris, personajul central al cărții, sunt atât de bine redate, încât am simțit, de câteva ori, că am un imens nod în gât. Toate personajele sunt conturate în mod realist, însă Iris mi s-a părut cel mai complex. Necazurile au transformat-o într-o persoană nesigură, delicată și puțin introvertită. Doar Nadia, cea mai bună prietenă a ei, știe ceea ce o frământă, pentru că Iris are încredere în ea, cu toate că sunt foarte diferite.

   Legat de acest aspect al prieteniei dintre cele două femei, pot spune că, în afara faptului că au copilărit împreună și că Nadia a fost primită cu brațele deschise în sânul familiei lui Iris, nu au nimic în comun. Până și prietenia lor pare a fi unilaterală, Iris fiind cea care oferă totul și își iubește prietena, în ciuda replicilor tăioase pe care aceasta i le mai strecoară cu iz de invidie. Nadia radiază de frumuseţe şi de şarm, însă este vulcanică, rea de gură și are o slăbiciune pentru bani. Trădează o sete eternă de atenție, iar când vine vorba de relații, dă dovadă de încăpățânare, obține întotdeauna ceea ce își dorește, chiar dacă pentru asta e în stare să calce pe cadavre.

 

,,Adevărul rămâne adevăr, indiferent în ce ai vrea să îl costumezi. Viaţa nu e carnaval, iar Iris nu a fost niciodată un clovn. Și-a asumat fiecare greșeală și s-a supus consecințelor fără nicio ezitare.” 

  Iris este în total contrast cu Nadia, fiind mai degrabă o femeie delicată și decentă, împlinită pe plan financiar, ,,cu o educaţie solidă, dar cu sufletul făcut praf de unii oameni care au secătuit-o de fericire”. Cu ani în urmă, a trăit o superbă poveste de dragoste, însă a fost nevoită să renunțe la respectivul bărbat, pentru a se căsători cu Victor, considerat o partidă potrivită, pentru a respecta dorința mamei ei.

 ,,Fericirea mamei sale era mai importantă în acel moment. Ar fi dat orice să o vadă zâmbind pentru că, din clipa în care tatăl ei s-a stins, mama ei își îngropase o parte din suflet lângă soțul care a iubit-o şi a respectat-o o viaţă.”

  Toață lumea îl ştia pe Victor ca pe un om calm, sobru, stăpân pe sine, dar în particular s-a dovedit a fi necioplit și arogant. De-a lungul celor șapte ani de căsnicie, cei doi au mai avut discuții în contradictoriu, dar nu s-a ajuns la violență. Până într-o zi când Victor, băut fiind, a agresat-o fizic pe Iris și a recunoscut că are o relație extraconjugală cu cea mai bună prietenă a ei, Nadia.

  Temându-se pentru viaţa ei din cauza comportamentului agresiv al soțului, dar și șocată de cele auzite, Iris pleacă de acasă, fără să ia cu ea actele, banii, cardul sau telefonul. Iar de la dispariția ei, trece puțin timp până când Nadia ajunge să se instaleze în casa ei și să se căsătorească cu Victor. Tot ce a rămas în urma lui Iris este o agendă simplă, banală, protejată de două coperte groase şi negre, care conținea sute de poezii adresate unui alt bărbat decât Victor. Unde a dispărut Iris? Cui i-a scris ea mii de versuri? Ce se va întâmpla cu Victor și Nadia? Are Nadia mustrări de conștiință? Oare își va schimba vreodată comportamentul? De ce agenda este completată chiar și după dispariția lui Iris? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

 ,,Iubeşte, dacă asta simți. lubeşte, dar iubește din inimă, nu din alte considerente. lubește, asumându-ţi toate riscurile pământului, căci nu există risc mai mare decât propria înmormântare a sufletului.”

  ,,Agenda rătăcirilor” – un roman presărat cu îndoieli, suferință, invidie, iertare, speranță, care te face să rămâi cu sentimentul unei lecturi bune și profunde.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

2 COMMENTS

  1. Din descrierea ta, cartea pare foarte interesantă, pe gustul meu.
    Felicitări, Alina, pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.