Pâine cu ou, Ciorbă de mazăre, Cartofi cu broccoli și telemea la cuptor, Papanași
Pâine cu ou, Ciorbă de mazăre, Cartofi cu broccoli și telemea la cuptor, Papanași
1. Aperitiv: pâine cu ou
-2-3 ouă bătute cu puțin lapte, sare și piper după gust;
-trecem feliile de pâine prin amestecul de ou (muiem bine) și punem la prăjit în tigaia cu puțin ulei;
-dacă pâinea e mai tare o muiem scurt în lapte, pe urmă în ou.
2. Ciorbă de mazăre
-tăiem o ceapă mică mărunt, o călim în puțin ulei, punem mazărea, apa și punem la fiert;
-adăugăm condimente: piper, boia (opțional), praf de chimen, curry, praf de lemon gras, sarea se adaugă la final să nu întărească mazărea;
-din 1 ou întreg bătut + făină + puțină apă dacă e necesar = facem amestecul pentru găluşcuţe;
-când mazărea e aproape fiartă punem găluşcuţele (cu lingurița mică de cafea) și lăsăm să fiarbă;
-când e gata adăugăm amestecul de legume care ne place și mai lăsăm câteva clocote;
-se poate servi așa sau dreasă cu smântână sau iaurt.
3. Cartofi cu broccoli și telemea la cuptor (Iliuţa):
-5 cartofi medii și un morcov îi tăiem cubulețe și îi fierbem cu puțină sare;
-300 g broccoli opărit pentru 2 minute se pune într-o tavă termorezistentă, adăugăm cartofii și morcovul fierte;
-3 ouă bătute spumă, 150 g telemea și 150 g cașcaval ras se amestecă bine;
-se adaugă peste compoziție și se dă la cuptor pentru 30-35 minute la 180 grade.
4. Papanași (Iliuța)
-500 gr brânză de vaci grasă scursă bine de zer, 200 gr făină de grâu, 2 ouă, 100 gr zahăr pudră, 1 plic praf de copt, 2 plicuri zahăr vanilat;
-încorporăm toate ingredientele (făină de grâu treptat) și frământăm până obținem un aluat moale și pufos totodată pe care îl lăsăm pentru 20 minute înainte de a-l rula pentru a obține formele dorite;
-acestea se prăjesc în ulei pe ambele părți;
-se servesc cu smântână și dulceață după gust.