Chiftele de vinete cu telemea – Cuş cuș cu carne – Terci de ovăz la rece cu fructe
Chiftele de vinete cu telemea – Cuş cuș cu carne – Terci de ovăz la rece cu fructe
1.Aperitiv: Chiftele de vinete cu telemea (Iliuţa)
- două vinete potrivite ca mărime tăiate rondele se așează într-o tavă pe hârtie de copt.
- se asezonează cu ulei de măsline și se lasă pentru 5-7 minute la cuptorul preâncălzit. -după ce s-au răcit, le tocăm cubulețe.
- într-un castron punem 3-4- căței de usturoi răzuiți, ,200 gr telemea grasă , un ou, sare, piper și busuioc și vinetele tocate.
- din compoziția rezultată se formează chiftelele pe care le punem la cuptor pe hârtie de copt și le lăsăm 40-45 minute la 180 gr sau le prăjim în tigaie la foc potrivit.
- sunt delicioase.
2. Ciorbă de mazăre
- tăiem o ceapă mică mărunt, o călim în puțin ulei,punem mazărea ,apa și punem la fiert
- adăugăm condimente: piper, boia (opțional), praf de chimen, curry, praf de lemon gras, sarea se adaugă la final să nu întărească mazărea
- din 1 ou întreg bătut+făină +puțină apă dacă e necesar = facem amestecul pentru găluşcuţe
- când mazărea e aproape fiartă punem găluşcuţele (cu lingurița mică de cafea) și lăsăm să fiarbă
- când e gata adăugăm amestecul de legume care ne place și mai lăsăm câteva clocote
- se poate servi așa sau dreasă cu smântână sau iaurt
3.Cuş cuș cu carne (Vero)
- 200 gr carne de porc, o ceapă, 1 ardei roșu, se pun în tavă cu 300 ml apa , se condimentează după gust , când carnea este aproape fiartă se adaugă 150 gr cuș cuș și se fierbe la foc mic.
- dacă scade apa prea mult se mai adaugă apă fiartă.
- eu mănânc mai picant și adaug la început un ardei iute sau sos picant.
4. Terci de ovăz la rece cu fructe (Robert)
- ingrediente: 1 pahar cu fulgi de ovăz, 1 pahar cu lapte, 1 linguriță cu miere ,1/2 lingură cu semințe de chia ,70 g fructe congelate
- toate ingredientele se amestecă bine într-un borcan.
- se pune capacul borcanului.
- apoi, terciul de ovăz se pune în frigider peste noapte.
- când îl servim, îl puteam decora cu felii de căpșuni și cu fulgi de cocos.
-
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri