Bruschete cu salată de pui – Ciorbă de varză – Friptură de vită – Pișcot cu vișine – meniu
Bruschete cu salată de pui – Ciorbă de varză – Friptură de vită – Pișcot cu vișine – meniu
1. Aperitiv: bruschete cu salată de pui (Alexandra Ali)
- Salată de piept de pui cu maioneze și ardei roșu
Se poate considera un aperitiv, merge perfect la sărbători sau la mese festive
Ingrediente:
Un piept de pui la vreo 500 gr
Ouă
Ulei
Lămâie
Sare
Piper
Muștar
Ardei gras
Baghetă pentru a face bruschetele +unt
Se fierbe pieptul de pui (carnea de pui nu se spală, se fierbe sau se pregătește direct; nu se spală pentru a nu răspândi boli precum salmonella, E.coli murând la temperaturi înalte).
După ce a fiert pieptul de pui, se taie în fâșii, apoi în cubulețe. Fiecare cubuleț se ia și se despart fibrele cărnii. Așa salata devine mai ”închegată”. Ardeiul roșu se taie fâșii și apoi cubulețe mici.
Din un ou fiert, gălbenușul la unul crud, sare, piper, muștar, ulei și lămâie se face o maioneză. Se încorporează maioneza cu carnea de pui și cubulețele de ardei roșu. Se mai condimentează după gust.
Bagheta se taie în felii, se ung feliile pe ambele fețe cu unt, într-o tavă se pune hârtie de copt și apoi feliile de baghetă și se dau la cuptor până se rumenesc. Când sunt gata, se scot și se lasă la răcit. Se pune salată de pui pe bruscheta și se poate orna cu pătrunjel, ardei gras verde sau albuș de ou fiert.
2. Ciorbă de varză
-1 căpățână de varză se spală bine și se taie fideluţa
-1 morcov+1 pătrunjel +1 păstârnac = se dau pe răzătoarea fină
-1 ceapă mică o tăiem bucățele mici
-punem în oală ceapa și zarzavatul, adăugăm ulei (puțin) și le calim apoi adăugăm varză, apă și punem la fiert
-potrivim de sare, piper, curry, coriandru praf, chimen praf și opțional boia
-când legumele sunt fierte adăugăm amestecul de verdeață care ne place din care nu trebuie să lipsească cimbrul și mai lăsăm câteva clocote
-se poate servi simplu sau cu smântână sau iaurt
3. Friptură de vită
-o bucată de carne de vită (cotlet sau mușchiuleț) o spălăm bine și o tăiem felii, până mai jos de jumătate că să păstrăm bucata mai întreagă, o condimentăm bine și lăsăm să stea asa1-2 ore (puteți s-o condimentati de seară și s-o lăsați la rece până o puneți la cuptor
-eu pun carnea de vită inițial la fiert într-o cratiță adâncă să se moaie carnea
-apoi pun bucata în tavă (mai adâncă) pun apa în care a fiert, adaug 1crenguță de cimbru și un păhărel de alcool (coniac, gin, vodka) și pun tava în cuptor
-când carnea e aproape gata scot tava, ung carnea cu un amestec de muștar și miere și o mai dau la cuptor 10-15 minute la foc mic să facă crustă
- se poate servi cu cartofi piure sau natur
4. Pișcot cu vișine (Iliuța)
-Blatul este după rețeta Arcidaliei, 6 ouă, 200 gr zahăr brun, 150 gr făină, 1 pliculeț zahăr vanilat, o esență de rom (sau vanilie, după gust ), 6 linguri de apă și puțină sare.
-Se bat gălbenușurile cu zahărul brun și cele 6 linguri de apă, adăugăm făina în ploaie, zahărul vanilat și albușurile bătute spumă cu puțină sare.
-Când compoziția este gata adăugăm 300 gr. vișine fără sâmburi.
-Rezultatul astfel obținut în așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și îl lăsăm la cuptor pentru aproximativ 40 minute la foc potrivit.
-Un deliciu!
Poftă Bună!
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Mulțumesc pentru delicioasele rețete ! Aștept cu drag meniurile tale ! Le ador !
Un meniu super! Mulțumesc, Arci!